Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή - Κυρώσεις


Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Παρακαλούμε δείτε το επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρχείο 1:
Δημοσιεύτηκε: 08/07/2011

Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα… Ένα χαράτσι κάθε δέκα μέρες ως το τέλος του έτους!

Τουριστικά Πρακτορεία


Τα τουριστικά πρακτορεία αποτελούν συνήθως το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση ενός ταξιδιού και των διακοπών όλων μας.
Ορισμένες φορές, όμως, στις συναλλαγές μας παρατηρούνται και προβλήματα:

- Αλλαγή ξενοδοχείου ή επιπέδου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.
- Ακύρωση πτήσης.
- Έκδοση υπεράριθμων εισιτηρίων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στις σχέσεις με το πρακτορείο, καλό είναι να γνωρίζουμε και να προσέχουμε τα εξής:
- Tους όρους της σύμβασης με το πρακτορείο και τι προβλέπεται σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας.
- Tο πρακτορείο να είναι ενημερωμένο μέλος των αρμοδίων επαγγελματικών ενώσεων ώστε να ακολουθεί τους κανόνες που ισχύουν στην αγορά.
- Αν το πρακτορείο εφαρμόζει όλους τους κανόνες ασφαλείας, που ορίζονται από τους κανονισμούς για τη διοργάνωση ταξιδιών και λοιπών δραστηριοτήτων.
- Σε περίπτωση που οι συμφωνίες γίνονται μέσω του διαδικτύου να διαβάζουμε τους όρους, προσέχοντας εάν το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι φερέγγυο.
- Σε περίπτωση εξαπάτησης ή αθέτησης της συμφωνίας, να επικοινωνούμε άμεσα και να καταγγέλλουμε το γεγονός με τη Γραμμή Καταναλωτή (1520) ή το Κέντρο Παραπόνων του ΕΟΤ (1571)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ..!!



Όσο δύσκολα προγραμματίζονται και οργανώνονται οι διακοπές τόσο εύκολα χαλάνε , για χίλιους δύο λόγους .Μην λησμονείτε λοιπόν ορισμένους βασικούς κανόνες :

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


Τα περισσότερα ατυχήματα είναι επακόλουθο επιπολαιότητας .
  • Ακόμα και αν είστε άριστοι κολυμβητές , σεβαστείτε τον χρυσό κανόνα ασφάλειας στο νερό : ποτέ μην βουτάτε εάν είστε κουρασμένοι και φυσικά αν έχετε φάει ή πιει .
  • Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι , ιδίως μακριά από την ακτή .
  • Τα στρώματα θαλάσσης και οι μικρές φουσκωτές βάρκες αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνα , μερικές φορές .Για να αποφεύγετε τυχόν κινδύνους , μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή , ενημερώστε κάποιον ότι φεύγετε και προστατευτείτε από τον ήλιο .
  • Όταν βρίσκεστε σε κάποια άγνωστη περιοχή σεβαστείτε τις τοπικές συνθήκες .Αν δεν κάνει κανείς μπάνιο , θα υπάρχει ίσως κάποια αιτία , μάθετε ποια είναι αυτή .
  • Οι γονείς , να μην αφήνουν τα παιδιά από τα μάτια τους , υπάρχει πιθανότητα να βγάλουν τα μπρατσάκια , αλλά και αποφεύγετε τα σωσίβια που έχουν σχήμα ζώου διότι εύκολα ανατρέπονται .
  • Οι βουτιές από ύψος δεν είναι εύκολη υπόθεση .Δεν πρέπει να είστε ποτέ μόνοι όταν τις επιχειρήσετε καλό είναι να έχετε κάνει ένα πλήρες ιατρικό τσεκ-απ .

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ


  • Μάθετε τα παιδία να μην τρώνε τίποτα όταν παίζουν μόνα τους σε κάποια περιοχή , όσο δελεαστικά και αν τους φαίνονται .Ορισμένα φρούτα και βότανα είναι δηλητηριώδη .
  • Οι καντίνες που προσφέρουν φαγητό , καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν υπάρχει πάντα η κατάλληλη υποδομή για σωστή συντήρηση και σερβίρισμα .

ΗΛΙΑΣΗ


  • Τα συμπτώματα είναι γνωστά : εξάντληση , πονοκέφαλος , ίλιγγος , ναυτία , εμετός και υψηλός πυρετός .Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην ηλίαση , γιατί αφυδατώνονται γρήγορα .Δροσίστε το μέτωπο του πάσχοντος και βάλτε τον σε ένα δωμάτιο δροσερό και καλά αεριζόμενο , δίνοντάς του να πιει και μικρές ποσότητες νερού .

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ


  • Βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα το καλοκαίρι είναι ο ήλιος .Οι ειδήμονες λένε ότι πρέπει να προστατευόμαστε και από τις υπεριώδεις ακτίνες Α και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β του ηλίου από τις ακτίνες δηλαδή που εισδύουν βαθιά και επιφανειακά –αντιστοίχως – στο δέρμα .
  • Σε κάθε περίπτωση σοβαρότητας ενός εγκαύματος – το οποίο μπορεί να είναι επιφανειακό , μέτριο ή βαθύ – το πρώτο μέλημα σας είναι να δροσίσετε τα δέρμα σας με άφθονο κρύο νερό , για λίγα λεπτά , ώστε να καταπραϋνθεί ο πόνος .
  • Ποτέ μην βάζετε στα εγκαύματα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα .
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση συμβουλευτείτε γιατρό .

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ


  • Συνήθως το τρυφερό δέρμα των παιδιών , αποτελεί πόλο έλξεως για τα περισσότερα έντομα .Το οπλοστάσιο εναντίον των ενοχλητικών συντρόφων του καλοκαιριού είναι πλούσιο : σπρέι και αλοιφές , παστίλιες και φιδάκια , μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά .Σε περίπτωση τσιμπήματος , υπάρχουν κρέμες και αλοιφές που καλμάρουν τη φαγούρα .
  • Σφήκες :Τα τσιμπήματα των σφηκών είναι επικίνδυνα σε τρεις περιπτώσεις : όταν είναι πολλά όταν γίνονται στο στόμα και όταν ο ατυχήσας είναι αλλεργικός .Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στα δύο τρίτα των περιπτώσεων σε διάστημα μιας και σπανίως πέντε ωρών .Το τσίμπημα της σφήκας είναι πάντα επώδυνο , αλλά ακίνδυνο αν παρουσιασθεί μόνον τοπική αντίδραση – κοκκίνισμα του δέρματος και ελαφρύ πρήξιμο .Αν το κεντρί έχει μείνει στο δέρμα σας αφαιρέστε το πλύνετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό και βάλτε λίγο ξύδι . Επίσης στο φαρμακείο θα βρείτε αλοιφές και κρέμες , για να ανακουφιστείτε από τον πόνο Αν είστε αλλεργικοί πηγαίνετε αμέσως σε γιατρό .
  • Φίδια :Όταν κάνετε βόλτα σε περιοχή με χόρτα και δέντρα να φοράτε κλειστά παπούτσια .Η οχιά –δηλητηριώδες φίδι- αγαπά τα χορταριασμένα μέρη , αλλά απομακρύνεται , αν χτυπάτε το έδαφος με ένα μπαστούνι .Σε περίπτωση που σας δαγκώσει η οχιά , μην πανικοβληθείτε : δεν είναι υποχρεωτικά θανατηφόρος .Το δάγκωμα είναι επώδυνο και αφήνει στο δέρμα δύο χαρακτηριστικά κόκκινα σημάδια .Δεν πρέπει να τρέξετε , για να μην διαχυθεί το δηλητήριο στο σώμα , ούτε θα πρέπει να κάνετε ένεση αντιδότου .Μόνο ο γιατρός θα κρίνει τι χρειάζεται να γίνει Πλύνετε τις πληγές με άφθονο νερό , για να περιορίσετε το δηλητήριο , ακινητοποιήστε το πληγωμένο μέλος , τυλίξτε το με έναν επίδεσμο , όχι υπερβολικά σφιχτό και μεταφέρετε τον τραυματία αμέσως στον γιατρό .
  • Μέδουσες :Οι μέδουσες προτιμούν τις ζεστές θάλασσες και μετακινούνται σε κοπάδια .Συχνά εμφανίζονται στην παραλία , ύστερα από πολύ άσχημο καιρό .Η επαφή με τα πλοκάμια τους προκαλεί πολύ έντονο αίσθημα καύσεως και ένα είδος κνησμού .Αν σας ακουμπήσει μέδουσα , το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το μέλος που τσίμπησε μέσα στο νερό της θάλασσας .Μετά απολυμάνετε με οινόπνευμα και σκουπίστε καλά την πληγή .Μια αλοιφή θα ανακουφίσει από τους πόνους .
  • Αχινοί : Μην περπατάτε ποτέ στα βράχια με γυμνά πόδια .Αν είστε άτυχοι και πατήσετε αχινό ,φροντίστε με κάθε τρόπο να αφαιρέσετε από το πόδι σας τα αγκάθια του αχινού και να απολυμάνετε την πληγή .Ο πιο σωστός τρόπος είναι να βγάλετε το αγκάθι με τα νύχια σας , αφού πρώτα μαλακώσετε το δέρμα με κομπρέσες ζεστού νερού και βαζελίνης

Ζέστη και Προστασία καλλυντικών


Μάσκες, κρέμες, σκιές και πούδρες, ένα σωρό βαζάκια και μπουκαλάκια με μοναδικό προορισμό να υπηρετήσουν την ομορφιά. Τα καλλυντικά, όσο ακριβά και να είναι, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών – ακόμη κι εκείνες που έχουν υιοθετήσει την πιο απλή εμφάνιση, θα χρησιμοποιήσουν ένα ρουζ ή ένα κραγιόν.

Τα ίδια τα καλλυντικά όμως, που προσφέρουν ομορφιά, εάν δεν τα προσέξετε, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς μέχρι μολύνσεις. Ο πρώτος και γενικός κανόνας είναι ότι τα προϊόντα της ομορφιάς θέλουν δροσιά, στη ζέστη αλλοιώνονται. Εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα προφυλάξετε, μπορείτε να τα βάλετε και στο ψυγείο. Και βέβαια μην τα παίρνετε μαζί σας στην παραλία.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να μην τα αφήνετε να……πολυκαιρίσουν. Η διάρκεια της ζωής τους δεν είναι απεριόριστη, έρχεται κάποια στιγμή που χάνουν την αρχική υφή τους και βέβαια δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια ζωής για τα πιο συνηθισμένα καλλυντικά είναι η εξής :

  • Τα αντιηλιακά μπορούν να αντέξουν 3-4 χρόνια. Φροντίστε όμως όταν είστε στην παραλία να τα έχετε σε κάποια σκιά (κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στην τσάντα) γιατί διαφορετικά θα αλλοιωθούν γρήγορα.

  • Τα κραγιόν, όπως και όλα καλλυντικά θέλουν δροσιά για να διατηρηθούν. Εάν παραζεσταθούν, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, γιατί σχεδόν θα έχουν «λιώσει». Εάν όμως τα προσέξετε μπορείτε να τα έχετε μέχρι και 2 χρόνια.


  • Η μάσκαρα δεν αντέχει για πολύ καιρό. Μετά από ένα εξάμηνο, θα αρχίσει να ξεραίνεται. Θα την διατηρήσετε καλύτερα εάν καθαρίζετε τακτικά το βουρτσάκι και το κλείνετε καλά.

  • Οι σκιές για τα μάτια σε σκόνη διατηρούνται μέχρι να τελειώσουν σχεδόν. Δεν κινδυνεύετε από μολύνσεις όμως μόνο εάν καθαρίζετε σχολαστικά τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιείτε για να τις απλώσετε.


  • Τα υγρά φον-ντε-τεν, όταν αρχίζουν να αλλοιώνονται γίνονται αντιληπτά. Εγκαταλείψτε τα όταν τα δείτε να ξεχωρίζει από την κρέμα ένα στρώμα λαδιού ή όταν αρχίζουν να ξεραίνονται. Εάν τα φυλάτε σε δροσερό μέρος, θα τα διατηρήσετε για 2-3 χρόνια .-

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Όταν επιλέγουμε ένα καλλυντικό προϊόν θα πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή στη συσκευασία:
  • Την ημερομηνία λήξεως
  • Τις προφυλάξεις κατά τη χρήση
  • Το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του πωλητή
  • Την δράση του προϊόντος και τα συστατικά του
  • Το βάρος ή τον όγκο του
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για πόσο καιρό είναι ασφαλή τα καλλυντικά μετά το άνοιγμά τους, γιατί καθώς έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον σταδιακά αλλοιώνονται.
Από τις 11 Μαρτίου 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την καθιέρωση ενός νέου συμβόλου στα καλλυντικά. Το σύμβολο αυτό θα βρίσκεται υποχρεωτικά στις συσκευασίες όλων των καλλυντικών που έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 30 μήνες. Το σχήμα του θα είναι ένα ανοιχτό βαζάκι που θα συνοδεύεται από έναν αριθμό μηνών ή χρόνων, αριθμός ο οποίος θα υποδεικνύει το χρονικό διάστημα για το οποίο το προϊόν είναι κατάλληλο προς χρήση αφού ανοιχθεί.
Ο λόγος που έχει επιλεχθεί σύμβολο είναι γιατί η εικόνα αποτελεί άμεσο και αποτελεσματικό μήνυμα, ενώ οποιαδήποτε γραπτή ένδειξη θα δημιουργούσε, αν μη τι άλλο, πρακτικά προβλήματα (ανάγκη για μετάφραση, ειδικό χώρο στις συσκευασίες ειδικά προϊόντων που είναι πολύ μικρές). Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις εταιρίες καλλυντικών και τις αρμόδιες αρχές στα κράτη – μέλη επέλεξε σύμβολο που να είναι αμέσως κατανοητό από τον καταναλωτή.
Η υιοθέτηση του συμβόλου αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα της Οδηγίας ΕΕ, που τον Φεβρουάριο του 2004 τροποποίησε την νομοθεσία για τα καλλυντικά. Τα καλλυντικά προϊόντα με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών εξακολουθούν να υπόκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία και η οποία ορίζει ότι θα πρέπει να φέρουν ημερομηνία ελάχιστης διάρκειας κατά την οποία το προϊόν, εφόσον διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζει να εκπληρώνει την αρχική του λειτουργία με ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία.

ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ


Η περίοδος της ζέστης δυστυχώς δεν κρατά όσο και οι ημέρες των διακοπών μας, οπότε έχουμε την εναλλακτική λύση της δροσιστικής βουτιάς στα καθαρά νερά. Γι’ αυτό προστατευτείτε από αυτήν καθόλη την διάρκειά της .

Ο ήλιος καίει τα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα .Πρέπει να κρύβουμε το σώμα μας στην διάρκεια της μεγάλης ηλιοφάνειας , προτιμώντας ρούχα από ελαφριά υφάσματα , βαμβακερά .

Τα συνθετικά υφάσματα αντενδείκνυνται στις ώρες της μεγάλης ζέστης , γιατί προκαλούν μεγάλη εφίδρωση , δεν απορροφούν τον ιδρώτα και μυρίζουν άσχημα .Αποφύγετε τα σκούρα ρούχα και ειδικά το μαύρο χρώμα .

Τα λιπαρά φαγητά , θεωρούνται βαριά για το καλοκαίρι , γιατί η πέψη τους κρατά 3 περίπου ώρες

.Αντίθετα η πέψη των πρωτεϊνών κρατά 2 ώρες και των υδατανθράκων μια με μιάμιση ώρα .

Αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες και τις βαριές σάλτσες .
Μην καταργείτε το αλάτι . Είναι πολύτιμο το καλοκαίρι , αφού κατακρατά νερό στον οργανισμό , βοηθώντας σας να μην ιδρώνετε υπερβολικά (Μην το παρακάνετε βέβαια) .Προσοχή οι υπερτασικοί .
Τα οινοπνευματώδη ποτά ,πρέπει να αποφεύγονται , ειδικά σε ώρες μεγάλης ζέστης και κυρίως στην παραλία .Προκαλούν μεγαλύτερη έξαψη και εφίδρωση , 1gr αλκοόλης , δίνει 7 θερμίδες .Ένα ποτήρι χυμού φρέσκων φρούτων , ανακουφίζει από την ζέστη .Βέβαια το καλύτερο αναψυκτικό για την αντιμετώπιση της δίψας είναι το νερό .Το «παγωμένο» νερό όμως προκαλεί ίσως , σύσπαση των αγγείων του στομάχου .
Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα δροσερά γλυκά ικανοποιούν τις «γλυκές»μας επιθυμίες , αλλά δεν ξεδιψάνε όσο νομίζουμε .Γι’ αυτό και ζητάμε νερό εκ των υστέρων …
Το καλοκαίρι η ζέστη , βοηθά να ιδρώνουμε πολύ και να χάνουμε πολλά υγρά από τον οργανισμό μας .
Για να υπάρξει «ισορροπία»πρέπει να αντικαθιστούμε όσα χάνουμε , πίνοντας άφθονα υγρά .Όταν ένα άτομο χάνει 2 λίτρα νερού την ημέρα από τον οργανισμό του διψά πολύ .Από αφυδάτωση κινδυνεύουμε όλοι , πιο επιρρεπείς είναι όμως οι ηλικιωμένοι .Χορηγείτε τους , συνεχώς υγρά .

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι :μάτια μέσα στις κόγχες ξερή γλώσσα και δέρμα , ή δέρμα που χάνει την ελαστικότητα του .Συχνά αλλά όχι πάντα , ακατανίκητη δίψα .Σε έντονη αφυδάτωση , έχουμε πτώση της συστολικής πίεσης , υψηλούς σφυγμούς , ολιγοουρία και απάθεια .

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


Κλείστε την ζέστη έξω από το σπίτι σας ,πριν ανέβει η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας

.Ασφαλίστε τζάμια και παντζούρια –θα είστε πιο δροσερά .

Κάντε συχνά στη διάρκεια της ημέρας χλιαρά –όχι παγωμένα –ντους .

Αποφεύγετε την χρήση φαρμάκων .Αν είναι αναγκαία , συζητήστε το με τον γιατρό σας .

Αν έχετε αιρ-κοντίσιον , μην κάθεστε ακριβώς από κάτω όταν μάλιστα είστε ιδρωμένοι ή με βρεγμένα μαλλιά , γιατί κινδυνεύετε το λιγότερο από ψύξη .Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστή

Ti πρέπει να προσέξουμε, πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:


  1. Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  2. Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις.
  3. Φροντίζουμε τα γυαλιά, που επιλέγουμε, για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού.
  4. Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
  5. Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών, που πρόκειται να αγοράσουμε.
  6. Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.
-. Ο κίνδυνος στα γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλος καθώς το άτομο που τα έχει αγοράσει και τα χρησιμοποιεί, πιστεύει ότι προστατεύεται από την επικίνδυνη ακτινοβολία κι έτσι εκτίθεται χωρίς καμία άλλη προστασία σε αυτήν. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι σοβαρές βλάβες τόσο του εσωτερικού του ματιού, όσο και των βλεφάρων
7.  Γυαλιά ηλίου: μυστικά για σωστή επιλογή
Ανάλογα με τη χρήση που πρόκειται να κάνουμε υπάρχει και η κατάλληλη απόχρωση του φακού:
  • Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.
  • Οι γκρίζοι και γκριζοπράσινοι φακοί καλύπτουν τις περισσότερες χρήσεις, προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα.
  • Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, κυνήγι.
  • Οι χρωματιστοί φακοί όπως ροζ ή μωβ είναι ιδανικοί όταν έχει συννεφιά, γιατί δεν παρέχουν μεγάλη σκίαση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και άρα για το ελληνικό καλοκαίρι δεν βοηθούν.
8.  Συντήρηση των γυαλιών
 Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε τη σωστή συντήρηση των γυαλιών μας, έτσι ώστε αυτά να συνεχίζουν να διατηρούν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.