Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ξεκινούν έλεγχοι σε φούρνους για την υποχρεωτική ζύγιση


Σε ελέγχους θα προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σε σημεία πώλησης άρτου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ζύγισης του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.

Όπως υπενθυμίζεται από το ΥΠΑΑΝ, σε κάθε σημείο πώλησης άρτου, αποτελεί υποχρέωση του πωλητή η ζύγιση του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων, όπως προβλέπεται στο νόμο 4254/2014.

Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τη σχέση της ποσότητας του πωλούμενου άρτου με το καταβαλλόμενο τίμημα. Εκτός από την υποχρεωτική ζύγιση παρουσία του πελάτη ο νόμος προβλέπει επίσης, όπως είναι γνωστό, ότι στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να αναγράφεται η τιμή ανά κιλό, σημειώνει το ΥΠΑΑΝ.

Όπως επισημαίνεται, σε πρόσφατη επικοινωνία του ΥΠΑΑΝ με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις. Για το σκοπό αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους καταναλωτές να ζητούν τη ζύγιση, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα του άρτου που αγοράζουν. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση ζύγισης εκ μέρους του πωλητή, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ.1520) για τις σχετικές καταγγελίες.
http://www.zougla.gr/market/article/ksekinoun-elegxi-se-fournous-gia-tin-ipoxreotiki-zigisi