Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Προσοχή στα βεγγαλικά και στις λαμπάδες το Πάσχα.!

Σε όλους αρέσουν τα πυροτεχνήματα τα οποία χρησιμοποιούμε κυρίως το Πάσχα.

Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, όμως, τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω του.

Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου επισημαίνει ότι:

Ειδικά σε μικρά παιδιά και νέους καταναλωτές απαγορεύεται να διατίθενται βεγγαλικά και παρεμφερή «φονικά όπλα»! Εκατοντάδες άτομα έχουν σημάδια για πάντα, κάποια έχασαν κάποιο μέλος τους ή ακόμη οδηγήθηκαν στον θάνατο έπειτα από μια «αξέχαστη» εμπειρία με βεγγαλικά.
Για να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με ανάλογο δυσάρεστο συμβάν, αποφύγετε οποιαδήποτε ενασχόληση με αυτό το επικίνδυνο «σπορ» του Πάσχα.

Η εισαγωγή, κατασκευή, μεταφορά, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών. Πριν την διάθεση στην κατανάλωση οποιουδήποτε εκρηκτικού, πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η χρήση των παιδικών πυροτεχνικών αθυρμάτων πρέπει να αποφεύγεται ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα ή άλλα δυσάρεστα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό:

Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
Δε μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο, είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά και σε εύφλεκτα υλικά.
Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, για να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.

ΛΑΜΠΑΔΕΣ

Προσέχετε ιδιαίτερα την χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρηση σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως από εύφλεκτα υλικά..-