Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα δικαιώματα των καταναλωτών - Η μεταρρύθμιση των συντάξεων .

      

in.gr - Βασικές αρχές για την σωστή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω σε κτίριο.Τι πρέπει να προσέξετε - Αφιερώματα - Αγροτουρισμός - Περιβάλλον

in.gr - Βασικές αρχές για την σωστή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω σε κτίριο.Τι πρέπει να προσέξετε - "

Ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων

      

/www.europarltv.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ -ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η Ε.Ε.

object width="412" height="336" id="flashcontent-8589335487847433190" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0">
      object width="412" height="336" id="flashcontent-8589335487847433190" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0">
      /www.europarltv.

Αυτοκίνητο με αισθητήρα εντοπισμού αλκοόλ

ΕRΤ3.GR


Μια νέα τεχνολογική καινοτομία μπορεί να αποδειχθεί από τις πιο σημαντικές και ωφέλιμες στην ιστορία του αυτοκινήτου, σώζοντας ζωές στην κυριολεξία. Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα, με την ονομασία (DADSS-Driver Alcohol Detection Systems for Safety), το οποίο αντιλαμβάνεται αν ο οδηγός έχει πιεί παραπάνω από το κανονικό και αυτομάτως μπλοκάρει τον κινητήρα για να μην ξεκινήσει.
Ένας ηλεκτρονικός αισθητήρας αναλύει την αναπνοή του οδηγού μόλις κάτσει στο κάθισμά του (χωρίς να χρειάζεται να φυσήξει μέσα σε μια συσκευή, όπως αυτή που χρησιμοποιεί σήμερα η Τροχαία), ενώ άλλοι αισθητήρες, που είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία, όπως στο τιμόνι και στις κλειδαριές, μετρούν το αλκοόλ στο αίμα με έμμεσο τρόπο, μέσω ανάλυσης του δέρματος. Αν η ποσότητα αλκοόλ, μέσα από αυτές τις συνδυασμένες αναλύσεις, βρεθεί πάνω από το νόμιμο όριο, η μηχανή του αυτοκινήτου θα «αρνείται» πεισματικά να ξεκινήσει.
To σύστημα αποτελεί προϊόν της εταιρίας QinetiQ της Μασαχουσέτης και ήδη δοκιμάζεται από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Ο αμερικανός υπουργός Ρέι Λαχούντ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, όπου έγινε η πρώτη δημόσια επίδειξη του MADSS και δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα αποτελεί προαιρετικό εξοπλισμό στα μελλοντικά αυτοκίνητα των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Οι αμερικανικές Αρχές εκτιμούν ότι το σύστημα μπορεί να αποτρέψει μέχρι 9.000 θανατηφόρα τροχαία το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Το σύστημα πάντως βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και δεν αναμένεται να ενσωματωθεί στα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους, πριν περάσουν οκτώ τουλάχιστον χρόνια.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποδειχτεί ότι το σύστημα είναι απολύτως ακριβές (σκεφτείτε να σας περάσει για μεθυσμένο χωρίς να είστε και να «κλειδώσει» το αμάξι σας, ενώ επείγεστε να πάτε κάπου…). Δεν λείπουν πάντως οι σκεπτικιστές που θεωρούν ότι ακόμη και μια ακρίβεια 99,99% δεν είναι επαρκής, γιατί στην πράξη θα σημαίνει ότι πολλοί οδηγοί, χωρίς λόγο, δεν θα μπορέσουν κάποια στιγμή να βάλουν μπρος το αυτοκίνητό τους.
Το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζεται από τη Συμμαχία της Αυτοκινητοβιομηχανίας για την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν πολλοί από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές οχημάτων του κόσμου.
http://news.pathfinder.gr

Εστίες μολύνσεων οι πάγκοι στις κουζίνες των νοικοκυριών

Προβλήματα υγιεινής και με την παρασκευή του κιμά

Εστίες μολύνσεων θεωρούνται οι πάγκοι της κουζίνας των νοικοκυριών, ιδιαίτερα τη χρονική στιγμή που προετοιμάζονται τα γεύματα, καθώς στο μη σωστό καθαρισμό τους οφείλεται διεθνώς το 32% των μολύνσεων των τροφίμων. Σε κάπως καλύτερη θέση βρίσκονται οι αντίστοιχοι χώροι των καταστημάτων μαζικής εστίασης, στους οποίους το ποσοστό των μολύνσεων ανέρχεται στο 23%.
Αυτό τόνισε, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής της Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νικόλαος Σούλτος, στο περιθώριο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωϊκής Παραγωγής.
Το συνέδριο διοργανώνει το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) και οι εργασίες του ολοκληρώνονται το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ. Η διεξαγωγή του εντάσσεται στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia» (3-6 Φεβρουαρίου).
Ο κ. Σούλτος επισήμανε, επίσης, το έλλειμμα που - όπως είπε - εντοπίζεται στην ενημέρωση των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να αποτρέπεται η μόλυνση των τροφίμων. Έκρινε, ακόμη, ως επιτακτική την ανάγκη κατάρτισής τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τροφιμογενείς διαταραχές.
Προβλήματα και κατά την παρασκευή του κιμά
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως σε μερικές χώρες της ΕΕ το ποσοστό μόλυνσης των τροφίμων στα σπίτια των νοικοκυριών φθάνει έως και το 38%. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η διεθνής τάση είναι αυξητική, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα των τροφιμογενών διαταραχών που σημειώνονται στις οικίες των πολιτών.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία άλλης έρευνας, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Σούλτος, έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα και με το νωπό κιμά, που παρασκευάζεται σε καταστήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 100 τεμαχίων που αγοράστηκαν από κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής, εντοπίστηκε πληθυσμός μικροοργανισμών, σε ποσοστό 15% πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Σε μία περίπτωση, μάλιστα, βρέθηκε και σαλμονέλα. Η μόλυνση του κιμά, αποδίδεται κυρίως στη μηχανή που χρησιμοποιείται, αλλά και στην υγιεινή του καταστήματος και του ατόμου που τη διαχειρίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές μιλούν για ανάγκη περαιτέρω έρευνας, σε ό,τι αφορά στον καλύτερο καθαρισμό της μηχανής του κιμά.
www.kathimerini.gr

Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων : Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά

PDF Εκτύπωση E-mail
Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά απειλούν την υγεία μας. Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον- «ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ....
ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.
Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας.। Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο) καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.
Συνολικά απομονώθηκαν 157 στελέχη κολοβακτηριδίου (Escherichia coli), 25 γερσίνια (Yersinia enterocolitica), 57 σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), 57 εντεροκόκκου (Enterococcus spp.), 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου (Campylobacter jejuni). Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο στα αντιβιοτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη κολοβακτηριδίου (E. Coli) απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη όπως είναι η αντιβιοτική ουσία σιπροφλοξασίνη. Τα στελέχη σταφυλοκόκκου (S. Aureus) από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό στην ουσία σιπροφλοξασίνη. Από τους εντεροκόκκους περισσότεροι από 20% βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη.
Αντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στη νιτροφουραντοΐνη. Τα βακτήρια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το αιγοπρόβειο κρέας στην αμινογλυκοσίδη. Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη και σεφουροξίμη.
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Υπάρχει λύση; Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι "η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ". Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου. Όπως αναφέρει «τα βακτήρια έχουν καταπληκτικές ικανότητες προσαρμογής που εμείς δεν τις έχουμε. Έχουν τη δυνατότητα να επιζούν σε ακραίες συνθήκες ζωής και στα πλέον αντίξοα περιβάλλοντα όπου εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Πιστεύω οτι παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών για μη θεραπευτικούς λόγους, ήδη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία φυσικά θα συνεχίσουν να... κυκλοφορούν ανάμεσα μας».
Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Οδηγίες για σωστή συντήρηση - Μην αφήνετε τα βακτήρια να αναπτυχθούν- Αποθηκεύουμε τα πιο ευπαθή τρόφιμα στο κάτω μέρος του ψυγείου που έχει μεγαλύτερη ψύξη.
- Τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα είναι ο κιμάς, τα εντόσθια και τα θαλασσινά.
- Στη συντήρηση του ψυγείου η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεται μεταξύ +2 βαθμούς Κελσίου και + 4 βαθμούς Κελσίου
- Στην κατάψυξη η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους -18 βαθμούς Κελσίου.
- Το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο το αργότερο μία ώρα μετά το μαγείρεμα το καλοκαίρι και δύο ώρες μετά τον χειμώνα.
- Ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά ή είναι ήδη μαγειρεμένα.

Πηγή : http://activistis.gr