Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη εξήχθησαν στη Δανία

Ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη από τη Γερμανία εξήχθησαν στη Δανία για την εκτροφή πουλερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Επιβεβαιώσαμε την εξαγωγή μολυσμένης τροφής από τη Γερμανία που προοριζόταν για κότες παραγωγής αυγών στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας και Κατανάλωσης, Φρέντερικ Βενσάν.
Η επιβεβαίωση ότι μολυσμένη ζωοτροφή από τη Γερμανία εξήχθη σε άλλη χώρα της ΕΕ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πριν από μία εβδομάδα και εξαπλώνεται συνεχώς.
Όπως ανακοίνωσε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία θα πρέπει να σκοτώσει όλα τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες οι οποίες μολύνθηκαν από διοξίνη και να επιβάλλει πολύ αυστηρούς ελέγχους στις εταιρείες οι οποίες παράγουν έλαια για ζωοτροφές.
Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Υγείας, Τζον Ντάλι, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το πρώτο μέτρο, εξοντώνοντας πολλές χιλιάδες κοτόπουλα. Διοξίνες έχουν ωστόσο εντοπιστεί επίσης σε αγροκτήματα όπου εκτρέφονται χοίροι και βοοειδή.
Η Επιτροπή ζητά επίσης να ελέγχονται αυστηρότερα οι εταιρείες που παρασκευάζουν βρώσιμα λίπη για ζωοτροφές καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιες μονάδες παράγουν επίσης βιομηχανικά λάδια. «Τα μέτρα θα υιοθετηθούν από τις βιομηχανίες σε εθελοντική βάση, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε λήψη μέτρων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα πάντως, οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «δυσανάλογη» την απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων, δεδομένης της κατάστασης. Μέχρι σήμερα μόνο μία χώρα, η Νότια Κορέα, έχει διακόψει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία.
Η Ρωσία και η Σλοβακία εντείνουν μεν τους ελέγχους (η δεύτερη απαγόρευσε και την πώληση αυγών), χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει έως τώρα σε απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων.
Ο Βενσάν ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός της Δανίας, ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία και στη Γαλλία, ενώ διευκρίνισε ότι οι ζωοτροφές αυτές δόθηκαν σε κλώσες, σε ζώα δηλαδή που δεν προωθούνται στην αγορά για κατανάλωση και επιπλέον το επίπεδο διοξίνης που περιείχαν φαίνεται
ότι είναι μικρότερο από το επιτρεπτό όριο.
Η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τα αγροτικά προϊόντα της χώρας που έχουν μολυνθεί με διοξίνη «σε καμία στιγμή, και φυσικά ούτε και τώρα, δεν ήταν επικίνδυνα» για την υγεία των καταναλωτών. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, της βιομηχανίας ζωοτροφών και των καταναλωτών, στο Βερολίνο, η υπουργός τόνισε επίσης ότι η υπόθεση αυτή «θα έχει επιπτώσεις», ακόμη και δικαστικές, αφού οι υπεύθυνοι για τη μόλυνση, που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, «ενήργησαν κατά τρόπο εντελώς ανεύθυνο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό».
Παραδέχτηκε επίσης ότι η «ζημιά» από το διατροφικό σκάνδαλο είναι τεράστια και μάλιστα όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και «στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, ένας στους πέντε Γερμανούς αποφεύγει πλέον τα αβγά.
Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την απόφαση της Σλοβακίας να διακόψει προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία εξαιτίας του σκανδάλου της μόλυνσης με διοξίνη.
«Είναι αδικαιολόγητο και απολύτως απαράδεκτο, κάναμε ήδη γνωστή τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.
«Δηλώνουμε σαφώς ότι οι γερμανικές εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία», είπε προσθέτοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα για να πείσει τη Σεούλ «για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Γερμανία» για την προστασία των καταναλωτών.
Η Σλοβακία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέκοψε το Σάββατο προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις εισαγωγές των γερμανικών προϊόντων, αλλά στην εμπορική τους διάθεση.
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα διέκοψε το Σάββατο τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος, σε ένα μέτρο που κρίθηκε δυσανάλογο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Νότια Κορέα είναι αντιμέτωπη με μία επιδημία αφθώδους πυρετού, η οποία την υποχρεώνει σε μαζική σφαγή ζώων,  χοίρων και βοοειδών, προκαλώντας ζημία ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα αυτόν της οικονομίας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι ενέτεινε τους ελέγχους επί του εισαγομένου κρέατος από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εξαγωγών γερμανικού κρέατος, διότι τα αγροκτήματα που παρουσίαζαν κινδύνους διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.
Περί τις 3.000 μονάδες εκτροφής της Γερμανίας που υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις παραδόσεις κρέατος για προληπτικούς λόγους, επανέλαβαν χθες τη λειτουργία τους. Περί τις 1.700 μονάδες παραμένουν κλειστές.
Η πηγή της μόλυνσης εντοπίσθηκε στην εταιρεία Harles und Jentzsch,  διάθεσης ελαίων που προορίζονται για ζωοτροφές στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλστάιν. Οι διοξίνες είναι υψηλής τοξικότητας ουσίες που παράγονται στο πλαίσιο της βιομηχανικής δραστηριότητας και ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. 
Την ίδια ώρα, ελέγχους σε σούπερ μάρκετ και κεντρικές αποθήκες σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα, προερχόμενα από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν έχουν γίνει εισαγωγές μολυσμένων με διοξίνες προϊόντων.

http://news.pathfinder.gr/health/679245.html

Χειμερινές εκπτώσεις 2011


Η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων φέτος στα εμπορικά καταστήματα αρχίζει από την 15η Ιανουαρίου , με καταλυτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου.. Σε αυτό το διάστημα, η πλειονότητα του καταναλωτικού κοινού θα σπεύσει να επωφεληθεί των χαμηλών τιμών των προϊόντων, υποπίπτοντας όμως σε μια σειρά λαθών που ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα την μελλοντική τους οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς οι καταναλωτές, οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια των αγορών τους.

Το ΙΝΚΑ Ηπείρου λοιπόν εφιστά την προσοχή στο καταναλωτικό κοινό στα ακόλουθα:

· Το προϊόν στο οποίο ισχύει η έκπτωση, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από πινακίδα στην οποία θα αναγράφονται:

§ Η αρχική τιμή του προϊόντος

§ Η τελική τιμή του προϊόντος.

§ Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»

· Σύνηθες φαινόμενο μερικών εμπόρων, ευτυχώς όχι όλων, είναι:

o Η αναγραφή τιμής προϊόντων υψηλότερης της πραγματικής.

o Η διάθεση στην κατανάλωση ειδών β’ διαλογής, τα οποία έχουν αγοραστεί για αυτόν τον σκοπό.

Το ΙΝΚΑ Ηπείρου συμβουλεύει τους καταναλωτές:

Καταγράψτε τις ανάγκες σας : Πριν βγείτε στην αγορά θα πρέπει να έχετε αξιολογήσει και καταγράψει τις ανάγκες σας. Δίχως ανάλογη προετοιμασία, το πιθανότερο είναι να αγοράσετε κάτι το οποίο μάλλον περιττό θα κριθεί παρά ουσιαστικά χρήσιμο και αναγκαίο. Μη πέσετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

· Να αντιμετωπίζετε με επιφυλακτικότητα τις μεγάλες εκπτώσεις : Εξετάστε την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων και να κάνετε πάντα σύγκριση τιμών ιδίων προϊόντων από κατάστημα σε κατάστημα πριν προβείτε στην επιθυμητή αγορά.

· Την τιμή που είχε ένα προϊόν πριν την έκπτωση την ξέρει μόνον ο καταστηματάρχης και ο μόνος που μπορεί να την ελέγξει είναι ο καταναλωτής που την είχε καταγράψει.

· Εάν διαπιστώσουμε ότι σε κάποιο προϊόν που είχαμε επισημάνει την τιμή του πριν τις εκπτώσεις, ο πωλητής γράφει άλλη τιμή για να παρουσιάσει μεγαλύτερη έκπτωση, του το λέμε, για να μην έχει την εντύπωση ότι αποδίδουν τέτοιου είδους τεχνάσματα που προσβάλουν εκτός από τον ίδιο όλη την τοπική αγορά.

Η ριζική αλλαγή στα είδη της βιτρίνας μετά την έναρξη των εκπτώσεων θεωρείται ύποπτη.

· Μην αγοράζετε προϊόντα επειδή είναι φθηνά : Τέτοια λογική μπορεί να αποβεί μοιραία για την υποτιθέμενη σωστή διαχείριση χρήματος που θέλουμε να κάνουμε. Τα προϊόντα θα είναι περιττά όσο φθηνά και αν είναι.

· Προτιμάτε εποχιακά είδη : Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, μπορείτε να επωφεληθείτε κυρίως από εποχιακά είδη (ένδυσης – υπόδησης), τα οποία θα τα βρείτε φθηνότερα παρά από είδη οικιακής χρήσεως, ηλεκτρονικές συσκευές, εξοπλισμό, έπιπλα. Οι τιμές αυτών των προϊόντων αυξομειώνονται καθ’ όλη την διάρκεια τους έτους. Έτσι μπορείτε να πετύχετε μια συμφέρουσα τιμή στα ανάλογα προϊόντα σε όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι απαραίτητα σε περίοδο εκπτώσεων.

· Πιστωτικές Κάρτες : Ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στην χρήση πιστωτικών καρτών, αφού η υπερχρέωση πλέον αυτών των καρτών αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή για τα περισσότερα νοικοκυριά. Προσοχή λοιπόν στην υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών. Ελέγχουμε το ποσόν που μας χρεώνουν στο κατάστημα και στον αναλυτικό λογαριασμό της τράπεζας.- H τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.



Η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί ευκαιρία για τους καταναλωτές να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές κανονικά και όχι ελαττωματικά προϊόντα. Οι συνήθεις δικαιολογίες μερικών εμπόρων: «σε περιόδους εκπτώσεων αλλαγές προϊόντων και επιστροφές χρημάτων δεν γίνονται», δεν ισχύουν στην περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος. . Αν οι έμποροι θέλουν να πωλήσουν ελαττωματικά προϊόντα πρέπει να το επισημαίνουν εγγράφως στους καταναλωτές και να κατεβάζουν ακόμα παρακάτω τις τιμές με την επισήμανση ότι αυτά τα προϊόντα δεν επιστρέφονται .



· Δεύτερη γνώμη: Πηγαίνοντας να αγοράσετε κάποιο προϊόν, θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε την γνώμη ενός δεύτερου ατόμου. Τις περισσότερες φορές η αυξημένη μας επιθυμία κατανάλωσης και εξοικονόμησης χρήματος, μας καθιστά άκαμπτους να αποφασίσουμε εάν ένα προϊόν είναι καλό και ταιριάζει στις ανάγκες μας. Η ήρεμη γνώμη του άλλου ατόμου, θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε και να αξιολογήσουμε τις ουσιαστικές μας ανάγκες.

· Απόδειξη: Μην ξεχνάτε ποτέ να ζητάτε την απόδειξη που συνοδεύει τις αγορές σας, όχι μόνον γιατί την απαιτεί ο νόμος, αλλά και θα χρειασθεί για τυχόν αλλαγή του προϊόντος.. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις αγορές μας βαραίνει πρωτίστως εμάς τους ίδιους.

· Εγγύηση: Επίσης μη ξεχνάτε την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα.

· Προσφορές: Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές αρχική και η τιμή προφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης ).Προσοχή !!!! Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

Να θυμόμαστε πάντα ότι η βιασύνη και η νοοτροπία του να προλάβουμε πριν εξαντληθούν τα προϊόντα, δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο συμπεριφοράς την περίοδο των εκπτώσεων. Ιδιαίτερα να προσέχουμε οι αγορές μας να μην γίνονται σε ώρες αιχμής των καταστημάτων, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος κλοπής προσωπικών μας ειδών. Έτσι αντί να επωφεληθούμε των προσφορών, θα επωφεληθούν οι επιτήδειοι «εραστές» του χρήματος ζημιώνοντας φυσικά την τσέπη μας.

-Εξασφαλίστε τα οικονομικά σας συμφέροντα αγοράζοντας ποιοτικά προϊόντα με όλες τις από τον νόμο απαιτούμενες ενδείξεις και μη ξεχνάτε το τρίπτυχο:

Ελέγχω- Συγκρίνω- Επιλέγω

Ποιότητα και τιμή των προϊόντων



-Για τυχόν παρατυπίες κατά την διάρκεια των αγορών σας στην περίοδο των εκπτώσεων μη διστάσετε να επικοινωνείτε με το ΙΝΚΑ Ηπείρου στο τηλ.2651065178 η 6946290582.-


Απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων.


Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για αγοραπωλησίες που αφορούν στα σπίτια άνω των 50 τ.μ. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Από χθες ενεργοποιήθηκε η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.
Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011. Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.
Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:
-Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.
-Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.
Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα () ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210 97 97 400.
Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:
-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.
Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

Πηγή: http://news247.gr/ellada/nea_egkyklios_toy_ypeka_fernei_allages.742864.html

Σακούλες τροφίμων με συναγερμό.

Ειδικές σακούλες που θα διαθέτουν αισθητήρα ενσωματωμένο αισθητήρα για να ανιχνεύει πότε ένα τρόφιμο είναι ληγμένο κατασκεύασαν Βρετανοί ερευνητές
Συσκευασίες νέας γενιάς που "ξέρουν" πότε ένα τρόφιμο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει, θα προειδοποιούν τους καταναλωτές να έχουν το νου τους, ώστε ή να προλάβουν να το φάνε ή να το πετάξουν αν είναι πια αργά. Τη νέα, πολύ χρήσιμη, καινοτομία -ειδικά για τους αφηρημένους!- αναπτύσσουν βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Στραθκλάιντ της Γλασκώβης στη Σκωτία.
Στόχος, σύμφωνα με το BBC, είναι τόσο η βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, όσο και η μείωση των ληγμένων συσκευασμένων φαγητών που πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν. Η νέα συσκευασία βασίζεται σε ένα εξελιγμένο δείκτη-αισθητήρα ενσωματωμένο σε "έξυπνο" πλαστικό, που προειδοποιεί τον καταναλωτή με το να αλλάζει χρώμα, όταν το τρόφιμο χάνει την φρεσκάδα του, όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή όταν το τρόφιμο δεν έχει τοποθετηθεί στο σωστό ράφι στο ψυγείο.
Ο νέος δείκτης αποτελεί οργανικό τμήμα μιας ευρύτερης καινοτομικής συσκευασίας με την ονομασία "συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας", που επιτρέπει τη διατήρηση των τροφίμων φρέσκων στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να παραμένουν περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων και των καταναλωτών.
Πηγή: http://news247.gr/kosmos/news/gia_lhgmena_trofima.745353.html

Παιδιά με GPS

Το κύμα απαγωγών μικρών μαθητών προσπαθεί να σταματήσει η κυβέρνηση της Κίνας. Χιλιάδες κινητά με GPS μοιράστηκαν στα σχολεία, ώστε να γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός σε περιπτώσεις αρπαγής
Περισσότερα από 100.000 κινητά τηλέφωνα εξοπλισμένα με GPS θα διανεμηθούν φέτος στα σχολεία του Πεκίνου ως μέτρο πρόληψης κατά της βίας και των απαγωγών των παιδιών, αναφέρει σήμερα ο κινεζικός Τύπος.
Το Ίδρυμα του Ερυθρού Σταυρού στο Πεκίνο διένειμε τα πρώτα 20.000 κινητά με GPS, που θα φοριούνται σαν ρολόι, σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα τηλέφωνα που επιτρέπουν τον εντοπισμό αυτού που τα "φοράει" δόθηκαν δωρεάν στα παιδιά και οι γονείς απλώς θα πληρώνουν τη συνδρομή που αντιστοιχεί στα 100 ευρώ σε δύο χρόνια.
"Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ασφάλεια των παιδιών του Πεκίνου, όπου η εγκληματικότητα είναι αυξημένη", δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Λιού Τσουάν.
Δεκαπέντε παιδιά και δύο ενήλικοι σκοτώθηκαν την περασμένη χρονιά από τον Μάρτιο ως τον Μάιο σε μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον σχολικών κτιρίων.
Οι απαγωγές παιδιών αποτελούν μάστιγα στην Κίνα, όπου σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, περισσότερα από 200.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
Το 2009, στη διάρκεια εξάμηνης εκστρατείας, βρέθηκαν περίπου 5.900 παιδιά που είχαν απαχθεί και εξαρθρώθηκαν 2.400 δίκτυα διακίνησης παιδιών.
Πηγή:http://news247.gr/kosmos/news/metro_kata_twn_apagwgwn.745362.html