Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Eπίδομα θέρμανσης στο... παρά πέντε-Τι πρέπει να γνωρίζετε.!!



Με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης να ξεκινά από αύριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, περίπου 265.000 νοικοκυριά θα εισπράξουν την προκαταβολή του 25% του συνολικού ποσού που δικαιούνται.

Όπως φαίνεται, η αύξηση του επιδόματος στα 0,35 λεπτά από 0,28 λεπτά πέρυσι έστρεψε περισσότερους, σε σύγκριση με το 2012, ενδιαφερόμενους στην υποβολή αιτήσεων. Έστω και την τελευταία στιγμή, με τον χιονιά να βρίσκεται προ των πυλών, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη ρύθμιση, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτησή σας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet.

Τι πρέπει να γνωρίζετε; 

Το αργότερο μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης θα διενεργείται, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, η πληρωμή του επιδόματος, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται το 25% του συνολικά δικαιούμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο 75% θα πληρώνεται όταν πραγματοποιηθεί η αγορά πετρελαίου θέρμανσης (με τη συμπλήρωση των τιμολογίων αγοράς).

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται οι:


- άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ

- έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

- μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί

- οι τρεις παραπάνω κατηγορίες που κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000 κυβικών εκατοστών (cc).

Επίσης, το επίδομα αφορά μόνον στην κατοικία που έχετε δηλώσει ως πρώτη στη φορολογική σας δήλωση, είτε είστε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες. Υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού, της περιοχής όπου αυτό βρίσκεται και των επιδοτούμενων λίτρων που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εάν είστε διαχειριστής πολυκατοικίας, θα πρέπει να δηλώσετε στη σχετική φόρμα του TAXISnet το ονοματεπώνυμο και τον όροφο του κάθε ενοίκου, όπως και τα χιλιοστά συμμετοχής στις δαπάνες θέρμανσης. Δηλώνετε τα χιλιοστά συμμετοχής και των διαμερισμάτων που δεν κατοικούνται. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια «διαιρείται» σε τέσσερις κλιματικές ζώνες:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ 

ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
 ΖΩΝΗ ΒΙωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
 ΖΩΝΗ ΓΑττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
 ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Ανεξαρτήτως ζώνης, για κάθε σπίτι, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά. Ωστόσο, τίθεται ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας. Συγκεκριμένα:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ 

Ανώτατη κατανάλωση
λίτρων πετρελαίου
θέρμανσης ανά
τετραγωνικό

Ανώτατη συνολική
κατανάλωση λίτρων
πετρελαίου θέρμανσης
ανά κατοικία 
 ΖΩΝΗ Α 25 3.000
 ΖΩΝΗ Β 15 1.800
 ΖΩΝΗ Γ 8 960
 ΖΩΝΗ Δ 5 600


Βήμα προς βήμα

Εάν υποβάλετε αίτηση μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, θα έχετε το 25% της προκαταβολής του ποσού. Τι πρέπει να κάνετε;

1. Συνδεθείτε στη φόρμα της ηλεκτρονικής σελίδας www1.gsis.gr. Εάν δεν έχετε κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet, συνδεθείτε γράφοντας τον ΑΦΜ ως Username και ως Password τον αριθμό ειδοποίησης ενός από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων πέντε χρόνων.



2. Επιλέξτε ανάλογα με την ιδιότητά σας «Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης Έτους» ή «Διαχειριστής - Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας».



3. Πατήστε για να συμπληρώσετε την αίτηση.



4. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και του εάν η κατοικία σάς έχει παραχωρηθεί. Εάν είστε διαχειριστής, θα πρέπει στο σύστημα να προσθέσετε την πολυκατοικία για την οποία έχετε δηλώσει ότι είστε διαχειριστής. Αφότου συμπληρώσετε τα απαραίτητα πεδία, πατήστε υποβολή αίτησης.

Εάν είστε διαχειριστής, αλλά δεν έχετε κοινόχρηστο «ρολόι» ΔΕΗ στην πολυκατοικία, θα δηλώσετε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) «ρολόι» ΔΕΗ. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταλήξετε σε ένα «ρολόι» (αρ. παροχής ΔΕΗ) για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

Σημειώνεται ότι περίπου 580.000 νοικοκυριά δικαιούνται να λάβουν τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% όσων υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος.


http://www.zougla.gr/greece/article/epidoma-8ermansis-sto-parapente