Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Επιλέγουμε τα ντόπια προϊόντα

biozo_gif
Επιλέγουμε τα ντόπια προϊόντα
Πράσινο φως από Επιμελητήρια και ΟΤΑ, για τον Πάγκο Παραγωγού – Καταναλωτή
Δίκτυο υποστήριξης της ποιοτικής ελληνικής παραγωγής
Η ΒΙΟΖΩ προχωράει σε συμφωνία με τα βιοτεχνικά επιμελητήρια, τους αγρότες, την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλούς άλλους φορείς στην δημιουργία δικτύου επιλογής των ντόπιων παραγόμενων ποιοτικών προϊόντων.
Ο δρόμος για τον Πάγκο  Καταναλωτή – Παραγωγού άνοιξε!
Εν όψει της πρώτης επίσημης σύσκεψης των ενδιαφερόμενων φορέων, ξεκινούν και οι επαφές με τους ΟΤΑ, που θα παραχωρήσουν χώρο για τις απευθείας συναλλαγές των παραγωγών με τους καταναλωτές, για αγορές... χωρίς αισχροκέρδεια.
Άλλωστε οι μεγάλες παγκόσμιες ανώνυμες εταιρείες, αφού αγοράζουν κοψοχρονιά τον κόπο των ξένων εργαζόμενων, τα εισάγουν και τα πωλούν με υπέρογκες τιμές στην χώρα μας. Οι τιμές αγοράς ξεκληρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά.
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πετάει τα δικά της προϊόντα στις χωματερές και εισάγει άλλα προϊόντα απο το εξωτερικό ίσως πιο φθηνά αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας...» εξήγησε μιλώντας στον «Αδέσμευτο» της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ Γιωργάκης Κωστής και συνέχισε:
«Το κυριότερο όμως, πρόσθεσε, «είναι ότι εξάγει ένα συνάλλαγμα το οποίο καλείται να πληρώσει με τους μισθούς μας και μειώνοντας τις κρατικές παροχές και την ποιότητα της ζωής μας.
Οι καταναλωτές μπορούν να ανατρέψουν προς το εθνικό συμφέρον τις όποιες επίσημες μεταξύ κρατών συμφωνίες που καθορίζουν τις αναλογίες εισαγωγών – εξαγωγών», σημείωσε εμφατικά.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΒΙΟΖΩ, καθώς και όλο το σκεπτικό της προσπάθειας που ξεκινά, μαζί με το... «πράσινο φως» από τα επιμελητήρια και την ΤΕΔΚΝΑ, φιλοξενούνται στις σελίδες του «Αδέσμευτου Τύπου», την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 και έχει ως εξής:
Η απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοκαταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» κατέληξε ότι για τον «Αγώνα Εθνικής Επιβίωσης» επιβάλλεται να βυθίσουμε το «Χόρα»... των τοκογλύφων, των κερδοσκόπων και των μαστροπών της παγκοσμιοποίησης. Στο ίδιο πλαίσιο οφείλουμε «να στηρίξουμε την ποιοτική ελληνική παραγωγή»... Το μήνυμα αυτό έλαβαν, και από την πρώτη στιγμή επικρότησαν, εκατοντάδες καταναλωτών.
Μιλώντας στον «Αδέσμευτο» της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ, Γιωργάκης Κωστής, εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πετάει τα δικά της προϊόντα στις χωματερές και εισάγει άλλα προϊόντα από το εξωτερικό ίσως πιο φθηνά αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας. Το κυριότερο όμως είναι ότι εξάγει ένα συνάλλαγμα το οποίο καλείται να πληρώσει με τους μισθούς μας και μειώνοντας τις κρατικές παροχές και την ποιότητα της ζωής μας. Οι καταναλωτές μπορούν να ανατρέψουν προς το εθνικό συμφέρον τις όποιες επίσημες μεταξύ κρατών συμφωνίες που καθορίζουν τις αναλογίες εισαγωγών – εξαγωγών».
Σχολιάζοντας την πολύ θετική απήχηση που είχε στους Έλληνες καταναλωτές η πρόταση της ΒΙΟΖΩ, ο κ. Κωστής είπε: «Είναι πολύ σημαντικό πρώτο βήμα η φωνή μας να φτάσει στους καταναλωτές. Για να γίνει αυτό πρέπει να μας υποστηρίξουν τα ΜΜΕ, τα επιμελητήρια να μιλήσουν με τους παραγωγούς, και όλοι μαζί (παραγωγοί – καταναλωτές) να κάνουν μια σύμπραξη για να πουλάει ο ένας στον άλλο τα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να δημιουργηθεί ο Πάγκος του Παραγωγού – Καταναλωτή. Αυτό», ξεκαθάρισε, «δεν θα έχει σχέση με τις ήδη υπάρχουσες λαϊκές αγορές γιατί εκεί συμμετέχουν και έμποροι. Θα επιδιώξουμε, αν χρειαστεί, μια καινούργια νομοθετική φόρμουλα. Ο καταναλωτής όμως αν θέλει μπορεί να πάει και να βρει τον παραγωγό στο χωράφι και τον βιοτέχνη στην έδρα του, πετυχαίνοντας μια συμφέρουσα αγορά... χωρίς να δεσμεύεται από νομοθεσίες».
Ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά είναι όντως πιο ακριβά από τα κινέζικα... κι αυτό γιατί «το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα είναι ανώτερο από του Κινέζου. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι μη αγοράζοντας ελληνικά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων στηρίζουμε την ανασφάλιστη και την παιδική εργασία. Αν αυξηθεί η ζήτηση της ελληνικής παραγωγής», προσθέτει, «με βάση το νόμο της αγοράς, οι τιμές θα πέσουν. Είναι σίγουρο ότι ο καταναλωτής θα κερδίσει αν στηρίξει την ποιοτική ελληνική παραγωγή. Η καλή ποιότητα είναι το πλεονέκτημα των παραγωγών της Ελλάδας, και να σημειώσουμε ότι η χώρα μας παραμένει ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Ας πιέσουμε να κατοχυρωθεί αυτό ακόμη περισσότερο», λέει με έμφαση ο κ. Κωστής!
20 Μαρτίου 2010
Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

Για περισσότερες πληροφορίες και ολοκληρωμένη ενημέρωση:
«ΒΙΟΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210-522 23 23,  697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org  Ιστοσελίδες: www.biozo.gr  

Σοκολατοποιΐα ΙΟΝ

Σοκολάτες ΙΟΝ
 Ανάμεσα στα επαγγελματικά μηνύματα και τα χιουμοριστικά emails που λαμβάνω καθημερινά, έλαβα και ένα που ίσως αξίζει λίγη παραπάνω προσοχή. Αφορά τη σοκολατοποιία ΙΟΝ, προϊόντα της οποίας έχουμε όλοι κατά καιρούς τιμήσει. Στην αρχή του μηνύματος αναφέρεται η φράση "Ο,τι αναφέρεται στο e-mail ειναι αλήθεια". Δεν έχω τον τρόπο να επιβεβαιώσω αν όντως είναι έτσι, αλλά τα ίδια έχω ακούσει από πολλούς, μεταξύ των οποίων ήταν και καθηγητές management και στελέχη επιχειρήσεων. Η Σοκολατοποιΐα ΙΟΝ ανήκει ακόμα σε Έλληνα επιχειρηματία. Η ιστορία των τελευταίων ετών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλές φορές τον πλησίασαν μεγάλες πολυεθνικές για να αγοράσουν την επιχείρηση, η απάντηση του ήταν άμεση και χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλιστα λέγεται ότι κάποια στιγμή τον πίεσαν υπερβολικά, τότε αυτός τους είπε να του κάνουνε την προσφορά γραπτώς. όπως και τους απάντησε γραπτώς. «Η προσφορά σας δεν με ενδιαφέρει». Επενδύει μόνο στην παραγωγή, τα έπιπλα των γραφείων είναι από την δεκαετία του 60, θυμίζουν κάτι από ταινίες του Κωνσταντάρα. Η ποιότητα όμως των υλικών για αυτόν δεν χωράει συμβιβασμούς στο κόστος. 85 χρονών σήμερα ο επιχειρηματίας είναι κάθε μέρα μέχρι τις 6 το απόγευμα στο γραφείο και μέχρι πέρσι οδηγούσε μόνος του κάθε μέρα μέχρι την δουλειά, γνωρίζει προσωπικά και είναι φίλος με όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του, οι οποίοι βέβαια πίνουν νερό στο όνομά του. Δεν προσλαμβάνει αλλοδαπούς αλλά μόνο Έλληνες και όσες φορές κι αν του προτάθηκε συνεργασία με τούρκικη επιχείρηση, απλά δεν ασχολήθηκε. Επειδή ποτέ δεν του άρεσε η δημοσιότητα, δεν δίνω το ονομά του, αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι σπίτι μου μπαίνουν μόνο οι δικές του σοκολάτες. Σοκολάτες ΙΟΝ

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=12308