Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Προσοχή στις Πιστωτικές Κάρτες Κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

                          
Τα επιτόκια είναι υψηλά και ο κίνδυνος περαιτέρω υπερχρέωσης των καταναλωτών είναι ορατός, αν δεν πληρώνονται κανονικά οι δόσεις  των καρτών και δεν γίνει σωστή ιεράρχηση και αξιολόγηση των διαφόρων αναγκών.
Καταναλωτές εύποροι, νεόπτωχοι, φτωχοί, όλοι λειτουργούν κάτω από συνθήκες συναισθημάτων. Πολλοί αγοράζουν ένα χαμόγελο εορτών, υποθηκεύοντας το οικονομικό τους μέλλον!
Η υπερχρέωση των νοικοκυριών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, όμως στην χώρα μας το πρόβλημα, είναι πολύ οξύ-και εξαιτίας των παραπλανητικών διαφημίσεων, των σκληρών μεθόδων πώλησης, των καταχρηστικών ή ασαφών όρων, των υψηλών επιτοκίων, των τόκων υπερημερίας , κ.ά.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, κ. Πάντος Χριστόδουλος επισημαίνει: «Οι ανάγκες των καταναλωτών είναι πολλές και τα οικονομικά τους πενιχρά. Ο μιμητισμός και η μανία της υπερκατανάλωσης του πολίτη – καταναλωτή, θα τον οδηγήσουν και πάλι στο χρέος. Και ποια είναι η λύση στην οποία καταφεύγει; Ο δανεισμός».
Προσοχή στις Πιστωτικές Κάρτες
Πριν ξεκινήσετε τη συνδρομή σας σε μια κάρτα ή ακόμα και τώρα που έχετε ήδη μια ελέγξτε το ΣΕΠΠΕ (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης).
Αυτό περιλαμβάνει:
·         Το ονομαστικό επιτόκιο, το επιτόκιο δηλαδή με το οποίο χρεώνεστε κανονικά για κάθε αγορά σας .
·         Τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή τις προμήθειες που χρεώνει η τράπεζα όπως:
§         Η συνδρομή,
§         Η ασφάλιση της κάρτας,
§         Η συνεισφορά του νόμου 128/75 (0,60% στο επιτόκιο)
Επισημαίνουμε ότι η συνδρομή της κάρτας αποτελεί καταχρηστικό όρο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που το επιτόκιο συμφωνείται ελεύθερα.
Άτοκες δόσεις :
Για τους περισσότερους καταναλωτές οι άτοκες δόσεις των πιστωτικών καρτών είναι ο επίγειος παράδεισος! Το Ινστιτούτο Καταναλωτών σας εφιστά την προσοχή: Αν κάθε μήνα
μπορείτε να πληρώνετε μόνο το μίνιμουμ της καταβολής – όπως αναγράφεται στη βάση του λογαριασμού σας - π.χ. 30 ευρώ, ενώ χρωστάτε 100 ευρώ, τότε το υπόλοιπο ποσό της άτοκης δόσης πάει για τον επόμενο μήνα και επιβαρύνεται με το επιτόκιο.
Ποιο είναι το μυστικό; Να πληρώνετε κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό με το οποίο είστε χρεωμένοι. Τότε μόνο οι δόσεις παραμένουν άτοκες.
Άλλες επιβαρύνσεις :
Γ ια κάθε αγορά που κάνετε σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από εκείνη όπου εκδώσατε την κάρτα σας, επιβαρύνεστε με ένα 3% επιπλέον στο ονομαστικό επιτόκιο. Αν κάνετε υπέρβαση του πιστωτικού ορίου πληρώνετε άλλο ένα 3% επιτόκιο. Αν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκτός από τον τόκο επιβαρύνεστε και με επιτόκιο υπερημερίας περίπου στο 2,5% από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Όπως διαπιστώνετε μαζεύονται αρκετά περιττά ποσοστά που επιβαρύνουν χωρίς λόγο τις οφειλές σας αν δεν κάνετε συνετή χρήση της οφειλή σας.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ. Πάντος Χριστόδουλος: «μην εμπιστεύεστε τις τράπεζες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Μην ξεχνάτε ότι στόχος τους είναι το κέρδος και όπως αποδείχτηκε σε κάποιες περιπτώσεις όχι με τον καλύτερο τρόπο».
Αν τελικά αποκτήσετε το πολυπόθητο πλαστικό χρήμα ή γενικά το χρησιμοποιείτε πολύ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, κ. Πάντος Χριστόδουλος, συμβουλεύει:
·         Μην υπερβαίνετε το πιστωτικό σας όριο
·         Να πληρώνετε ακριβώς την ημέρα που σας έχει ορίσει η τράπεζα ώστε να μην χρεώνεστε την υπερημερία
·         Να ζητάτε πάντα αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψατε.
·         Γενικά κρατήστε τις οφειλές σας μέχρι το ένα τρίτο των εισοδημάτων σας. Είναι η μαθηματική σχέση που εξασφαλίζει την ευκολία στην ανταπόκριση των υποχρεώσεών σας.
·         Ζητήστε έγγραφή δέσμευση της τράπεζας σε περίπτωση προεξόφλησης σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχετε.
·         Μην χρησιμοποιείτε πάνω από δύο κάρτες . Είναι εγγυημένο ότι θα μπερδευτείτε τι χρωστάτε και που.
·         Να καταβάλετε ολόκληρο το ποσό που χρωστάτε κάθε μήνα.
·         Να ζητάτε πλήρη ενημέρωση και αναλυτική οικονομική κατάσταση κάθε μήνα ώστε να ελέγχετε άμεσα και ολοκληρωτικά τα χρέη σας.
·         Οφείλετε να γνωρίζετε ότι μια αγορά με κάρτα δεν πρέπει να χρεώνεται διαφορετικά απ' ότι μια αγορά με μετρητά ούτε να πληρώνετε εσείς το κόστος της προμήθειας που χρεώνει η τράπεζα για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας.
·         Να κοιτάτε πάντα το χαρτάκι που βγαίνει από το πιστωτικό μηχάνημα που σας ενημερώνει τι ποσό χρεώθηκε στην κάρτα σας. Μην πετάτε αυτό το χαρτάκι ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε στο τέλος του μήνα τα ποσά που ξοδέψατε και αυτά που χρεωθήκατε.