Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Προστατευτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις


Τι πρέπει να προσέχετε στις διακοπές
A.- Όταν τρώτε έξω
Επειδή το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των διακοπών σας τρώτε συχνά έξω, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την ασφάλεια και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνετε.
Η ζέστη, η πλημμελής υγιεινή, η μεγάλη ζήτηση και πολλές φορές η προσπάθεια για κέρδος μπορούν να θέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Γι’ αυτό, καλό είναι, όταν δεν έχετε ξαναεπισκεφτεί κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, να ελέγχετε:
• Την καθαριότητα του μαγαζιού μέσα κι έξω. Επιλέγετε καταστήματα που φαίνεται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων).
• Τον τόπο και τρόπο φύλαξης και αποθήκευσης των νωπών λαχανικών και φρούτων. Όταν αυτά εκτίθενται στο δυνατό ήλιο έξω από το μαγαζί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλοιωθούν.
Όσον αφορά τώρα αυτά που θα παραγγείλετε, φροντίστε:
• Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στη γνώμη του σερβιτόρου, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει κάποια πιάτα που δεν είναι πάντα τα πιο φρέσκα.
• Να μην παραγγέλνετε ορεκτικά που έχουν αλοιφές και σάλτσες αμφίβολης ποιότητας.
• Να αποφεύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά, όπως μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, γιατί μπορεί εύκολα να νοθευτεί.
• Να προτιμάτε την κλασική αγγουροντομάτα ή χωριάτικη. Είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από το μαρούλι, γιατί, ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο, είναι δύσκολο το προσωπικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή και σχολαστικότητα στο πλύσιμό τους.
• Να μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
• Να ζητάτε πάντα το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
• Να προτιμάτε φαγητά της ώρας, γιατί τα μαγειρευτά μπορεί να μην έχουν παρασκευαστεί την ίδια μέρα.
 B- Να πάρω κάτι από το... δρόμο;
Μέχρι να φτάσετε στον προορισμό των διακοπών σας, συχνά χρειάζεται να φάτε κάτι πρόχειρο από κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες στο δρόμο κλπ. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:
• Προσέχετε τα έτοιμα σάντουιτς που αγοράζετε να διατηρούνται στο ψυγείο.
• Έτοιμα σνακ (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτσες κλπ.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60ο C και να σας δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είναι πολύ ζεστά.
• Τα σουβλάκια (γύρος, καλαμάκια) πρέπει να είναι καλοψημένα.
• Σαλάτες που διατίθενται σε σάλαντ μπαρ πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη.
• Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7ο C).
Γ- Aναγνωρίστε το αλλοιωμένο παγωτό
 Μην αγοράζετε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (π.χ. παραμορφωμένες ή διαρρηγμένες συσκευασίες), γιατί αυτό μπορεί να δηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης. Επίσης, πριν την κατανάλωση του παγωτού, παρατηρήστε αν υπάρχουν κρύσταλλοι στο εσωτερικό του. Οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη ότι το παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Όταν αγοράζετε χύμα παγωτό, ελέγξτε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι καταψύκτες θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από –18ο C, να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και να κλείνουν ερμητικά.
Για περισσότερες Πληροφορίες-Παράπονα η Καταγγελίες Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου τηλ.2651065178.-

ΑΝΑΠΤΗΡΕΣ (Προδιαγραφές ασφαλείας για παιδιά)




Η απόφαση 2006/502/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 11ης Μαΐου 2006, η οποία ενσωματώθηκε, στην ελληνική νομοθεσία, με τη Ζ3-4106 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1484/Β/2006), προβλέπει:

 Στην Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατίθενται μόνο αναπτήρες ασφαλείς, για τα παιδιά.

 Αναπτήρας ασφαλής, για τα παιδιά, είναι ο αναπτήρας, που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί, κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης, να χρησιμοποιηθεί, από παιδιά ηλικίας κάτω των 51 μηνών, επειδή τα παιδιά δε διαθέτουν τη δύναμη, που απαιτείται, για να τον ανάψουν ή γιατί ο μηχανισμός του είναι περίπλοκος, για ένα παιδί, ή γιατί χρειάζεται συνδυασμός κινήσεων.

 Απαγορεύεται η διάθεση «φανταζί» αναπτήρων.
 «Φανταζί» αναπτήρες είναι οι αναπτήρες, που μοιάζουν με παιχνίδια, όπλα, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, ζωάκια κ.λπ
.


Από την απόφαση εξαιρούνται οι πολυτελείς αναπτήρες, οι επαναγεμιζόμενοι, που συνοδεύονται από διετή γραπτή εγγύηση και αυτοί που μπορούν να διορθωθούν με ασφάλεια. Όλοι, όμως, αυτοί οι αναπτήρες, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.
Η απαγόρευση εισαγωγής και διάθεσης αναπτήρων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, για τα παιδιά καθώς και των φανταζί αναπτήρων απαγορεύεται από την 11η Μαρτίου 2007.
Το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ13869:2001 θέτει τις προϋποθέσεις, για την ασφάλεια των αναπτήρων, όσον αφορά τα παιδιά.


Για περισσότερες πληροφορίες-καταγγελίες η παράπονα Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου τηλ.2651065178.-

Ti πρέπει να προσέξουμε, πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:


  1. Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  2. Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις.
  3. Φροντίζουμε τα γυαλιά, που επιλέγουμε, για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού.
  4. Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
  5. Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών, που πρόκειται να αγοράσουμε.
  6. Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.
-. Ο κίνδυνος στα γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλος καθώς το άτομο που τα έχει αγοράσει και τα χρησιμοποιεί, πιστεύει ότι προστατεύεται από την επικίνδυνη ακτινοβολία κι έτσι εκτίθεται χωρίς καμία άλλη προστασία σε αυτήν. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι σοβαρές βλάβες τόσο του εσωτερικού του ματιού, όσο και των βλεφάρων
7.  Γυαλιά ηλίου: μυστικά για σωστή επιλογή
Ανάλογα με τη χρήση που πρόκειται να κάνουμε υπάρχει και η κατάλληλη απόχρωση του φακού:
  • Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.
  • Οι γκρίζοι και γκριζοπράσινοι φακοί καλύπτουν τις περισσότερες χρήσεις, προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα.
  • Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, κυνήγι.
  • Οι χρωματιστοί φακοί όπως ροζ ή μωβ είναι ιδανικοί όταν έχει συννεφιά, γιατί δεν παρέχουν μεγάλη σκίαση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και άρα για το ελληνικό καλοκαίρι δεν βοηθούν.
8.  Συντήρηση των γυαλιών
 Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε τη σωστή συντήρηση των γυαλιών μας, έτσι ώστε αυτά να συνεχίζουν να διατηρούν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.
Για περισσότερες πληροφορίες-παράπονα ή καταγγελίες, Iνστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου : τηλ/φάξ: 2651065178 ή 6946290582 e.mail: inpka.hp@gmail.com.-

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ


  http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=190965&q=95
Ο Έλληνας καταναλωτής κάθε φορά που επισκέπτεται τα σημεία πώλησης παγωτού βρίσκεται μπροστά σε ψυγεία γεμάτα ετικέτες διαφόρων εταιρειών, ονομασίες παγωτών με μικρούς και μεγάλους τίτλους, τοπικής και εθνικής προέλευσης ακόμη και Ευρωπαϊκής Προέλευσης που ανταγωνίζονται για αυξημένους τζίρους.
Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ επισημαίνει και συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών που μπορούν να ελέγχουν ευκολότερα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στα πραγματικά φρέσκα προϊόντα.
Προσοχή σε όλα τα παγωτά ατομικά, οικογενειακά και χύμα, με οποιαδήποτε εμφάνιση, πύραυλο, χωνάκι, σε κύπελλο, σε ξυλάκι, σάντουιτς, με διάφορες επικαλύψεις σοκολάτας κ .λ .π .
Μην επιλέγετε παγωτά μόνο με τις γευστικές προτιμήσεις σας και τις αισθησιακές συσκευασίες τους.
Μπορεί το παγωτό από τη φύση του να συνδέεται με την απόλαυση και τη χαρά, και πρόταση για επιδόρπιο, όμως η αλόγιστη κατανάλωσή του έχει και κινδύνους.
Επειδή το βασικό κορμό κατανάλωσης των παγωτών αποτελούν οι παιδικές και εφηβικές ηλικίες το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ σας ενημερώνει ότι εταιρείες παγωτού:
  • Παράγουν και πωλούν «παγωτό γλύκισμα» αντί για παγωτό
  • Παράγουν και πωλούν παγωτά χωρίς γάλα
  • Παράγουν παγωτά με κύριο συστατικό τα λίπη



Σας ενημερώνουμε και δώστε προσοχή στα πιο κάτω:

Το παγωτό που πωλείται σήμερα στα καταστήματα – κυρίως σε τυποποιημένη μορφή – ελάχιστα θυμίζει σε γεύση και ποιότητα το παγωτό, όπως παρασκευαζόταν πριν από χρόνια, «το παγωτό πλέον δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν, αφού το γάλα δεν είναι κύριο συστατικό του. Είναι το τρίτο, τέταρτο σε ποσότητα. Άλλωστε, πολλές εταιρείες παγωτών δεν γράφουν στις συσκευασίες τους «παγωτό», αλλά «παγωμένο γλύκισμα».
Με μια απλή αλλά προσεκτική παρατήρηση στις συσκευασίες των παγωτών που πωλούνται σε καταστήματα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ελάχιστα παγωτά περιέχουν πλήρες γάλα. Μάλιστα στον πίνακα με τη διατροφική αξία του παγωτού, ο οποίος υπάρχει στην ετικέτα, το ασβέστιο - κύριο συστατικό του γάλακτος - δεν αναφέρεται καθόλου.
Πριν από χρόνια ένα αυθεντικό παγωτό βανίλια παρασκευαζόταν από γάλα πλήρες, λίγη βανίλια, κρόκοι αυγών και ζάχαρη. Σήμερα, σε ελάχιστες περιπτώσεις ένα παγωτό βανίλια διαθέτει ακριβώς τα ίδια υλικά: το πλήρες γάλα έχει αντικατασταθεί από …πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος – πολλές φορές σε σκόνη -, ή βανίλια από …άρωμα βανίλιας, ενώ είναι πιθανόν να έχουν προστεθεί συντηρητικά.
Η μικρή ποσότητα γάλακτος είναι ό,τι χειρότερο για τα παιδιά, που καταναλώνουν το καλοκαίρι μεγάλες ποσότητες παγωτού. Οι γονείς τους μπορεί να νομίζουν ότι τρώγοντας παγωτό παίρνουν ασβέστιο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως, προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών λιπών που είναι επικίνδυνα για την υγεία.
«Το λίπος της ινδικής καρύδας, το φοινικέλαιο και το λίπος σοκολάτας είναι από τα χειρότερα. Θεωρούνται επιβλαβή για την καρδιακή υγεία, ενώ αυξάνουν το κίνδυνο παχυσαρκίας (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου).
Θερμίδες και Λιπαρά στα λάιτ
Μεγάλη προσοχή στους διατροφικούς ισχυρισμούς των παγωτών λάιτ, «0% λιπαρά», πρέπει να δίνουν οι καταναλωτές προκειμένου να μην παραπλανούνται . «οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η έννοια light δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου θερμίδες ή ότι έχει πολύ λίγες θερμίδες». Ένα από τα παγωτά που κυκλοφορούν ευρέως στα ψυγεία γράφει στη συσκευασία του ότι έχει 0% ζάχαρη. Παρ’ όλα αυτά, περιέχει 13,6% λιπαρά (ανά 100 γρ.).
Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.
Το πιο υγιεινό και λιγότερο επικίνδυνο παγωτό, τονίζουν οι διατροφολόγοι, είναι μόνο αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.



Οι παγίδες των παγωτών
1 . Τα «λάιτ» και «0% ζάχαρη»: η απουσία ζάχαρης μπορεί να συνοδεύεται από 13% λιπαρά.
2 . Το χρώμα: Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών και όχι το φυσικό χρώμα των φρούτων.
3 . Η σοκολάτα: Πολλές φορές είναι απομίμηση.
4 . Φυτικά λιπαρά: Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας λίπη (όπως φοινικέλαιο, ινδικής καρύδας, λίπος σοκολάτας) που θεωρούνται από τα πιο επιβλαβή.
Για όλα αυτά, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι το παγωτό είναι ένα
ευπαθές τρόφιμο.
Αν αφεθεί να λιώσει εντός ή εκτός ψυγείου και εν συνεχεία ψυχθεί εκ νέου, όχι μόνο επιφέρει
αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια - και σε τέτοια
περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγουμε
τα παγωτά που εξ όψεως τουλάχιστον δείχνουν "ύποπτα.-

- Ειδικότερα θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε παγωτά από ψυγεία που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο, ενώ πρέπει να δίνουμε και ιδιαίτερη προσοχή στο εάν η συσκευασία του
παγωτού έχει κρυστάλλους, καθώς αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει ξαναψυχθεί, για αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται.

Γενικά, το παγωτό δεν πρέπει να καταναλώνεται αν έχει αποψυχθεί και παραμείνει εκτός ψυγείου πάνω από μισή ώρα, έστω και αν επανακαταψυχθεί..

Στα περίπτερα πρέπει τα ψυγεία να βρίσκονται κάτω από τέντα, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα απαγορεύεται να έχουν ψυγεία έξω.

Ο Έλληνας καταναλωτής, πάντως, καταναλώνει περίπου 3,5 κιλά παγωτού κάθε χρόνο. Τα ατομικά παγωτά καταλαμβάνουν το 54% της κατανάλωσης, τα οικογενειακά το 26% και το μη τυποποιημένο παγωτό (χύμα) το 20%.-