Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ


                                                                   
                                     
Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου  ενημερώνει εν όψει του ΠΑΣΧΑ τους Καταναλωτές, τι πρέπει να προσέχουν σχετικά με την αγορά και την ποιότητα των αυγών.
Τα αυγά
Τα αυγά είναι μια πλήρης και υγιεινή διατροφή, που παλιότερα καταναλωνόταν συχνά καλύπτοντας την ανάγκη για παρασκευή γρήγορων και οικονομικών γευμάτων.
Μέσα από το κέλυφος των αυγών διακρίνουμε δύο διαφορετικές ουσίες: το ασπράδι και τον κρόκο.
Το ασπράδι αποτελείται από νερό και πρωτεΐνες (την αλβουμίνη και την γλοβουλίνη),ενώ ο κρόκος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες( την βιτελίνη) αλλά ακόμη περισσότερο σε λιπαρά (κυρίως λινολεικό οξύ, λεκιθίνη, κεφαλίνη και φυσικά χοληστερίνη).Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με τα άλλα.
Οι πρωτεΐνες του κρόκου είναι υψηλής βιολογικής αξίας και μάλιστα πολύ εύκολα αφομοιώσιμες.
Το αυγό, παράλληλα, περιέχει και πολλά μεταλλικά άλατα, κυρίως: ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό ,κοβάλτιο και σίδηρο. Η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από τα άλλα συστατικά του γεύματος(π.χ. ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά στην μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου του αυγού).
Όσον αφορά τις βιταμίνες συναντάμε την Α,Β1,Β2,Β12 αλλά και την βιοτίνη. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Β12, ενώ στις υπόλοιπες βιταμίνες οι διαφορές περιεκτικότητας είναι μικρές.
Το αυγό είναι πιο εύπεπτο όταν είναι φρέσκο. Για να είναι ακόμη πιό εύπεπτο ένα φρέσκο αυγό πρέπει να μαγειρεύεται σε τέτοιο χρόνο βρασμού ώστε να πήζει το ασπράδι αφήνοντας τον κρόκο λίγο πιο ρευστό(αυγό "μελάτο"). Αντίθετα όταν τα αυγά βράζουν πολύ ή τηγανίζονται με λίπη, επιβραδύνεται η πέψη τους κατά πολύ.

Ποιότητα
· Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητάς τους, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.
· Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κλπ), πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προέρχονται από μολυσμένες κότες (π.χ. σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο και αιτία σοβαρής δηλητηρίασης).
· Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.


.Τι πρέπει να γνωρίζει ο Καταναλωτής για να εξακριβώσει τη φρεσκότητα του αυγού;

Βυθίζουμε το αυγό σε αλατόνερο (100 cc νερό, 10 γρ. αλάτι) και εφόσον στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από μια εβδομάδα. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά, που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. '
Άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. 'Eτσι ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε.
Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Πως να εξακριβώσει ο Καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού;

1.   Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης.
2. Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη, ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
3. Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
4. Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις ).

Πότε ένα αυγό είναι υγιές;

Αυτό δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί από τον Καταναλωτή. Δηλαδή μια μικροβιακή μόλυνση δεν ανιχνεύεται παρά μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο (σαλμονέλες, μυκοβακτήρια φυματίωσης κ.λ.π.). Πέρα από αυτό, όμως, αν ένα αυγό μας φανεί ύποπτο, καλύτερα να μην το καταναλώσουμε.

Πως εξακριβώνει ο Καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί έτσι διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του.

Τα αυγά ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες:
· Κατηγορία Α ή νωπά αυγά για τα οποία ισχύει η παρακάτω ταξινόμηση:
 XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.)
 L = μεγάλο (από 63-73γρ.)
 M = μεσαίο (από 53-63γρ.)
 S = μικρό (κάτω από 53γρ.)
· Κατηγορία Β ή λιγότερο νωπά αυγά (ψυγείου)
· Κατηγορία Γ ή αυγά για βιομηχανική χρήση.

 Σήμανση Αυγών
Στα καταστήματα, όλα τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:
1. Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
2. Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
3. Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
4. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
5. Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αβγά είναι το πολύ 9 ημερών από την ωοτοκία.

Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αβγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών.

Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας («χύμα») επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη της ωοσκόπησης.
  
Επιτρέπεται επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στη συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης.

 Σήμερα, χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές, που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών

  • Προσοχή στις τοξικές βαφές! Αφήστε τα 24 ώρες πριν το βάψιμο εκτός ψυγείου.
·        Τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο μην τα τρώτε ή αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτιστεί.-

Το  Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου  σας εύχεται Καλό Πάσχα.-

Οι τράπεζες μηνύουν πολίτες για απλήρωτα δάνεια και οι δικαστές τους παραπέμπουν σε δίκες !!!



Πληθαίνουν οι αναφορές για ποινικοποίηση εκ μέρους των τραπεζών με την αποδοχή της δικαστικής εξουσίας, περιπτώσεων καταναλωτικών προϊόντων τραπεζών, όπως στεγαστικών δανείων, συμβάσεων leasing ή δανείων αγοράς αυτοκινήτων.
Οι τράπεζες καταθέτουν μηνύσεις ως δήθεν εξαπατηθείσες από τους πολίτες καταναλωτές κατά την σύναψη δανείων που δεν μπόρεσαν οι τελευταίοι να αποπληρώσουν. Αντίστοιχες συμπεριφορές επιδεικνύουν οι τράπεζες σε στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται. Προβαίνουν σε επανεκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και μηνύουν για απάτη τους καταναλωτές που τα έλαβαν.
Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται σε συμβάσεις που έχουν ως σκοπό την αγορά κινητών (όπως αυτοκινήτων).
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δικαστικοί λειτουργοί που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις τείνουν ευήκοον ους στις απαράδεκτες μηνύσεις των τραπεζών και παραπέμπουν τους πολίτες για κακουργήματα και σοβαρότατα πλημμελήματα.
Θεωρούμε απαράδεκτη την συμπεριφορά αυτή των τραπεζιτών και τους καλούμε να σταματήσουν κάθε τέτοιου είδους προκλητικές για την ελληνική κοινωνία ενέργειες εκφοβισμού, καταστολής και παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων τους .
Οι τράπεζες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Είτε με τα τοκογλυφικά επιτόκια που είχαν και έχουν επιβάλλει, είτε με την «ενίσχυσή» τους με ποσά από το ελληνικό κράτος, τα οποία είναι ουσιαστικά ίσα με το δημόσιο χρέος της χώρας.
Οι ίδιες οι τράπεζες είναι που χορηγούσαν αφειδώς και άκριτα δάνεια. Αυτές διαφήμιζαν πειστικότατα, συχνότατα και εντονότατα τις «υπηρεσίες» τους. Οι ίδιες οι τράπεζες είναι που απέστελναν παράνομα επιστολές έγκρισης δανείων και καρτών σε καταναλωτές που δεν είχαν κάνει καν αίτηση για να τους δελεάσουν να λάβουν τα υπερβεβαρυμμένα με τόκους προϊόντα τους.  Οι ίδιες χρέωναν με έξοδα ελέγχων τους πολίτες – καταναλωτές που προσέρχονταν σε αυτές. Αυτές χορηγούσαν «επισκευαστικά δάνεια» για νεότευκτες κατοικίες. Δεν μπορούν σήμερα να δηλώνουν «εξαπατηθείσες».
Είναι σαφές ότι η ποινικοποίηση αμιγώς συμβατικών σχέσεων του αστικού δικαίου είναι πράξη εξ ολοκλήρου απαράδεκτη και αβάσιμη, που θίγει θεμελιώδη και κεφαλαιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.
Δεν μπορεί οι πολίτες να καλούνται να πληρώσουν τα χρέη και τα ελλείμματα των τραπεζιτών και την ίδια ώρα να ζητείται η καταδίκη τους σε ποινές στερητικές της ελευθερίας. Μέσα από την φυλακή δεν μπορεί κανείς να αποπληρώσει και δεν μπορεί κανείς να παράξει.
Την ίδια ώρα παρατηρείται από δικηγόρους και πολίτες τεράστια αυστηροποίηση των διαδικασιών και των ποινών για αδικήματα που έχουν οικονομικό περιεχόμενο, όπως η έκδοση ακάλυπτων επιταγών.
Το τελευταίο ως αδίκημα είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία.
Τα ανωτέρω, εν μέσω γενικής οικονομικής κρίσης, αποτελούν δείγμα ολοκληρωτισμού, αποκοπής από την πραγματικότητα και βόμβα στα σαθρά και ετοιμόρροπα ήδη θεμέλια της κοινωνίας.
Οι Ελληνες δικαστές πρέπει να αντιληφθούν και την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ότι την εξουσία τους την αντλούν κατά το Σύνταγμα από τον λαό αυτό και κανέναν άλλο.
Οφείλουν συνεπώς να κρίνουν με βάση την κοινωνική τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να ερμηνεύουν ορθά και στενά τον ποινικό νόμο. Δεν τους ορίζει Δικαστές κανένας υπουργός και κανένας τραπεζίτης. Εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό και δικάζουν με την δική του εντολή. Οφείλουν συνεπώς να κλείσουν ερμητικά την πόρτα στα «νέα» αδικήματα που σκαρφίζονται οι τραπεζίτες για να εκβιάσουν και να πιέσουν ένα λαό που με δική τους συνευθύνη ήλθε σε αυτή την δεινή και τραγική θέση.

Ως η μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών της χώρας :
-           Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές και την πολιτική ηγεσία του τόπου να τοποθετηθούν καθαρά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα και να απαγορεύσουν ρητά τις διώξεις πολιτών επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις τράπεζες ή τους ιδιώτες δανειστές που καιροσκοπούν.
-           Καλούμε την ηγεσία την δικαιοσύνης να γνωμοδοτήσει ειδικά επί των  ζητημάτων ποινικοποίησης συμβατικών σχέσεων και να κλείσει τον δρόμο στην τραπεζική αυθαιρεσία.
-           Καλούμε τους Ελληνες Δικαστές της ουσίας, να κρίνουν με βάση την κατάσταση και την βούληση του εντολέα τους Ελληνικού λαού.           
-           Ζητούμε την κατάργηση του αδικήματος της έκδοσης μεταχρονολογημένης ακάλυπτης επιταγής γιατί έχει καταστεί μέσο πίστης (συναλλαγματική) και όχι μέσο πληρωμής.
-        Δηλώνουμε, ότι εφόσον κληθούμε από πολίτες μέλη μας, θα παρέμβουμε έμπρακτα σε τέτοιες δίκες και διαδικασίες.

Aνάκληση φυσικής βαφής αυγών



Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, κατά τη διενέργεια δειγματοληψιών βάσει του Έκτακτου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων που αφορούσε στις βαφές αυγών ενόψει του Πάσχα και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία βαφών για αυγά. 


Ελήφθη δείγμα χύδην φυσικής βαφής αυγών, ριζάρι, Radix Cut, με την ίδια εμπορική ονομασία, αριθμό παρτίδας LOT 11190 και ημερομηνία λήξης 31.12.2014. Το εν λόγω προϊόν προέρχεται από το Ιράν, διακινείται στην Ελλάδα από την εταιρεία Αλεξόπουλος Αλ. & ΣΙΑ Ο.Ε., που εδρεύει τέρμα Αγ. Μαρίνης 19300 στον Ασπρόπυργο και ελήφθη από την επιχείρηση Αφοι Παντ. Χατζηγεωργίου Ο.Ε., Ευριπίδου 37 Αθήνα.

Η συγκεκριμένη χρωστική χαρακτηρίστηκε ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ & ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ διότι προέρχεται από φυτό για το οποίο δεν υπάρχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης ως τροφίμου και δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρωστικές για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος και η διαδικασία ελέγχου είναι σε εξέλιξη. Ο οργανισμός καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν τη βαφή αυτή για τον παραδοσιακό στολισμό των πασχαλινών αυγών.
www.zougla.gr