Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Προσοχή στους πλανοδίους μικροπωλητές που πουλάνε πατάτες


patatesΔεκάδες παράπονα υπεβλήθηκαν στο Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου από καταναλωτές που αγόρασαν πατάτες Νευροκοπίου από πλανόδιους μικροπωλητές μάλλον αθιγγάνους σε σακιά των 30 κιλών, όπου μετά την ζύγιση από αυτούς(τους καταναλωτές ) βρέθηκαν να είναι ελλιποβαρής κατά 5 κιλά περίπου.
Εφιστούμε την προσοχή στους καταναλωτές να απαιτούν την ζύγιση πρώτα και μετά να πληρώνουν, ζητώντας και την σχετική απόδειξη.-
Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους στους πλανόδιους αυτούς, που εκμεταλλευόμενοι το κίνημα της πατάτας αισχροκερδούν και παραπλανούν τους καταναλωτές.-
Επίσης στους καταναλωτές δίνουμε τις κάτωθι συμβουλές :
1.- Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες από πατάτες εάν δεν είστε μεγάλη οικογένεια γιατί μπορεί να σας χαλάσουν.
2.- Μάθετε πως συντηρούνται οι πατάτες !
Στα μεγάλα αγροκτήματα αποθηκεύουν τις πατάτες σε αποθήκες, χωρίς υγρασία, με συστηματική κυκλοφορία αέρα και ρυθμιζόμενη ηλεκτρονικά θερμοκρασία. Έτσι μπορούν να τις αποθηκεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εσύ πως μπορείς να τις αποθηκεύσεις σωστά στο σπίτι σου;
Πώς διατηρείται στο σπίτι μας.
Αν φυλαχτεί σε σκοτεινό, ξηρό, αεριζόμενο χώρο και θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου, η πατάτα μπορεί να συντηρηθεί έως και 2 μήνες. Η θερμοκρασία δωματίου την κάνει να βλαστάνει και να αφυδατώνεται, ενώ η πλαστική σακούλα να μουχλιάζει..-
Οι πατάτες, όταν τις αγοράζετε, δεν θα πρέπει να έχουν βλαστούς ή πράσινο χρώμα γιατί τότε μπορεί να περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία έχει βρεθεί ότι όχι μόνο δίνει μια δυσάρεστη γεύση στην πατάτα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στην υγεία, όπως κυκλοφοριακή και αναπνευστική κατάπτωση, πονοκέφαλο και διάρροια.
Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης της πατάτας είναι σε σκοτεινό, δροσερό και στεγνό μέρος, ενώ δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως του ήλιου, ώστε να μην παραχθεί η σολανίνη. Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς το άμυλο μπορεί να μετατραπεί σε σάκχαρα δίνοντας μια δυσάρεστη γεύση.
Επιπρόσθετα, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, γιατί τα αέρια που εκπέμπουν τα δυο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.
Πριν αποθηκεύσεις τις πατάτες σου, βγάλε στην άκρη τις χτυπημένες κομμένες ή μαυρισμένες για να τις χρησιμοποιήσεις πρώτες.
Οι πατάτες που έχουν χτυπηθεί από την παγωνιά είναι μαλακές και έχουν ένα μαύρο δαχτυλίδι στο εσωτερικό τους, που το βλέπεις όταν τις κόβεις στην μέση.
Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τι αγοράζετε..-
Για περισσότερες πληροφορίες Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου Θ.Πασχίδη 52 Ιωάννινα, τηλ.2651065178 e.mail: inpka.hp@gmail.com.

 http://www.neoiagones.gr