Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΠΤΗΡΕΣ (Προδιαγραφές ασφαλείας για παιδιά)




Η απόφαση 2006/502/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 11ης Μαΐου 2006, η οποία ενσωματώθηκε, στην ελληνική νομοθεσία, με τη Ζ3-4106 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1484/Β/2006), προβλέπει:

 Στην Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατίθενται μόνο αναπτήρες ασφαλείς, για τα παιδιά.

 Αναπτήρας ασφαλής, για τα παιδιά, είναι ο αναπτήρας, που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί, κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης, να χρησιμοποιηθεί, από παιδιά ηλικίας κάτω των 51 μηνών, επειδή τα παιδιά δε διαθέτουν τη δύναμη, που απαιτείται, για να τον ανάψουν ή γιατί ο μηχανισμός του είναι περίπλοκος, για ένα παιδί, ή γιατί χρειάζεται συνδυασμός κινήσεων.

 Απαγορεύεται η διάθεση «φανταζί» αναπτήρων.
 «Φανταζί» αναπτήρες είναι οι αναπτήρες, που μοιάζουν με παιχνίδια, όπλα, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, ζωάκια κ.λπ
.


Από την απόφαση εξαιρούνται οι πολυτελείς αναπτήρες, οι επαναγεμιζόμενοι, που συνοδεύονται από διετή γραπτή εγγύηση και αυτοί που μπορούν να διορθωθούν με ασφάλεια. Όλοι, όμως, αυτοί οι αναπτήρες, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.
Η απαγόρευση εισαγωγής και διάθεσης αναπτήρων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, για τα παιδιά καθώς και των φανταζί αναπτήρων απαγορεύεται από την 11η Μαρτίου 2007.
Το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ13869:2001 θέτει τις προϋποθέσεις, για την ασφάλεια των αναπτήρων, όσον αφορά τα παιδιά.


Για περισσότερες πληροφορίες-καταγγελίες η παράπονα Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου τηλ.2651065178.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: