Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γερές «καμπάνες» σε επιχειρήσεις από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Πρόστιμα 1,7 εκ. ευρώ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών επέβαλε ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, catering, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Επτάνησα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Τα 205 συνολικά πρόστιμα αφορούν σε:

• κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων (π.χ. με περασμένη την ημερομηνία λήξης ή με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες)
• κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
• κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
• κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας
• έλλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης
• ενώ σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας, την υποδομή και τον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας, έλλειψη ή ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και HACCP κλπ.

Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 103.000 ευρώ επιβλήθηκε σε επιχείρηση βιοτεχνίας νωπών βουτύρων με έδρα την Αθήνα, στην οποία διαπιστώθηκε η εμπορία και διακίνηση νοθευμένου βουτύρου. Επειδή η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το Δ.Σ. του Φορέα εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό την επιβολή και νέου προστίμου ύψους 200.000 € και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα




ΠΗΓΗ : http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=393116&cid=23