Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

www.capital.gr - Κεφάλαιο στην ενημέρωση

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας


Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010 - 20:10

Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, προανήγγειλε «τάξη στο ράφι» και μέτρα χτυπήματος της ακρίβειας, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων εξέφρασαν την δυσφορία τους για το κακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Η κα Κατσέλη ανήγγειλε την κατάθεση τις επόμενες ημέρες, αγορανομικής διάταξης που «θα βάλει επιτέλους τάξη στις τιμές στο ράφι, ώστε να αποτυπώνουν το πραγματικό όφελος προς τον καταναλωτή. Θα προβλέπονται επίσης, σαφείς όροι διενέργειας των ενεργειών προώθησης των προϊόντων, με πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών και περιορισμό του χρόνου διενέργειας των προσφορών».

Άλλο τόσο, τροποποιείται εντός των επομένων ημερών ο ισχύων Αγορανομικός Κώδικας, με στόχο την εξυγίανση των ενδιάμεσων διαδικασιών που προηγούνται της άφιξης των προϊόντων στο ράφι. «Για πρώτη φορά προωθείται η εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο, ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Με την πρωτοβουλία μας αυτή, αποτρέπονται μελλοντικές παραβιάσεις, ενώ οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δέχονται την παραβίαση, θα δεσμεύουν τα πολιτικά δικαστήρια κατά την εκδίκαση των αγωγών αποζημίωσης» ανέφερε η κα Κατσέλη. Η Επιτροπή αναμένεται να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια παρέμβασης, με την αναμόρφωση και του αντιμονοπωλιακού νόμου 703/77 που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, υπερασπίστηκε τη λειτουργία της, τονίζοντας πως είναι «από τις πιο παραγωγικές στην Ευρώπη - 7η σε αποφάσεις και 14η σε έρευνες».

- «Το ζήτημα δεν είναι πόσα πρόστιμα επέβαλε, αλλά πόσα εισέπραξε» παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Δριβελέγκας. «Σε ξενοδοχεία των Αθηνών, το μπουκαλάκι το νερό πωλείται αντί 6 ευρώ, το ίδιο και ο καφές εσπρέσο. Και μετά μιλάμε για τουρισμό...»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών για τις επιλογές του και τον - όπως είπε - «φορολογικό πληθωρισμό» που δρομολογεί: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκπέμπουν S.O.S.. Προφανώς η ελληνική συνταγή για την ανόρθωση της αγοράς, δεν είναι η τόνωση της ζήτησης, αλλά η μείωση της ζήτησης» ανέφερε, προβλέποντας παράλληλα, ότι οι αποφάσεις της τρόικας, θα προκαλέσουν «ντόμινο χρεών» στην ελληνική αγορά. «Μόνον το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να μιλά για ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι έχουν ξεχάσει τη λέξη αυτή» σημείωσε.

«Μέτρα για την στήριξη της παραγωγής στην πραγματική οικονομία» ζήτησε ο Β. Ζαφείρης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, με «σταθερό κανονιστικό φορολογικό πλαίσιο», ενώ ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, κατήγγειλε πως «η αγορά δεν λειτουργεί λόγω εναρμονισμένων πρακτικών των μεγάλων εταιρειών. Πρόβλημα αποτελούν και τα δημοτικά τέλη που δημιουργούν πολλές φορές, περιβάλλον ασφυξίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό». Την αναγραφή στο ράφι της τιμής του παραγωγού για όλα τα προϊόντα που πωλούνται λιανικώς ζήτησε η εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Γ. Καραντινάκη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την λήξη των εργασιών της Επιτροπής, η κα Κατσέλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να υπάρξει πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και να μην επιβληθούν νέα πράσινα τέλη.

Πηγή: www.athina984.gr