Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ανησυχητικά υψηλές οι καταγγελίες και τα παράπονα εξαιτίας και του Facebook


Ανησυχητικά είναι τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από τον αριθμό των καταγγελιών που έχει δεχθεί η οργάνωση ΝΕΟΙ αναφορικά με το διαδίκτυο τη χρονιά που μας πέρασε.
Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός ανήλθε στις 218 καταγγελίες από τις οποίες ένα ποσοστό της τάξης του 47% προήλθε από άνδρες ηλικίας 20-36, ένα ποσοστό 12% από άνδρες 36-49 ετών, ένα ποσοστό 3% από γονείς και ένα ποσοστό 38% από γυναίκες ηλικίας 22-33 ετών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης κ. Άννα Ευθυμίου οι νέοι δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στο facebook.
Ο αριθμός των καταγγελιών είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές 2008 & 2009 και μάλιστα σε ποσοστό 100% και οι τάσεις συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα αυξητικές.
Αναλυτικά τα θέματα και τα ποσοστά των καταγγελιών περιλαμβάνουν:
1.Από τις 218 καταγγελίες το 72% αφορά σε παραβάσεις προσωπικών δεδομένων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συγκεκριμένα στο facebook.
2.Ένα 16% πορνογραφικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους
3.Ένα 2% σεξουαλική παρενόχληση σε προσωπικό ιστολόγιο / ιστοσελίδα
4.6 γονείς αναφέρθηκαν στον εθισμό των παιδιών τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την αυξημένη χρήση του διαδικτύου
5.το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε σε καταγγελίες αναφορικά με οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι καθώς η χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα του Facebook μεγαλώνει, παρατηρείται έξαρση καταγγελιών και παραπόνων αναφορικά στην χρήση του και στην ασφάλεια των στοιχείων.
Και τα παραπάνω εξηγούνται αν αναλογιστούμε ότι:
Α) το Facebook έχει περισσότερο από 500 εκατομμύρια ενεργούς  χρήστες,
Β) 50% των ενεργών χρηστών συνδέονται οποιαδήποτε μέρα στο προφίλ τους,
Γ) ο μέσος χρήστης έχει 130 φίλους και ξοδεύει την ημέρα περίπου 55 λεπτά την ημέρα στο Facebook,
Δ) οι χρήστες περνούν συνολικά πάνω από 700 δισεκατομμύρια λεπτά το μήνα στο Facebook,
Ε) Ένας μέσος χρήστης είναι συνδεδεμένος με 80 σελίδες, γκρουπ και εκδηλώσεις. Δημιουργεί 90 στοιχεία περιεχομένου κάθε μήνα, με αποτέλεσμα πάνω από 30 δισεκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου όπως σύνδεσμοι, ιστορίες, σημειώσεις, φωτογραφίες και βίντεο να διαμοιράζονται κάθε μήνα και
Στ) Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια χρήστες μπαίνουν στο Facebook μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Στην Ελλάδα ο αριθμός χρηστών Facebook το 2008  ήταν 505.000, το 2009  1.638.980 και το 2010  2.838.700, παρουσιάζοντας σε δύο χρόνια αύξηση της τάξεως του  462,1%.
Εάν το Facebook ήταν χώρα, θα ήταν παγκοσμίως η 3η μεγαλύτερη χώρα!
Τη χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ίδιο το Facebook στη δημοσιότητα, περίπου 43.869.800 άνθρωποι άλλαξαν τη θέση της σχέσης τους σε «ελεύθερος/η»  κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ 3.025.791 άλλαξαν σε «είναι περίπλοκο» 5.974.574 σε «δεσμευμένος/η»  και 36.774.801 σε «παντρεμένος/η».
Ρίχνοντας ένα βλέμμα στη δραστηριότητα του Facebook σε ένα τυχαίο 20λεπτο παρατηρούμε:
Κοινές συνδέσεις:  1.000.000
Tagged φωτογραφίες:  1.323.000
Προσκλήσεις σε εκδηλώσεις:  1.484.000
Ενημερώσεις τοίχων:  1.587.000
Αναπροσαρμογές status:  1.851.000
Αιτήματα φίλων αποδεκτά:  1.972,000
Ανέβασμα φωτογραφιών: 2.716.000
Σχόλια: 10.208,000
Μηνύματα: 4.632,000
Likes ? μου αρέσει: 7.657.000
Δεν είναι και λίγοι και οι ψυχολόγοι που τάσσονται κάτα του φαινομένου που λέγεται facebook στην σύγχρονη ζωή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.larissanet.gr
http://unews.pathfinder.gr/tech/anhsyhhtika-ypshles-oi-kataggelies-kai-ta-parapona-exaitias-kai-toy-facebook.html

πολίτες της Ευρώπης έχουν πλέον το νόμιμο δικαίωμα να αποζημιώνονται για κάποιες θεραπείες που λαμβάνονται στο εξωτερικό χάρη σε ένα νέο νόμο για την υγειονομική περίθαλψη διασυνοριακά.

      

Βήχας,πονόλαιμος, συνάχι; ιός είναι θα περάσει !

Τι είναι η κίτρινη κάρτα;

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.


Εάν είστε επαγγελματίας υγείας, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε έναν από του ακόλουθους τρόπους για να αναφέρετε πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμακευτικού προϊόντος ανθρώπινης χρήσης

Συμπληρώστε και υποβάλετε ηλεκτρονικά την αναφορά
ανεπιθύμητης ενέργειας
Ή
Εκτυπώστε την Κίτρινη Κάρτα και αποστείλατε την
με fax στον ΕΟΦ (210 6549585)
Αντίγραφο της Κίτρινη Κάρτας υπάρχει και στο Εθνικό Συνταγολόγιο. Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε την Κίτρινη Κάρτα σε έντυπη μορφή απευθυνόμενοι στον ΕΟΦ (Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών, Μεσογείων 284, 155 62 ΑΘΗΝΑ ή στα τηλ. 213 2040380 και 213 2040337, Fax 210 6549585).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κίτρινη Κάρτα και την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης, πατήστε εδώ.



Εάν είστε κτηνίατρος, για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα κτηνιατρικής χρήσης πατήστε εδώ.
Εάν δεν είστε επαγγελματίας υγείας αλλά επιθυμείτε να υποβάλετε κάποιο παράπονο ή καταγγελία σχετικά με τη λήψη φαρμάκου παρακαλούμε πατήστε εδώ.



Αγαπητέ Επαγγελματία Υγείας,
Η Κίτρινη Κάρτα συμβάλει στην ανίχνευση ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) των φαρμάκων.

Μη διστάζετε να αναφέρετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σας είναι άγνωστες ή για τις οποίες έχετε αμφιβολίες για την συσχέτισή τους με το ύποπτο φάρμακο.

Η επιτυχία του θεσμού της Κίτρινης Κάρτας στηρίζεται στην ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ των επαγγελματιών υγείας, στη θέληση και τον ζήλο τους να γνωστοποιούν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Kάθε γνωστοποίηση μπορεί να είναι σημαντική!
Κατ' ελάχιστο, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στον ΕΟΦ
  • Όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούν στα νέα φάρμακα, στα εμβόλια ή που παρατηρούνται στα παιδιά, ή άλλους ευαίσθητους πληθυσμούς (π.χ. εγκύους).
  • Για τα καθιερωμένα φάρμακα:
    • Όλες τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
    • Όλες τις μη αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Κριτήρια Σοβαρότητας Ανεπιθύμητης Ενέργειας
  • Θάνατος
  • Άμεσα απειλητική για τη ζωή ΑΕ
  • Πρόκληση ή παράταση νοσηλείας
  • Πρόκληση σοβαρής βλάβης ή εμμένουσα ΑΕ
  • Συγγενής Ανωμαλία / βλάβη κατά τον τοκετό
  • Σημαντικό ιατρικό συμβάν
Γιατί πρέπει να συμπληρώνεται η Κίτρινη Κάρτα
Για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων ώστε να λαμβάνονται μέτρα για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση τους.
Σημειώνεται ότι κατά την παραλαβή τους όλες οι αναφορές ΑΕ καθίστανται ανώνυμες τόσο ως προς τον αναφέροντα όσο και ως προς τον ασθενή. Ακολούθως αξιολογούνται και εισάγονται στη τοπική βάση φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, προωθούνται στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης (EudraVigilance), όπως και στην βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Vigibase WHO-UMC).

/www.eof.gr
© 2000-2011 Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Επικίνδυνη η πολύωρη νυχτερινή οδήγηση.



ΕRΤ3.GR


Αν ένας οδηγός οδηγεί για περισσότερες από δύο, το πολύ τρεις, ώρες το βράδυ, χωρίς διακοπή για ξεκούραση, είναι σαν να οδηγεί μεθυσμένος, σύμφωνα με μια νέα ολλανδο-γαλλική επιστημονική έρευνα, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουτρέχτης και του Μπορντό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό για θέματα ύπνου "Journal of Sleep Research", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", έκαναν πειράματα με 14 υγιείς οδηγούς ηλικίας 21 έως 25 ετών, οι οποίοι οδηγούσαν το βράδυ, υπό την παρουσία και εποπτεία επιτηρητή, για δύο έως οκτώ ώρες, με σταθερή ταχύτητα 130 χλμ., στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας.
Η έρευνα (οι εθελοντές οδηγοί βιντεοσκοπούνταν συνεχώς) έδειξε ότι μετά από μόλις δύο ώρες στο τιμόνι, οι οδηγοί έκαναν τα ίδια λάθη που θα έκαναν αν είχαν ποσότητα 0,05% αλκοόλ στο αίμα τους. Στις τρεις ώρες, η απόδοση τους στην οδήγηση είχε πέσει και άλλο, που αντιστοιχούσε σε ποσότητα αλκοόλ 0,08% στο αίμα, ενώ στις 4,5 ώρες τα λάθη από την κούραση αναλογούσαν σε αλκοόλ 0,10%.
"Οι οδηγοί θα πρέπει να παίρνουν πολύ στα σοβαρά τη νύστα τους στο τιμόνι, καθώς αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες δυστυχημάτων στους δρόμους. Δυστυχώς όμως δεν συνειδητοποιούν μερικές φορές τη νύστα τους, την μειωμένη εγρήγορση και την έλλειψη αντανακλαστικών. Διάφορα πράγματα, όπως η ακρόαση δυνατής μουσικής ή το άνοιγμα του παραθύρου, δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Αυτό που συστήνουμε, είναι να μην οδηγούν συνεχόμενα τη νύχτα πάνω από δύο ώρες", ανέφεραν οι ερευνητές και εισηγούνται ότι αυτό το όριο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί επισήμως από τις εθνικές νομοθεσίες, ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι και τα δυστυχήματα, κυρίως στις εθνικές οδούς.
Εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο όλων των ατυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στη νύστα (αν και, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ένα τέτοιο ποσοστό). Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους τρεις οδηγούς παραδέχεται πως οδηγεί νυσταγμένος το βράδυ, ενώ στους τρεις στους τέσσερις ότι οδηγούν κουρασμένοι.
Στην πράξη, οι περισσότεροι οδηγοί οδηγούν περισσότερο από τρεις ώρες συνεχόμενα τη νύχτα, ενώ κανονικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα έπρεπε να σταματούν κατά καιρούς για να πιουν ένα καφέ ή ακόμα και για να πάρουν έναν υπνάκο.
Αντίθετα με την μέτρηση της κατανάλωσης αλκοόλ, η Τροχαία δεν έχει αντίστοιχο τρόπο να διαπιστώσει το βαθμό κόπωσης και νύστας ενός οδηγού.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2869.2010.00901.x/abstract

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΞI ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ