Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ «ΘΗΛΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

Οι Τράπεζες ασφυκτικά τους πιέζουν, αρνούμενες διακανονισμό

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ «ΘΗΛΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

Δικαστήρια των Ιωαννίνων μείωσαν το χρέος δανειολήπτη κατά 83.000 ευρώ (θα πληρώσει μόνο περί τις 9.000)

Αν δεν αλλάξουν τακτική τα πιστωτικά ιδρύματα θα τα χάσουν όλα

• Η αντικειμενική αδυναμία που παρουσιάζουν σήμερα οι πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, γίνεται εντονότερα αντιληπτή από τα συνεχή αιτήματα προς τράπεζες για διακανονισμό των οφειλών τους, είτε πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, είτε για καταναλωτικά, είτε για επιχειρηματικά. 
Δυστυχώς όμως τελευταία όλο και πιο συχνά αποδεικνύεται η ανάλγητη στάση που κρατούν διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, οι πιέσεις των οποίων πολλές φορές γίνονται ασφυκτικές, αναγκάζοντας τους υπερχρεωμένους πολίτες να καταφύγουν στην Δικαιοσύνη, μια κίνηση όμως πολύ χρονοβόρα. Περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ζητούν διευκολύνσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι πολλές και όσο η... μηχανή της οικονομίας δεν παίρνει μπροστά, τόσο θα αυξάνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που θα αδυνατούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις που έχουν.

Δεν είναι πάντα… τυφλή!
Μπορεί οι τράπεζες να μην δείχνουν και το πιο… φιλικό τους πρόσωπο προς τους πολίτες που λόγω αντικειμενικής δυσκολίας έχουν πραγματική ανάγκη για διακανονισμό, ωστόσο η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα… τυφλή. Αυτό συνέβη σε υπερχρεωμένο  Γιαννιώτη δανειολήπτη, μέλος του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, ο οποίος πέτυχε «κούρεμα» χρέους σχεδόν 83.000 ευρώ, από τα περίπου 93.000 ευρώ που χρωστούσε σε τρεις τράπεζες! Το αξιοσημείωτο στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι ο πολίτης δικαιώθηκε για δεύτερη φορά, αφού αν και η πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου ήταν και πάλι υπέρ του, η μια τράπεζα άσκησε έφεση και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Πρωτοδικείο, όπου και τελεσιδίκησε υπέρ του δανειολήπτη.

«Κούρεμα» 82.981,76 ευρώ!
Ο «Π.Λ.» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Ηπείρου κ. Χριστόδουλο Πάντο, ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της υπόθεσης αναφέρθηκε στο ιστορικό της.
Ο δικαιωμένος δανειολήπτης που έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι 36 ετών άγαμος, υπάλληλος σε Σούπερ Μάρκετ με ατομικό εισόδημα 906 ευρώ, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία του σπίτι.
Διαμένει σε νοικιασμένο στα Γιάννενα και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλει ανέρχεται στο ποσό των 320 ευρώ. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει είναι ένα αυτοκίνητο μάρκας  CITROEN 1360 cc έτους 2000, η εμπορική αξία του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Σε τρεις τράπεζες 
Ο εν λόγω δανειολήπτης είχε δανειοδοτηθεί από τρεις Τράπεζες, με το χρέος του να ανέρχεται συνολικά σε 92.581,76 ευρώ. Δήλωσε και απέδειξε μόνιμη αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του και προσέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ζητώντας την συνδρομή του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, του οποίου όμως το σχέδιο πρότασης ρύθμισης των οφειλών, δεν έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες.
Το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων δικαίωσε τον δανειολήπτη, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί  απαραδέκτου αοριστίας κλπ και καθόρισε τις μηνιαίες επί μια τετραετία καταβολές του δανειολήπτη στο ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για τετραετία καλείται ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο 9.600 ευρώ, ποσό που τελεσίδικα αποφάσισε το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.
Ο κ. Πάντος  επισημαίνει ότι ο Νόμος 3869/2010 είναι μονόδρομος για τα αδύναμα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ευχαριστεί τους δικαστές των Ιωαννίνων αλλά και όλης της περιφέρειας  Ηπείρου για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές.

Να γίνει υποχρεωτική…
Στο μεταξύ, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Π.Λ.», τροπολογία με την οποία θα γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της ειδικής διαμεσολάβησης για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προωθεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία και να τακτοποιούνται ταχύτερα οι υποθέσεις.
Προ ημερών μάλιστα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, ανέφερε πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, έχουν μειωθεί τα Ειρηνοδικεία, και παράλληλα ο όγκος των υποθέσεων έχει αυξηθεί, με συνέπεια να ορίζονται δικάσιμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το 2020 και 2021.

Ανάλγητη στάση…
Η περίπτωση του εν λόγω δανειολήπτη όμως δεν είναι η μοναδική. Καθημερινά δεκάδες πολίτες και επιχειρηματίες αναγκάζονται να απευθυνθούν στις τράπεζές τους, ζητώντας κάποιον διακανονισμό, προκειμένου να διευκολυνθούν, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκουν την πόρτα κλειστή! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων δανειοληπτών έχει αλλάξει σήμερα (είτε λόγω μείωσης μισθού, είτε ακόμη χειρότερα απώλειας της εργασίας τους) και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συνεχίζουν να πληρώνουν με τα παλιά δεδομένα. «Πώς θ’ αλλάξουν το κλίμα δυσπιστίας των πολιτών, εάν δεν αλλάξει πρώτα η στάση των τραπεζών απέναντί τους», διερωτάται Γιαννιώτης επιχειρηματίας, που με την κρίση στην αγορά ο τζίρος του καταστήματός του έχει πέσει κατακόρυφα και αδυνατεί με την σειρά του να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Άρνηση των τραπεζών 
Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιέγραφε προ ημερών με γλαφυρό τρόπο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που δέχεται καθημερινά χιλιάδες παράπονα εμπόρων – επιχειρηματιών (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.»).
Ανάμεσα στα παράπονα συγκαταλέγεται η άρνηση τραπεζών για διευθέτηση υφιστάμενου δανεισμού που προτείνεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, και απαιτούν, ακόμη και μέσω της δικαστικής οδού, διαρκείς, πρόσθετες διασφαλίσεις εγγυήσεων έναντι χρεών, ακόμη και για δάνεια που οι ίδιες χορήγησαν χωρίς εξασφαλίσεις! Ακόμη σημειώνονται περιπτώσεις υγιών επιχειρήσεων, που για έγκριση δανείου ύψους 10.000 ευρώ  ζητείται υποθήκευση ακόμη και της πρώτης κατοικίας του επιχειρηματία!


http://proinoslogos.gr

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
europa
Διάβασε και μάθε απο τι ταλαιπωρία και άσκοπα έξοδα μπορείς να γλυτώσεις. Δύο στους πέντε ευρωπαίους διαθέτουν αυτή την κάρτα.