Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 15-3-2011




Φίλες και Φίλοι Καταναλωτές,
     
    Ο φετινός  εορτασμός της Παγκόσμιας  Ημέρας Καταναλωτή βρίσκει τους καταναλωτές μπροστά στο τεράστιο ζήτημα της συρρίκνωσης της αγοραστικής τους  δύναμης. Με την παράλληλη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αδυνατεί   να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες διαβίωσης  Η ποιότητα ζωής τους έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Με την κρίση παρούσα ο καταναλωτής διακατέχεται από ανασφάλεια· όσον αφορά το μέλλον του είναι πολύ πιο συγκρατημένος και  πιο προσεκτικός στις αγορές του. Ανησυχεί για το μέλλον της εργασίας του, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους και δεν αναλαμβάνει  επιπόλαια ρίσκα . Με το χρήμα να έχει περιοριστεί σημαντικά στην αγορά η  αλυσίδα « ξοδεύετε, να δημιουργηθεί κέρδος, επενδύσεις, θέσεις εργασίας»,  φαίνεται να σπάει . Η τάση για τον  περιορισμό της κατανάλωσης είναι πλέον γεγονός  και καταγράφεται  Αναζητεί μια   ορθολογικότερη συμπεριφορά στην  αγορά.

 Το μοντέλο της αγοράς, που λειτουργούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλάζει . Αν αλλάζει προσωρινά ή όχι θα φανεί. Ίσως όμως είναι και  η στιγμή για την ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας καταναλωτή, μιας διαφορετικής κατανάλωσης, που οι προτεραιότητές του δε θα καθορίζονται από τις  διαφημίσεις και τα στρεβλά πρότυπα που γεμίζουν της οθόνες της τηλεόρασης, αλλά από την  αναζήτηση του πραγματικού περιεχομένου της ποιότητας της ζωής  .
Ίσως είναι η στιγμή οι σημερινές του επιφυλάξεις να γίνουν προβληματισμός για  αξιακή συμπεριφορά  στο μέλλον. Ο υπερκαταναλωτισμός να αντιμετωπισθεί ως ασθένεια του κοινωνικού ανθρώπου, αφού καταστρέφει περιβάλλον και μέλλον χωρίς αιδώ  Απολαμβάνει ξοδεύοντας σε ανούσια πράγματα το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών του.
Φίλες και φίλοι καταναλωτές,
Οι ενώσεις καταναλωτών που συγκροτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία  ΠΟΜΕΚ, με ελάχιστα μέσα και με σκληρή δουλειά  προσπαθούν να διασφαλίσουν    όρους  και συνθήκες λειτουργίας της αγοράς  που θα προστατεύουν  την υγεία , την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών.

Όλα αυτά τα χρόνια, με   συνέπεια και  σοβαρότητα  είναι παρούσες στην ελληνική κοινωνία, αλλά και ξεχωριστά στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας.  Παρούσες στα  μεγάλα γενικά ζητήματα που προκύπτουν, ή που αναδεικνύουν  με πρωτοβουλία τους, αλλά και   στα  καθημερινά  τα προσωπικά, τα ατομικά προβλήματα,  που δημιουργούνται από λάθη ή  εσκεμμένες συμπεριφορές της αγοράς .

Φίλες και φίλοι ,    
H Δημοκρατία μας στην καθημερινή της λειτουργία απαιτεί καθημερινή συμμετοχή. Τη συμμετοχή μας ως άτομα αλλά και ως οργανωμένοι Φορείς και Οργανώσεις. Εμείς οι πολίτες, οι ενεργοί πολίτες, χωρίς να αδιαφορούμε για τα μεγάλα Κοινωνικά και Εθνικά θέματα, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε καθημερινά τη βελτίωση της ζωής μας. Δε  ζητάμε πολλά. Ζητάμε το αυτονόητο,  το ηθικά δίκαιο. Τη δίκαιη ανταπόδοση του μόχθου  μας  σε ένα ασφαλές περιβάλλον.