Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο EU-OSHA βοηθά τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων να παρουσιάσουν το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στις αίθουσες διδασκαλίας


News release - 06/09/2012
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), από κοινού με την κοινοπραξία Napo, παρουσιάζει ένα συναρπαστικό νέο πρόγραμμα που ως στόχο έχει να παρουσιάσει βασικές γνώσεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Η πρωτοβουλία "Napo για τους δασκάλους" θέτει στη διάθεση των δασκάλων ποικίλα επιγραμμικά εκπαιδευτικά βοηθήματα. Στοχεύοντας σε παιδιά ηλικία μεταξύ 7 και 11 ετών, το πρόγραμμα βασίζεται στον ήρωα κινουμένων σχεδίων Napo, ο οποίος βοηθά τον EU-OSHA να διαδώσει το μήνυμα της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.
Τα δωρεάν, μεταφορτώσιμα σχέδια μαθημάτων καλύπτουν προβλήματα που τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο σπίτι και στο σχολείο, όπως είναι η σήμανση ασφαλείας, οι κίνδυνοι για το δέρμα και την πλάτη και η αναγνώριση κινδύνων και παραγόντων κινδύνου.
Κάθε ένα από τα έξι σχέδια μαθημάτων περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για τους δασκάλους με στόχο να τους εξοικειώσει με το αντικείμενο, ενώ συνοδεύεται και από ειδικά βίντεο και πόρους που βασίζονται στη μη λεκτική γλώσσα. Τα βίντεο κλιπ με πρωταγωνιστή τον Napo και οι αντίστοιχες δημιουργικές δραστηριότητες αποσκοπούν στη διερεύνηση της εκάστοτε θεματικής ενότητας με ευχάριστο και πληροφοριακό τρόπο, η δε διαδραστική φύση των σχεδίων μαθημάτων διασφαλίζει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των παιδιών κατά την εξέταση των θεματικών ενοτήτων.
Οι εργαλειοθήκες διδασκαλίας έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, όπως είναι η προσωπική και η κοινωνική εκπαίδευση, η εκπαίδευση για θέματα υγείας, η επιστήμη, τα μαθηματικά και η αγωγή του πολίτη, ώστε να συμπληρώνουν την ήδη διδακτέα ύλη με τη βοήθεια του ήρωα κινουμένων σχεδίων Napo, ο οποίος γοητεύει τα παιδιά και με τη βοήθεια της εικόνας καθιστά προσιτές βασικές έννοιες της ασφάλειας και της υγείας.
Η δρ Christa Sedlatschek, διευθύντρια του EU-OSHA, δήλωσε ότι "η ενσωμάτωση των θεματικών ενοτήτων της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό μέρος μιας φιλοσοφίας πρόληψης που θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων στους χώρους εργασίας και στην εν γένει καθημερινή ζωή. Η εξοικείωση των παιδιών με τα θέματα αυτά από μικρή ηλικία θα αποτελέσει τη βάση για την υιοθέτηση ασφαλών και υγιεινών συνηθειών, οι οποίες θα αποβούν ωφέλιμες σε όλη την κατοπινή ζωή τους".
Μετά την επιτυχή πιλοτική δοκιμή του προγράμματος σε τέσσερις χώρες(1), οι εργαλειοθήκες είναι πλέον διαθέσιμες σε επτά γλώσσες (δανικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, σλοβενικά και ισπανικά) και ήδη προωθούνται σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ όπου ομιλούνται οι συγκεκριμένες γλώσσες. Εφόσον η μελλοντική αξιολόγηση επιβεβαιώσει τα θετικά αποτελέσματα, θα προστεθούν σύντομα και άλλες γλώσσες με απώτερο στόχο την ανάπτυξη περισσότερων σχεδίων μαθημάτων στο μέλλον.
Μεταφορτώστε χωρίς χρέωση τις εργαλειοθήκες
                                                                                     ###
(1) Αξιολογήσεις εκπαιδευτικών και δοκιμή από ανεξάρτητη ομάδα ποιοτικής αξιολόγησης διεξήχθησαν την άνοιξη του 2011 στη Δανία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.
Σημειώσεις προς τους Συντάκτες
Τα μαθήματα δεν είναι διαθέσιμα στα ιταλικά μέχρι νεωτέρας.
1. Αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είναι να καταστήσει τους χώρους εργασίας στην Ευρώπη ασφαλέστερους, υγιέστερους και παραγωγικότερους. Ο Οργανισμός ερευνά, αναπτύσσει και διανέμει αξιόπιστη, ισορροπημένη και αμερόληπτη πληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία και οργανώνει πανευρωπαϊκές εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 και έχει την έδρα του στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Φέρνει σε επαφή εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, καθώς και κορυφαίους εμπειρογνώμονες από το σύνολο των 27 κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών.
Πλέον μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές μας στο Twitter, να επισκέπτεστε το ιστολόγιο του Οργανισμού ή να εγγραφείτε στο μηνιαίο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο ΕΑΥ που εκδίδουμε. Για να λαμβάνετε τακτικά νέα και πληροφορίες από τον EU-OSHA, μπορείτε επίσης να εγγραφείτε μέσω του RSS feed. http://osha.europa.eu
2. Στην κοινοπραξία Napo συμμετέχουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), καθώς και οι οργανισμοί HSE (ΗΒ), DGUV (Γερμανία), INAIL (Ιταλία), INRS (Γαλλία), SUVA (Ελβετία) και AUVA (Αυστρία). Ιδρύθηκε το 1992 προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανάγκη για πληροφοριακά προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα υπερέβαιναν τα εθνικά σύνορα και θα απευθύνονταν σε διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και πρακτικές ανάγκες εργαζομένων.
Σειρά ταινιών Napo
Η κοινοπραξία Napo θέτει σε κυκλοφορία νέες ταινίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της στη διεύθυνση: www.napofilm.net

Πηγή ! http://osha.europa.eu/el/press/press-releases/eu-osha_helps_primary_school_teachers_bring_safety_health_classroom

Τα δικαιώματά σας ως πολίτη της ΕΕ: πείτε μας τη γνώμη σας

Τα δικαιώματά σας ως πολίτη της ΕΕ: πείτε μας τη γνώμη σας: Τα δικαιώματά σας ως πολίτη της ΕΕ: πείτε μας τη γνώμη σας