Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα στον καρκίνο

ΑΝΤ1



Σύμφωνα με έρευνες Αυστραλών επιστημόνων, η μεσογειακή διατροφή περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Nutrition and Food Research, δείχνει ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας αλλά και οι Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων δυτικών χωρών.
Η ομογενής διαιτολόγος και ειδική σε θέματα μεσογειακής διατροφής κα Κατερίνα Ιτσιοπούλου, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό, όπως προκύπτει από τις έρευνες τους, οφείλεται στη μεσογειακή διατροφή.
Εξάλλου και η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μεσογειακή διατροφή, και το μήνυμα αυτό επιδιώκει να «περάσει» σε Αυστραλούς βουλευτές η ομογενής ακαδημαϊκός.
Η κ. Ιτσιοπούλου έχει ασχοληθεί με θέματα μεσογειακής διατροφής, παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή και τον τρόπο μαγειρικής. Η ίδια δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μεσογειακή διατροφή, λόγω της ελληνικής καταγωγής της και ελπίζει να προβάλλει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καμπέρας αλλά και στους πολιτικούς.
Στο παρελθόν, η κ. Ιτσιοπούλου είχε εργαστεί ως ακαδημαϊκός σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης. «Σε μια εποχή που η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα στην Αυστραλία, που ο διαβήτης αυξάνεται και η δίαιτα γίνεται παγκόσμια εμμονή, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διδάσκεις, να κάνεις έρευνα και να συζητάς ζητήματα διατροφής», τόνισε η κα Ιτσιοπούλου.

http://news.pathfinder.gr/health/641038.html

Εχθρός των όγκων το παρθένο ελαιόλαδο!

     Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Ισπανία οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο και ειδικά αυτό που παράγεται στη Μεσόγειο έχει ευεργετική δράση απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Επιτίθεται στους όγκους του μαστού και τους συρρικνώνει, αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου στη Βαρκελώνη.

 Οπως φαίνεται, το παρθένο ελαιόλαδο εμποδίζει τη δράση ενός γονιδίου που βοηθά την ανάπτυξη των όγκων και, ουσιαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποχρεώνει τα κύτταρα των όγκων του μαστού να αυτοκαταστρέφονται.

Οπως αναφέρουν, 50 ml παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως (περίπου δέκα κουταλάκια του καφέ) σε μόνιμη βάση είναι μια ποσότητα που μπορεί να βοηθήσει  στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Και τα Ω-3 λιπαρά, εναντίον της κατάθλιψης!

 Παράλληλα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, είναι πιθανό να βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 432 άτομα που αντιμετωπίζουν από μέτρια ως σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης. Σε ορισμένους χορηγούσαν καθημερινά μία ταμπλέτα 1.200 ml ω-3 λιπαρών, ενώ σε άλλους εικονικά φάρμακα.

Οπως διαπίστωσαν, σε όσους έπαιρναν την ταμπλέτα υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση, αφού περιορίστηκαν τα συμπτώματά τους. 

(Πηγή: tovima.gr)
http://toksipnitiri.blogspot.com
http://eleusis.pblogs.gr

"Οι συνηθέστερες ερωτήσεις δανειοληπτών"



"Η υπερχρέωση αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αδήριτη ανάγκη να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει το σχέδιο νόμου, οι υπερχρεωμένοι πολίτες που...

έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη -με βάση το εισόδημα από την εργασία τους- ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο.Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο Κατσέλη και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παραθέτουμε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για το θέμα και τις απαντήσεις που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου (συνοπτική παρουσίαση της ρύθμισης);
Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους, ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη «δοκιμασία» που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.

Ποιους καλύπτει το σχέδιο νόμου:
Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Ποια χρέη αφορά:
Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση, ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.

Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;
Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.

Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν για την εξόφληση μέρους των χρεών;
Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ορίσει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές. Μάλιστα καταργήθηκε το 10% ως αρχικά ελάχιστο ποσοστό χρεών που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης με τις καταβολές των τεσσάρων ετών προκειμένου να επιτύχει την απαλλαγή από τα χρέη. Το δικαστήριο είναι ελεύθερο να κατέβει, εφόσον δεν επαρκούν τα εισοδήματα του οφειλέτη, και αυτό το όριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον οφειλέτη, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας να μην δίνει για ορισμένη περίοδο κανένα απολύτως ποσόν. Το δικαστήριο όμως επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;
Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.

Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία μου;
Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 30%. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίζει καθυστερήσεις μεγαλύτερες των δύο μηνών), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού της ακινήτου).

Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;
Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.

Που υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;
Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.

Η προσπάθεια συμβιβασμού πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης. Ποιος την αναλαμβάνει;
Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

Πως γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;
Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.

Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;
Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση, τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.

Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;
Τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.

Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;
Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.

Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;
Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, για να είναι ισχυρή η αναστολή, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει από το χρονικό διάστημα της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται δηλαδή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.

Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;
Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).

Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.\

Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;
Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.

Πως παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;
Στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.

Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;
Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.

Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;
Το κρίνουν ασφαλώς οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως σημαντικά κίνητρα να συμβιβαστούν. Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να μειώσουν το κόστος της διαδικασίας, να αποφύγουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της δικαστικής ρύθμισης (μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμοί στην υποβολή νέας αίτησης, παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά). Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, ταχύτερη έναρξη της αποπληρωμής, εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.

Πως γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;
Το δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;
Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.

Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;
Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;
Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, αν αποδειχθεί η αποσιώπηση ή απόκρυψη εισοδημάτων μετά την περίοδο της τετραετίας. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.

Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;
Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.

Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;
Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;
Στη γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.

Από πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι οφειλέτες;
Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό προκειμένου να οργανωθούν τα Ειρηνοδικεία για την αποδοχή των αιτήσεων και την κατάλληλη γραμματειακή εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στο διάστημα αυτό θα τρέχουν οι διαδικασίες του εξώδικου συμβιβασμού, στο ίδιο διάστημα απαγορεύεται να γίνει πλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως μοναδική κατοικία του οφειλέτη.

Τι εννοεί ευνοϊκό επιτόκιο (άρθρο 9 παρ.2 εδάφιο 4);
Ρυθμίζεται στην ίδια παράγραφο. Θα εφαρμοστεί το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Γιατί 5 χρόνια στον Τειρεσία;
Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές για χρέη που έχουν εξοφληθεί, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, μένουν έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια. Το γεγονός της πτώχευσης και απαλλαγής από τα χρέη είναι ακόμη πιο σημαντικό και δικαιολογείται να μένει δύο χρόνια περισσότερο. Με το συμβιβασμό δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση και μπορεί να εξέλθει νωρίτερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);
Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και για αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι.

Πως γίνεται να πληρώνουν επί 6 μήνες τις ενήμερες οφειλές για στεγαστικά δάνεια αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις παρελθούσες δόσεις;
Ας μη ξεχνάμε ότι παγώνουν όλες οι άλλες οφειλές. Εκεί δηλαδή που εξυπηρετούσε ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί περισσότερα χρέη, πλέον για αυτό το χρονικό διάστημα θα δίνει μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου. Δεν θα πληρώνει ούτε τα καταναλωτικά, ούτε άλλα δάνεια που έχουν υποθήκες, ούτε οφειλές προς τρίτους. Εξάλλου, αυτό ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα (6-8 μήνες). Επίσης, η πληρωμή δεν είναι προϋπόθεση για να ρυθμιστεί το στεγαστικό δάνειο αλλά για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τι μπορούν να κάνουν όταν οι δικηγόροι των πιστωτών με αιτήσεις τους ή άλλα ένδικα μέσα για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις ή να μην εφαρμόζονται;
Καταρχήν, η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση. Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση. Έχουμε προβλέψει προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων και την υποχρέωση του δικαστή να εκδίδει κατά προτεραιότητα αυτές τις αποφάσεις."
http://www.epirusgate.blogspot.com/

Εκφυλίζεται ο θεσμός των καλοκαιρινών εκπτώσεων!

 Εντατικότερους ελέγχους ζητά από τα αρμόδια όργανα ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Σύγχυση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά των Ιωαννίνων, καθώς, δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη των καθιερωμένων θερινών εκπτώσεων (στις 15 Ιουλίου), όλα σχεδόν τα καταστήματα προχωρούν σε προσφορές στα είδη τους, αντίστοιχες με αυτές των ίδιων των εκπτώσεων, γεγονός που αντιβαίνει στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση στα καταστήματά τους, αναγκάζουν πολλούς εμπόρους να μετατρέπουν τα δεκαήμερα προσφορών σε εικοσαήμερα εκπτώσεων και άλλους να προσφέρουν καλύτερες τιμές σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη τους (ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ, είδη διακόσμησης, καλλυντικά κ.α.) και όχι μόνο στο 50 % αυτών, όπως προβλέπει ο νόμος.Μ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εκφυλίζεται η έννοια των εκπτώσεων, όπως τόνισε, μιλώντας χθες για το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, αφού αυτές άτυπα τουλάχιστον έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Παράλληλα, η αδυναμία των αρμόδιων μηχανισμών της πολιτείας να ελέγξουν το πλήθος αυτό των προσφορών, για να επιβεβαιώσουν ότι είναι πραγματικές, δημιουργεί παγίδες μερικές φορές για τους ίδιους τους καταναλωτές.

ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Βάσει σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι τέτοια εποχή, όλα τα εμπορικά καταστήματα έχουν δικαίωμα να κάνουν προσφορές στα είδη τους, μέχρι και την παραμονή των επίσημων εκπτώσεων. Βέβαια, ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως οι προσφορές θα πρέπει να γίνονται στο 50% των ειδών ενός καταστήματος και το υπόλοιπο εμπόρευμα θα πρέπει να βγαίνει σε προσφορά με την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων.

…ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ!

Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος νόμος καταστρατηγείται στις μέρες μας, σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, με την έννοια ότι, ενώ οι καταστηματάρχες δηλώνουν στην Εποπτεία Εμπορίου ότι θα κάνουν προσφορές στα μισά είδη τους, όταν μπαίνει ο πελάτης στο μαγαζί του δίνουν με έκπτωση οτιδήποτε αγοράσει, για να μην τον χάσουν.

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ
ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πάντως θα πρέπει να είναι αυτές τις ημέρες οι Γιαννιώτες καταναλωτές, σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κυρίως σε ό,τι αφορά καταστήματα που κάνουν ...εκπτώσεις όλο σχεδόν το χρόνο (10 με 11 μήνες). «Δεν μπορεί ένα μαγαζί να βγάζει το εμπόρευμά του σε τιμές κάτω του κόστους για τόσο μεγάλο διάστημα», τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που χρήζει διερεύνησης.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ…

Άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων είναι, όπως είπε ο Πρόεδρός του, να υπάρχει μία ενιαία χαμηλή τιμή σε όλα τα εμπορεύματα και να γίνονται εκπτώσεις σε συγκεκριμένες περιόδους, χωρίς να υπάρχουν άλλου είδους προσφορές που δημιουργούν σύγχυση στην αγορά. «Οι εκπτώσεις θα πρέπει να έχουν την έννοια του ξεστοκαρίσματος εκείνων των ειδών που δεν πουλήθηκαν σε κάθε σαιζόν», σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, συμπληρώνοντας ότι σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, εκείνα που τελικά ευνοούνται είναι τα μεγάλα καταστήματα, τα οποία διαθέτουν τμήματα «μάρκετινγκ» και μπορούν να δουλέψουν με το ακολουθούμενο σύστημα.Την θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής με τις πιο χαμηλές τιμές στα είδη και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εκπτώσεων έχει ζητήσει ήδη από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων.

ΠΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Πιο εντατικούς ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς όπως είναι η Διεύθυνση Εμπορίου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. «Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι δύσκολο όταν υπάρχουν τόσο πολλές προσφορές, πρέπει όμως οι αρμόδιοι να επιμείνουν για να μην πέφτουν οι καταναλωτές θύματα παραπλανητικών προσφορών», επισήμανε ο κ. Νταλαμάγκας.

Ο ΕΜΠ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Για χάος που επικρατεί στην αγορά του Αγρινίου με τις πινακίδες των προσφορών, των ποσοστών έκπτωσης και τις προωθητικές ενέργειες των καταστημάτων, κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του και ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιό του τονίζει ότι η αρμόδια υπηρεσία αδυνατεί να κάνει ακόμη και έναν στοιχειώδη έλεγχο στα μαγαζιά, γεγονός που σημαίνει ότι εύκολα ο καταναλωτής μπορεί να παρασυρθεί και να υπάρξει θύμα τυχοδιωκτισμού και καλεί τους καταναλωτές να περιμένουν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων
http://epirusgate.blogspot.com.