Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ν. ΙΝ.ΚA. & INΠΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ



Ήλθε η ώρα να κινήσουμε ως άνθρωποι το μέλλον μας 

     ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 
 

Ξεκινάμε από σήμερα μία εκστρατεία μεγάλης σημασίας για την χώρα μας και για εμάς τους ίδιους.

Θεωρούμε αναγκαίο να ενισχύσουμε την ελληνική παραγωγή, την παραγωγική διάσταση της οικονομίας της χώρας.

Διαβάζοντας το κείμενο του δελτίου τύπου που σας επισυνάπτουμε, θα εννοήσετε την τεράστια δύναμη που έχουμε εμείς οι καταναλωτές και τον σπουδαίο ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην ανόρθωση της παραγωγικής διάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Με το ίδιο κείμενο καθίσταται σαφής η κεφαλαιώδης σημασία του κεντρικού στόχου της εκστρατείας για την εθνική οικονομία, την ανεργία, την κατάσταση και τις δυνατότητες της κοινωνίας, τον δανεισμό της χώρας και μία σειρά άλλων σημαντικών παραμέτρων που όλες καταλήγουν στο κεντρικό νόημα και σύνθημα της εκστρατείας : 

                  ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

Δεν είναι μόνο μια δυνατότητα, είναι ανάγκη και υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας, εάν τιμάμε την γη που μας ανάστησε και μας έθρεψε. . .

Είναι ανάγκη και υποχρέωση για να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας και τους γύρω μας γιατί μόνο έτσι θα στηρίξουμε και την δική μας ζωή, το δικό μας «είναι» και «γίγνεσθαι»

 

                ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

           

Ξεκινάμε από σήμερα και ζητούμε από όλους την συμμετοχή...

Ο τύπος οφείλει να διαδραματίσει τον δικό του σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία και ζητούμε την ενεργό συμμετοχή του.

Ξεκινάμε με το επισυναπτόμενο δελτίο τύπου.

Αύριο με νέο δελτίο θα δώσουμε οδηγίες προς τους καταναλωτές και θα συνεχίσουμε στις επόμενες ημέρες και μήνες.

Αύριο θα ανακοινώσουμε και το διαδικτυακό τόπο, όπου θα αλληλοενημερωνόμαστε και θα δηλώνουμε συμμετοχή ώστε σύντομα να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό συντονιστικό όργανο.

Ήλθε η ώρα να κινήσουμε ως άνθρωποι το μέλλον μας

 

              ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

 
 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του Ν. ΙΝ.ΚΑ.& ΙΝΠΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

                       Δημήτρης Καραμήτσας 

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                30/03/2010


ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης κάναμε πρωτοπόρα λόγο για την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Σύντομα η φράση έγινε του συρμού από τον πολιτικό κόσμο. Τίποτα δεν εννόησαν. Επεξηγήσαμε ότι πραγματική οικονομία είναι η παραγωγική οικονομία, αυτή που παράγει αγαθά, δεν είναι το εμπόριο, δεν είναι η “αγορά” συλλήβδην, δεν είναι οι τράπεζες ή τα χρηματιστήρια. Δυστυχώς οι πολιτικές ηγεσίες τίποτα δεν έπραξαν για να ενισχύσουν την πραγματική, την παραγωγική οικονομία.
Όταν στην Ελλάδα εισάγουμε τρεις φορές περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουμε, πρέπει να καταλάβουμε ότι τεράστια χρηματικά ποσά φεύγουν από την χώρα μας προς άλλες χώρες, παύουν να βρίσκονται και να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, παύουν να τα έχουν οι Έλληνες. Να γιατί η χώρα φτωχαίνει, να γιατί ζητάει συνεχώς δανεικά, να γιατί εμείς οι ίδιοι ζούμε με δανεικά.
Όταν εισάγουμε αντί να παράγουμε, χιλιάδες Έλληνες μένουν άνεργοι, γενιές ολόκληρες χάνονται στην ανεργία και στην αντιπαραγωγικότητα.
Όταν προτιμούμε το εισαγόμενο αντί για το ελληνικό, ένα σπίτι Έλληνα κλείνει, μια δουλειά χάνεται και χάνεται στην παραγωγή. Την ίδια αυτή ώρα όλοι γινόμαστε φτωχότεροι.
Η χώρα μας παράγει μια σειρά από άριστα προϊόντα και μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα, όμως τα πάντα και παντού έχουν κατακλυστεί από εισαγόμενα προϊόντα.
Την ίδια ώρα που η δική μας παραγωγή μένει στο χωράφι, σαπίζει στο δέντρο, σκουριάζει ή καταστρέφεται στην αποθήκη, κάποιοι γεμίζουν την αγορά με εισαγόμενα προϊόντα.
Τα ίδια και καλύτερα πράγματα παράγουμε στην χώρα μας. Τα ίδια και καλύτερα πράγματα μπορούμε να παράγουμε στην χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τον αποκλεισμό, τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την εκμετάλλευση. Χιλιάδες άνθρωποι έπαυσαν να ασχολούνται με την παραγωγή γιατί κανείς δεν τους στήριξε και αρκετοί τους εκμεταλλεύονταν.
Η ύπαιθρος ερήμωσε, η επαρχία άδειασε, η Ελλάδα ψυχορραγεί και εκλιπαρεί ως επαίτης για δανεικά. 

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες έχοντας πάρει τεράστιες επιδοτήσεις από το δημόσιο χρήμα όλων μας, έφυγαν σε ξένες χώρες αναζητώντας μεγαλύτερα κέρδη. Χιλιάδες Έλληνες έμειναν άνεργοι, η παραγωγή στην χώρα μειώθηκε. Δεν θεωρούμε τις επιχειρήσεις αυτές ελληνικές, τις θεωρούμε ξένες, όπως ξένες θεωρούμε όσες ελληνικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν ή εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, των υπηρεσιών και του εμπορίου της χώρας πέρασε στα χέρια ξένων πολυεθνικών. Τα τεράστια κέρδη τους που είναι χρήματα των Ελλήνων, φεύγουν από την χώρα και δημιουργούν νέα τεράστια ελλείμματα.

Όλα αυτά τα ελλείμματα, που είναι στην πραγματικότητα ελλείμματα παραγωγής, είναι και δικά μας ελλείμματα.
Αυτά τα ελλείμματα είναι τα χρήματα που μας λείπουν για να ζήσουμε καλύτερα, είναι η αύξηση που αρνούνται να μας δώσουν.
Τα ελλείμματα αυτά είναι η ανεργία που μαστίζει την χώρα, είναι τα σχολεία που δεν έχουμε, είναι η ανασφάλεια που νοιώθουμε, είναι τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, προσωπικό και μηχανήματα, αυτά τα ελλείμματα είναι όσα στοιχειώδη πράγματα λείπουν από την χώρα μας.
Αυτά τα ελλείμματα παραγωγής είναι αυτά που μας κάνουν να ζούμε με δανεικά από τις τράπεζες και να εξαρτιόμαστε από αυτές.
Αυτά τα ελλείμματα είναι η υποβάθμιση της ζωής μας, είναι όσα σκεφτόμαστε πως αξίζουμε και πως πρέπει να έχουμε, αλλά δεν μπορούμε, δεν τα έχουμε, τα στερούμαστε ή φοβόμαστε να τα αποκτήσουμε.
Την ίδια ώρα οι πολιτικές ηγεσίες δεν πράττουν τίποτα για να στηρίξουν την παραγωγή στην χώρα.
Ανταγωνίζονται για την εξουσία και την εξυπηρέτηση των ολίγων που τις στηρίζουν και τις επιλέγουν. Αυτές οι ηγεσίες δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με τον ελληνικό λαό, είναι ξεκομμένες από αυτόν και το μόνο που τον διδάσκουν είναι να τις μιμείται σε ανικανότητα,  ραθυμία, ατομισμό, βόλεμα και αρπαγές από το δημόσιο, το κοινό ταμείο. Επέβαλλαν μια κουλτούρα ατομικού βολέματος εις βάρος των άλλων και κριτικής χωρίς περιεχόμενο και πρόταση.   

Τις ώρες αυτές τις δύσκολες για την χώρα μας, τις ώρες αυτές τις δύσκολες για εμάς, τις ώρες που μας εμπαίζουν, μας λοιδορούν και μας εκμεταλλεύονται, τις ώρες αυτές που υποθηκεύεται ξανά με δανεικά η ζωή μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας είναι ανάγκη να δράσουμε.
Εμείς οι Έλληνες πολίτες έχουμε λύσεις – ανάσες για την χώρα στα χέρια μας.
Εμείς οι Έλληνες πολίτες μπορούμε με την βούλησή μας να συγκρατήσουμε τα ελλείμματα.
Μπορούμε να κάνουμε την παραγωγή της χώρας μας να ανθίσει ξανά:
 
                       ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

            Είναι το “όπλο” που έχουμε στα χέρια μας, είναι το σημερινό ξύπνημα, το ξεκίνημα και η ελπίδα για το μέλλον.
            Μπορούμε με την επιλογή μας να κάνουμε το τόπο μας ξανά ζωντανό, μπορούμε με την επιλογή μας να σώσουμε και να δυναμώσουμε την πατρίδα μας.
            Την ώρα αυτή της εθνικής ανάγκης σας καλούμε όλους και όλες σε δράση, είναι ανάγκη εμείς να δράσουμε, είναι ανάγκη εμείς να δώσουμε τις λύσεις που σήμερα μπορούμε και αύριο θα επιβάλλουμε:   

                        ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δεν μισούμε κανένα, δεν κάνουμε επίθεση σε κανένα λαό, απλά αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή, να αυξηθεί, να γίνει επαρκέστερη και καλύτερη, γιατί αυτή είναι η λύση για όλους μας.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι την αξία και την σημασία που έχει για όλους μας το να προτιμούμε και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα. 
Πρέπει να καταλάβουμε την δύναμή μας και να την χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουμε.
Πρέπει να απαιτήσουμε τα ελληνικά προϊόντα να ξαναμπούν στο ράφι του σουπερμάρκετ, στην βιτρίνα του εμπορικού, στο σπίτι μας το ίδιο.
Παράγουμε πολλά άριστα προϊόντα, πολύ καλύτερα από όσα μας σερβίρουν και μας υποχρεώνουν να αγοράζουμε οι πολυεθνικές.
Μπορούμε να παράγουμε και άλλα πολλά, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε όσα έχουμε ακόμα καλύτερα.
Δεν είμαστε αδύναμοι, δεν είμαστε ανίκανοι. Είμαστε δυνατοί και ικανοί, μπορούμε να επιβάλλουμε και να απαιτήσουμε.
Ζητάμε από όλους από εδώ και πέρα υπευθυνότητα σε πράττουμε, σε όσα παράγουμε, σε όσα εμπορευόμαστε και σε όσα προτιμούμε, επιλέγουμε και αγοράζουμε.

Εμείς ξεκινάμε από σήμερα: ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
και σας καλούμε όλους, μέλη μας και μη , να πράξετε, να πράξουμε το ίδιο !!!.

Αξιώνουμε το ελληνικό προϊόν, γιατί με το τρόπο αυτό δίνουμε αξία, δύναμη και μέλλον στην πατρίδα μας.
Απαιτούμε να μας φέρουν το ελληνικό προϊόν, προτιμάμε τον Έλληνα, τιμάμε την πατρίδα μας και όσα αυτή παράγει.

Όπου δεν υπάρχει ελληνικό προϊόν, ζητούμε να φέρουν.
Όπου δεν φέρνουν ελληνικό προϊόν δεν ξαναπηγαίνουμε.

Στην δύσκολη αυτή ώρα της ανάγκης, στηρίζουμε το τόπο μας, στηρίζουμε την κοινωνία και την πατρίδα μας, ξεκινάμε και ζητούμε από όλους να πράξουν το ίδιο.
Από σήμερα:  ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

--ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ--


--ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ--
Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου ενημερώνει εν όψει του ΠΑΣΧΑ τους Καταναλωτές, τι πρέπει να προσέχουν σχετικά με την αγορά και την ποιότητα των αυγών.
Τα αυγά
Τα αυγά είναι μια πλήρης και υγιεινή διατροφή, που παλιότερα καταναλωνόταν συχνά καλύπτοντας την ανάγκη για παρασκευή γρήγορων και οικονομικών γευμάτων.
Μέσα από το κέλυφος των αυγών διακρίνουμε δύο διαφορετικές ουσίες: το ασπράδι και τον κρόκο.
Το ασπράδι αποτελείται από νερό και πρωτεΐνες (την αλβουμίνη και την γλοβουλίνη),ενώ ο κρόκος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες( την βιτελίνη) αλλά ακόμη περισσότερο σε λιπαρά (κυρίως λινολεικό οξύ, λεκιθίνη, κεφαλίνη και φυσικά χοληστερίνη).Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με τα άλλα.
Οι πρωτεΐνες του κρόκου είναι υψηλής βιολογικής αξίας και μάλιστα πολύ εύκολα αφομοιώσιμες.
Το αυγό, παράλληλα, περιέχει και πολλά μεταλλικά άλατα, κυρίως: ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό ,κοβάλτιο και σίδηρο. Η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από τα άλλα συστατικά του γεύματος(π.χ. ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά στην μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου του αυγού).
Όσον αφορά τις βιταμίνες συναντάμε την Α,Β1,Β2,Β12 αλλά και την βιοτίνη. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Β12, ενώ στις υπόλοιπες βιταμίνες οι διαφορές περιεκτικότητας είναι μικρές.
Το αυγό είναι πιο εύπεπτο όταν είναι φρέσκο. Για να είναι ακόμη πιό εύπεπτο ένα φρέσκο αυγό πρέπει να μαγειρεύεται σε τέτοιο χρόνο βρασμού ώστε να πήζει το ασπράδι αφήνοντας τον κρόκο λίγο πιο ρευστό(αυγό "μελάτο"). Αντίθετα όταν τα αυγά βράζουν πολύ ή τηγανίζονται με λίπη, επιβραδύνεται η πέψη τους κατά πολύ.

Ποιότητα
• Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητάς τους, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.
• Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κλπ), πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προέρχονται από μολυσμένες κότες (π.χ. σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο και αιτία σοβαρής δηλητηρίασης).
• Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.


.Τι πρέπει να γνωρίζει ο Καταναλωτής για να εξακριβώσει τη φρεσκότητα του αυγού;

Βυθίζουμε το αυγό σε αλατόνερο (100 cc νερό, 10 γρ. αλάτι) και εφόσον στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από μια εβδομάδα. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά, που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. '
Άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. 'Eτσι ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε.
Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Πως να εξακριβώσει ο Καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού;

1. Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης.
2. Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη, ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
3. Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
4. Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις ).

Πότε ένα αυγό είναι υγιές;

Αυτό δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί από τον Καταναλωτή. Δηλαδή μια μικροβιακή μόλυνση δεν ανιχνεύεται παρά μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο (σαλμονέλες, μυκοβακτήρια φυματίωσης κ.λ.π.). Πέρα από αυτό, όμως, αν ένα αυγό μας φανεί ύποπτο, καλύτερα να μην το καταναλώσουμε.

Πως εξακριβώνει ο Καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί έτσι διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του.

Τα αυγά ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες:
• Κατηγορία Α ή νωπά αυγά για τα οποία ισχύει η παρακάτω ταξινόμηση:
XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.)
L = μεγάλο (από 63-73γρ.)
M = μεσαίο (από 53-63γρ.)
S = μικρό (κάτω από 53γρ.)
• Κατηγορία Β ή λιγότερο νωπά αυγά (ψυγείου)
• Κατηγορία Γ ή αυγά για βιομηχανική χρήση.

Σήμανση Αυγών
Στα καταστήματα, όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:
1. Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
2. Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
3. Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
4. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
5. Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αβγά είναι το πολύ 9 ημερών από την ωοτοκία.

Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αβγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών.

Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας («χύμα») επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη της ωοσκόπησης.


Επιτρέπεται επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στη συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές, που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών

• Προσοχή στις τοξικές βαφές! Αφήστε τα 24 ώρες πριν το βάψιμο εκτός ψυγείου.
• Τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο μην τα τρώτε ή αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτιστεί.-

Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σας εύχεται Καλό Πάσχα.-

Τα Βεγγαλικά σου μάτια...!

Ειδικά σε μικρά παιδιά και νέους καταναλωτές απαγορεύεται να διατίθενται βεγγαλικά και παρεμφερή «φονικά όπλα»! Εκατοντάδες άτομα έχουν σημάδια για πάντα, κάποια έχασαν κάποιο μέλος τους ή ακόμη οδηγήθηκαν στον θάνατο έπειτα από μια «αξέχαστη» εμπειρία με βεγγαλικά. Για να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με ανάλογο δυσάρεστο συμβάν, αποφύγετε οποιαδήποτε ενασχόληση με αυτό το επικίνδυνο «σπορ» του Πάσχα.

Η εισαγωγή, κατασκευή, μεταφορά, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών. Πριν την διάθεση στην κατανάλωση οποιουδήποτε εκρηκτικού, πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η χρήση των παιδικών πυροτεχνικών αθυρμάτων πρέπει να αποφεύγεται ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα ή άλλα δυσάρεστα προβλήματα.


Προσέχετε ιδιαίτερα την χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρηση σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως από εύφλεκτα υλικά..-

ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ-

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο μεν ανεπαρκώς δε. Έτσι, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:
• η σχέση τιμών και ποιότητας είναι πάντα αναγκαία
• οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων.
• οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά:
Α) Υγιεινή και Ασφάλεια Κρέατος

Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευθούν για την αγορά κρέατος σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία, μεγάλες επιφάνειες, κ.λ.π.) , γνωρίζοντας ότι τα μη επιτρεπόμενα τμήματα των ζώων, αφαιρούνται στα σφαγεία με ευθύνη των κτηνιατρικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την «ταυτότητα» προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια.
Ειδικότερα:
1) Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος – το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια-.
2) Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
3) Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
4) Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. To χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό».
Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
5) Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο.
Aντιθέτως, το κρέας του αρνιού είναι πηγή βιταμινών (Β6 & Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα.
Το συκώτι και τα νεφρά περιέχουν βιταμίνη Α.
6) Κρέατα που δεν έχουν την τυρκουάζ σφραγίδα πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις στον καταναλωτή.
7) Aποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους. • Δεν αγοράζουμε κρέατα από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των κρεάτων που πωλούν.
8) Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη – εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που, όμως, πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου -.
9) Tα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία, όμως, πωλούνται, συχνά, ως νωπά, παραπλανώντας τον Καταναλωτή.
• Η διάκριση των εντέρων είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής (που αποψύχθηκαν) είναι καθαρισμένα
* Ο Καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων.
Αν αμφιβάλλει ή διαπιστώνει παρατυπίες, να τις καταγγέλλει στο INKA ΗΠΕΙΡΟΥ ή στις Αρμόδιες Αρχές.
10) Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:
1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός
2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α.
3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, Αλβανίας κ.α.
4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο
5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό
11)Συκώτι, νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
12)Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε – 18ο Κελσίου.
13)Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα.
Τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις του εργαστηρίου.
Τα κατεψυγμένα να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.

Β) Ασφάλεια και Υγιεινή άλλων Τροφίμων
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
1) Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.
2) Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
3) Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
4) . Για την αγορά "σοκολατένιων αυγών" που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να διατίθενται από καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος (καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, ειδών δώρων κ.λ.π. ).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης. Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο
5) Στα τυποποιημένα τρόφιμα να προσέχουμε τις ενδείξεις στην ετικέτα


ΑΥΓΑ:
Τα αυγά ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:
Κατηγορία Α (Νωπά αυγά)
Κατηγορία Β (Λιγότερο νωπά – ψυγείου)
Κατηγορία Γ (Αυγά για βιομηχανική χρήση)

Στα καταστήματα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να φέρουν εξωτερικά τις παρακάτω ενδείξεις:
Κωδικό αριθμό ωοσκοπικού κέντρου.
Κατηγορία ποιότητας και βάρους
XL – πολύ μεγάλο (73γρ. και άνω),
L – μεγάλο (63γρ. έως 73γρ.),
M – μεσαίο (53γρ. – 63γρ.),
S – μικρό (53γρ. και κάτω)].
Ημερομηνία λήξεως.

Τα αυγά πρέπει να είναι με καθαρό κέλυφος χωρίς κηλίδες αίματος ή περιττώματα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της σαλμονέλας και άλλων παθογόνων μικροβίων. Επίσης στο εσωτερικό τους ο κρόκος κατέχει την κεντρική θέση και το ασπράδι είναι λευκό. Προσέχουμε όταν το καθαρίσουμε να μην έχει κάποια οσμή δυσάρεστη ή και ξινή γεύση.

Επίσης, δεν πρέπει να πλένονται , όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό τους υμενίδιο με συνέπεια να επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.

Τα «Κόκκινα» Αυγά
Όσον αφορά τις βαφές αυγών αποκλείστε κάθε τοξική βαφή προτιμώντας μόνο τις φυτικές. Πριν την βαφή, τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυγά τα οποία κατά την διάρκεια βαφής ράγισαν και η μπογιά πέρασε στο εσωτερικό βάφοντας το ασπράδι, πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά στο σημείο της βαφής.

Προτιμήστε να βάψετε μόνοι σας τα πασχαλινά αυγά – διατηρώντας και τα έθιμα – από το να αγοράσετε τα έτοιμα τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητος.

Λαχανικά : Τα λαχανικά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Παιχνίδια:

• Να φέρουν το σήμα CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.(κοινοτική οδηγία 88/3/79 περί ασφάλειας των παιχνιδιών).
• Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία
• Να ερευνούμε την αγορά για διαφορά τιμής από κατάστημα σε κατάστημα.
Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, άρα ανεξέλεγκτα.-


Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου συνιστά όχι άλλη υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών για να υπάρξουν και άλλες γιορτές του Πάσχα στο μέλλον.

Για πληροφορίες-καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το ΙΝΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ στο τηλ/φάξ:2651065178 ή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εμπορίου-Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ και Αστυνομία.

Δύσκολο Πάσχα για μισθωτούς και συνταξιούχους

Δύσκολο Πάσχα για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά και η οποία πλήττει τα περισσότερα νοικοκυριά .καθώς και με τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επέβαλε το κράτος λόγω της οικονομικής κρίσης.-

Ήρθε η ώρα της αυτοπροστασίας. Θα ενδώσουμε σε οποιεσδήποτε τιμές που θα μας σερβίρουν το αρνάκι και το κατσίκι καθώς και όλα τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε εν όψει του εορτασμού του Πάσχα ή θα απαντήσουμε με την εγκράτεια και τον προγραμματισμό των αγορών μας που πρέπει να μας διακρίνουν;

Φθάνει πια! Λέμε όχι στην ακρίβεια, στην κερδοσκοπία και στην αισχροκέρδεια.

Καλούμε τους φορείς και τις υπηρεσίες ελέγχου της αγοράς να διασφαλίσουν την ποιότητα και την προέλευση των αμνοεριφίων, αλλά και την αποφυγή «Βάπτισης ως Ελληνικών» εισαγόμενων αμνοεριφίων από τρίτες χώρες.