Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Aκατάλληλα μήλα από τη Χιλή


Συναγερμός για ακατάλληλα μήλα από τη Χιλή
Στην απόσυρση όλων των παρτίδων μήλων προέλευσης Χιλής προχωρά το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ενημέρωσή του, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ε.Ε., ότι στα μήλα από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιείται το πρόσθετο «μορφολίνη».
Το συγκεκριμένο πρόσθετο αναμιγνύεται με άλλα υλικά επικάλυψης(κηροί) που χρησιμοποιούνται για τη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων πριν την τελική τους διάθεση στον καταναλωτή.
Η χρήση της μορφολίνης ως πρόσθετο τροφίμων, απαγορεύεται στην Ε.Ε. σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία, μολονότι το ίδιο πρόσθετο επιτρέπεται σε ΗΠΑ, Καναδά και χώρες της Νοτίου Αμερικής.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί μήλα από τη Χιλή να μην τα καταναλώσουν.http://www.zougla.g/

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

             24 Οκτωβρίου 2010     Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Παλαιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν, σήμερα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε αν θέλουν να ζήσουν!

Tο 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία σαν νόσο και έχει ορίσει την 24η Οκτωβρίου σαν

Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση αλλά αποτελεί συνολική ευθύνη.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας αλλά και του πλανήτη. Τα παχύσαρκα παιδιά γύρω μας είναι οι μελλοντικοί ασθενείς των νοσοκομείων μας.

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ HΠΕΙΡΟΥ επισημαίνει πως η παχυσαρκία αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής & Κοινωνίας, ο δείκτης παχυσαρκίας αυξάνεται σταθερά στους άντρες μέχρι 64 ετών και στις γυναίκες μέχρι 74 ετών. Μετά από αυτές τις ηλικίες ο δείκτης μειώνεται εξαιτίας της αυξημένης θνησιμότητας των παχύσαρκων ατόμων.
Πάνω από το 50% των αντρών είναι υπέρβαροι, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων κυμαίνεται από 20%-33% με μεγαλύτερα ποσοστά στις ηλικίες πάνω από 45 ετών. Στις γυναίκες πάνω από το 1/3 είναι υπέρβαρες μετά τα 35 τους χρόνια ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας διπλασιάζεται μετά τα 45 έτη και υπερβαίνει το 50% στην ηλικιακή ομάδα 55-64 χρονών


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια είναι ενδεικτικές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς απέδειξαν ότι τα ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ να συνειδητοποιήσουμε ότι, δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την διατροφή των παιδιών μας στα ταχυφαγεία (fastfood) και στα κυλικεία των σχολείων τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και πνευματική εξέλιξη του παιδιού και αργότερα του ενήλικα.

Οι «καλές» και οι «κακές» διατροφικές συνήθειες και επιλογές των ενηλίκων διαμορφώνονται κατά την παιδική τους ηλικία.

Το τι τρώμε και πως το τρώμε δύσκολα μεταβάλλεται σε μεγάλη ηλικία. Έτσι στην ενήλικη ζωή έχουμε την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Η οικογένεια, το σχολείο, το κράτος και όλοι όσοι εμπλέκονται στην παροχή τροφής στα παιδιά, έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα διατροφής.

Να προτιμούμε υγιεινές επιλογές και να αποφεύγουμε διακριτικά τους διατροφικούς «πειρασμούς».

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα ελληνόπουλα:

• Παρουσιάζουν παχυσαρκία και το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

• Μεγάλο ποσοστό των εφήβων κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος.

• Μεγάλο ποσοστό των εφήβων παρακολουθούν πάνω από 4 ώρες τηλεόραση ημερησίως με ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη.

• Οι διατροφικές επιλογές των παιδιών και των εφήβων, όταν τρώνε εκτός σπιτιού σχετίζονται με αναψυκτικά, καφέ, γλυκά, τσιπς, χάμπουργκερ, χοτ – ντογκ, κ.λ.π.

• Συχνά τα παιδιά δεν λαμβάνουν πρωινό ή πίνουν μόνο γάλα.

• Σπάνια παίρνουν μαζί τους δεκατιανό από το σπίτι τους και κάνουν τις διατροφικές επιλογές τους από τα κυλικεία των σχολείων τους τα οποία σπάνια διαθέτουν έως καθόλου φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ψωμί και τυρί.

Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν:

• Για τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού

• Να συζητάνε με τα παιδιά για τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά το φαγητό τους.

• Να μην αναγκάζουν το παιδί σε στερητικές δίαιτες για να χάσει βάρος.

• Να φροντίζουν την καθημερινή διατροφή της οικογένειας σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας.

• Να μάθουν ότι η βάση της διατροφής των παιδιών πρέπει να είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

• Το κρέας και τα γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών θα πρέπει να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες.

• Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά ή/ και ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιούνται αραιά.

Το κολατσιό στο σχολείο

• Πρέπει να είναι θρεπτικό, υγιεινό, να ετοιμάζεται εύκολα, και να διατηρείται αναλλοίωτο.

• Αποφεύγετε τα κάθε είδους γλυκά.

• Το παιδί μπορεί να πιει νερό, άσπρο γάλα (όχι σοκολατούχο) και φυσικούς χυμούς.

• Όχι στις υπεραλατισμένες τυποποιημένες λιχουδιές με τα πολλά πρόσθετα (τσιπς, γαριδάκια).

• Ναι στους ξηρούς καρπούς και στα φρούτα εποχής.

Τα κυλικεία πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους, όχι σαν μονάδες εσόδων αλλά σαν μέσο εκπαίδευσης των μαθητών στην υγιεινή διατροφή.

Η λύση είναι το σπιτικό φαγητό και η μεσογειακή διατροφή.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ-- Καταιγίδες


Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών  Ηπείρου  δίνει τις πιο κάτω Συμβουλές. για την προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα-καταιγίδες .-
Η καταιγίδα είναι ένα μετεωρολογικό φυσικό φαινόμενο, που μπορεί να συμβεί σε όλες τις εποχές του έτους. Συνήθως, έχει μικρή έκταση, καλύπτει, δηλαδή, μια περιοχή, με διάμετρο 20 ως 30 χιλιόμετρα και διαρκεί λιγότερο, από μια ώρα.
Ένας αριθμός ξεχωριστών φαινομένων, συμβαίνουν, σε μια καταιγίδα:
- Ο ουρανός καλύπτεται, από χαμηλά μαύρα σύννεφα και σκοτεινιάζει.
- Φυσά πολύ δυνατός άνεμος.
- Ξεσπά δυνατή βροχή - μπορεί να πέσει χαλάζι.
- Πέφτουν κεραυνοί.
- Αστράφτει.
Αν αντιληφθούμε ότι μια καταιγίδα μας πλησιάζει, είναι σημαντικό να ξέρουμε, σε πόση ώρα θα βρίσκεται, στην περιοχή μας. Μπορούμε να υπολογίσουμε σε πόση ώρα, θα φτάσει, η καταιγίδα στην περιοχή μας.
- Μετράμε το χρόνο, από τη στιγμή, που θα δούμε την αστραπή, μέχρι να ακουστεί ο ήχος του κεραυνού, σε δευτερόλεπτα.
- Διαιρούμε τα δευτερόλεπτα, με τον αριθμό τρία, για να υπολογίσουμε την απόσταση, σε χιλιόμετρα.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) παρακολουθεί τον καιρό και μας ενημερώνει, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες. Η ενημέρωση γίνεται, με τα τακτικά δελτία καιρού, που εκδίδει κάθε έξι ώρες, τα οποία και δημοσιεύονται, στον τύπο, ανακοινώνονται, από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στην περίπτωση που προβλέπεται ότι θα συμβεί πολύ δυνατή καταιγίδα, σε μια περιοχή, η ΕΜΥ εκδίδει ειδικό έκτακτο δελτίο, που επίσης ανακοινώνεται, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε όλοι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Όταν υπάρχει προειδοποίηση, για καταιγίδα:
- Βρίσκουμε, αμέσως, ένα ασφαλές καταφύγιο, σε κτίριο ή αυτοκίνητο και κλείνουμε τα παράθυρα.
- Δεν καταφεύγουμε σε μέρη, που μπορεί να πλημμυρίσουν, από την βροχή, όπως τα υπόγεια.
- Ακούμε συνεχώς, ραδιόφωνο ή τηλεόραση, για την εξέλιξη του καιρού.
- Μένουμε εκεί μέχρι να ακούσουμε ότι έχει λήξει η καταιγίδα και δεν υπάρχει κίνδυνος.
Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας:
- Δεν αγγίζουμε τηλεφωνικές γραμμές ή μεταλλικούς σωλήνες, που μπορούν να μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Μένουμε μακριά από μεταλλικά αντικείμενα.
- Μένουμε μακριά από ηλεκτρικές συσκευές (ακόμα και από το ψυγείο), γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει, μέσα στο σπίτι, από τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Βγάζουμε τις συσκευές, από τις πρίζες.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει, μέσα από την τηλεφωνική γραμμή και να μας χτυπήσει. Όσο για τα κινητά τηλέφωνα, αυτά δε συνδέονται με καλώδια, αλλά μπορεί ο κεραυνός να δημιουργήσει δυνατό θόρυβο, που θα προκαλέσει ζημιά, στο αυτί μας.
- Δεν κάνουμε μπάνιο και δεν πλένουμε άλλα αντικείμενα.
- Κλείνουμε το κλιματιστικό. Οι μεταβολές, στην ηλεκτρική ισχύ, λόγω των κεραυνών μπορεί να προκαλέσουν ζημιά, στο μηχάνημα.
- Δε στεκόμαστε κοντά στα παράθυρα.
- Ο κεραυνός μπορεί να περάσει, επίσης, στο σπίτι και από τα μεταλλικά τζάκια και τις μεταλλικές καπνοδόχους.
Αν μας βρει η καταιγίδα, στο ύπαιθρο:
- Αν μπορούμε να ακούσουμε τον κεραυνό, η καταιγίδα είναι πολύ κοντά μας.
- Αν είμαστε έξω, με τους φίλους μας και δούμε τα μαλλιά τους να ανασηκώνονται ή νιώσουμε στο δέρμα μας, τσιμπήματα, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε κίνδυνο, γιατί ηλεκτρικό φορτίο συγκεντρώνεται κάπου κοντά μας. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει, από στιγμή σε στιγμή.
- Δεν πηγαίνουμε κάτω από δέντρα, για καταφύγιο, γιατί μπορεί ο κεραυνός να χτυπήσει το δέντρο ή να περάσει, από το δέντρο και να μας χτυπήσει.
- Αν είμαστε, στο δάσος και δεν προλαβαίνουμε να μετακινηθούμε, σε πιο ασφαλή περιοχή, στεκόμαστε, κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.
- Αν μπορούμε, πηγαίνουμε, σε χαμηλό ανοιχτό μέρος, μακριά από δέντρα ή μεταλλικά αντικείμενα.
- Δεν ξαπλώνουμε, εντελώς στο έδαφος.
- Αν δε μπορούμε να βρούμε καταφύγιο, παίρνουμε τη "θέση προστασίας από κεραυνό". Δηλαδή, καθόμαστε έτσι ώστε να ακουμπούν, στο έδαφος, μόνο τα δάκτυλα των ποδιών μας, με τις φτέρνες, ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια μας καλύπτουμε το κεφάλι, στο ύψος των αυτιών.
- Αν είμαστε, σε μικρό σκάφος ή κολυμπάμε, βγαίνουμε, στη στεριά και βρίσκουμε καταφύγιο, αμέσως.
- Σιγουρευόμαστε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει, από τη βροχή, το μέρος, όπου βρήκαμε καταφύγιο.
Τι πρέπει να κάνουμε, αν κάποιος χτυπηθεί από κεραυνό:
- Δεν είναι επικίνδυνο να αγγίξουμε κάποιον, που, μόλις, χτυπήθηκε, από κεραυνό.
- Αν κάποιος χτυπηθεί, από κεραυνό, ενώ συνεχίζεται η καταιγίδα, πρέπει να μεταφερθεί στο κοντινότερο καταφύγιο.
- Μόλις μεταφέρουμε το άτομο, στο καταφύγιο, καλούμε βοήθεια.
- Αν γνωρίζουμε, δίνουμε τις πρώτες βοήθειες. Αν το άτομο δεν αναπνέει, πρέπει να γίνει, αμέσως, τεχνητή αναπνοή.

Στον Εισαγγελέα η υπόθεση με τις συσκευές εξοικονόμησης ρεύματος


Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, μετά την αναφορά του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκου, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για παραπληροφόρηση καταναλωτικού κοινού σχετικά με διαφημιζόμενες συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για τις αυτοδιαφημιζόμενες ως συσκευές μείωσης κατανάλωσης ρεύματος και σε συνεργασία με την 4η Δ/νση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι:
– Οι διάφορες συσκευές, που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, αναφέροντας ότι συνδέονται με απλό τρόπο σε Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις οικιών καταναλωτών, όπως π.χ. σε κοινούς ρευματοδότες κατοικιών και που συνήθως αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνουν διότι:

- Η αγορά από τους καταναλωτές και η εγκατάσταση των εν λόγω συσκευών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις θα συνέβαλλε, μόνο εφόσον αυτές είναι κατάλληλα μελετημένες, στη μείωση άεργου ενέργειας ήτοι της ενέργειας που δαπανάται σε θερμικές απώλειες.

- Πλην όμως, αφενός η μείωση αυτή είναι μηδαμινή, της τάξεως του 1% στο σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας και αφετέρου οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που εγκαθίστανται σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις δεν καταγράφουν άεργο ενέργεια και δεν τιμολογείται.

Με βάση τα παραπάνω, σημειώνει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, είναι σαφές ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών, όπως διαφημίζονται από τις εταιρείες πώλησής τους.

Πηγη : http://www.greenbusiness.gr

Ανάκληση αυτοκινήτων MERCEDES-BENZ μοντέλα C-Class, E-Class και GLK-Class για έλεγχο στη σύνδεση της αντλίας υποβοήθησης τιμονιού.

H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία MERCEDES-BENZ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων Mercedes-Benz μοντέλα C-Class, E-Class και GLK-Class.
Συνημμένα:
Λήψη αυτού το αρχείου (sitefile-10349.pdf)Δελτίο τύπου της 20-10-2010[ ]44 Kb