Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Παζάρια για τους πλειστηριασμούς



Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για τους πλειστηριασμούς χιλιάδων ακινήτων.

Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ετοιμάσει το σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος και θα περιλαμβάνει τέσσερα κύρια σημεία βάσει των οποίων ανοίγει ο δρόμος ώστε να βγουν στο σφυρί τα εξοχικά, δεύτερη κατοικία, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ απλώνεται «δίχτυ προστασίας» για την κύρια και μοναδική κατοικία των οικονομικά αδύναμων πολιτών με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όσων οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Σε μία προσπάθεια βελτίωσης του «Νόμου Κατσέλη» πλέον όταν ένας οφειλέτης αδυνατεί αποδεδειγμένα να εξυπηρετήσει τα δάνειά του έχει τη δυνατότητα από τη στιγμή που κάνει αίτηση στο Ειρηνοδικείο να επιτυγχάνει την παύση κάθε καταδιωκτικού μέτρου.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, καταργείται διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή τερματίζεται το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας, καθώς και επαγγελματικών ακινήτων.

Διατηρείται το άρθρο 3714/2008 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας και μοναδικής κατοικίας για οφειλές έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Μπαίνει δηλαδή ένα πλαφόν στους πλειστηριασμούς.

Μειώνονται τα όρια της αντικειμενικής αξίας της προστατευμένης κύριας κατοικίας (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα από 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% στα 150.000), ενώ ταυτόχρονα θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, όπως οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Για τους άγαμους δε, αυτό θα κυμαίνεται από 7.000 έως 8.000 ευρώ.

Καθιερώνονται μέσα στον μήνα οι θεσμοί των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» για γενναίες ρυθμίσεις των δανείων, ώστε να αποφεύγονται οι εκποιήσεις της κύριας και μοναδικής κατοικίας.

Η συμφωνία των αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με την Τρόικα θα επέλθει έως τον Νοέμβρη.

Fitch: Θετική η άρση των πλειστηριασμών ακινήτων

Τον αντίκτυπο που θα έχει στην ελληνική αγορά ακινήτων -και κυρίως στις τιμές κατοικιών- η άρση αναστολής των πλειστηριασμών εξετάζει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ότι θα είναι θετικός για τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας και επενδυτικά προγράμματα καλυμμένων ομολογιών. Σύμφωνα με τη Fitch, η άρση αναστολής των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας, αν και η αύξηση της προσφοράς ακινήτων ενδεχομένως να λειτουργήσει ανασταλτικά στους ρυθμούς και χρόνους ανάκαμψης από το να επιτρέψουν σε επίπεδα που απεικονίζουν μια λιγότερο προβληματική αγορά ακινήτων.
http://www.zougla.gr/greece/article/pazaria-gia-tous-plistiriasmous#.UiLxS1IWI3o.blogger