Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει του Πάσχα. Προειδοποίηση των καταναλωτών για δόλιες εμπορικές πρακτικές και για αποφυγή προϊόντων που παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει των Εορτών του Πάσχα, τα εξής...
Συνημμένα:
Λήψη αυτού το αρχείου (sitefile-10462.pdf)Δελτίο τύπου της 19-04-2011[ ]121 Kb

Οι αναπτήρες μεγάλου μεγέθους ενέχουν κινδύνους.


 
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών στους κινδύνους που συχνά ενέχουν τα προϊόντα που διατίθενται από πλανόδιους πωλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου μη ασφαλούς προϊόντος, που μπορεί να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, είναι οι αναπτήρες μεγάλου μεγέθους με σχήμα των συνήθων αναπτήρων.
Συνημμένα:
Λήψη αυτού το αρχείου (sitefile-10461.pdf)Δελτίο τύπου της 19-04-2011[ ]146 Kb

Σχετικά με ανάκληση μοτοσικλετών DUCATI μοντέλα Multistrada 1200 MY 2010, ΜΥ2011 και DIAVEL MY2011 για επαναπρογραμματισμό της μονάδας ελέγχου hands free.


 
H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΜΟΤΟ ABEEO, Επίσημη Αντιπροσωπεία μοτοσικλετών DUCATI στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί διαδικασία ανάκλησης μοτοσικλετών DUCATI μοντέλα Multistrada 1200  MY 2010, ΜΥ2011 και DIAVEL MY2011.
Συνημμένα:
Λήψη αυτού το αρχείου (sitefile-10458.pdf)Δελτίο τύπου της 18-04-2011[ ]46 Kb
 

Πρόστιμα σε δυο ασφαλιστικές για τον ΦΠΑ από τον Σπυράκο !



Πρόστιμα σε δυο ασφαλιστικές επιβλήθηκαν με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου. Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημη σχετική ανακοίνωση, επιβλήθηκαν πρόστιμα στις Εθνική ΑΕΓΑ και Ιντερνάσιοναλ Λάιφ ΑΕΑΖ ύψους 16.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα κατ’ εφαρμογή των άρθρων 8 και 13α του ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών.
 
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι παραπάνω εταιρείες αρνήθηκαν να καταβάλλουν σε καταναλωτές που είχαν συνάψει με αυτές ασφαλίσεις νοσοκομειακής περίθαλψης μέρος των εξόδων που αντιστοιχεί στο φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.).
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ασφαλιστική σύμβαση (άρθρα 1 και 2 ν. 2496/1997) εξαιρέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης είναι μόνο τότε ισχυρές, εφόσον ρητά περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο. Δεν αρκεί δηλαδή η πρόβλεψη των εξαιρέσεων στο έντυπο των γενικών όρων της ασφάλισης (τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα»). "Στις καταγγελίες που εξετάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν καμία πρόβλεψη στα ασφαλιστήρια για εξαίρεση από την κάλυψη των εξόδων νοσηλευτικής περίθαλψης που υποβλήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. ή οποιουδήποτε φόρου εμπεριέχεται στη νοσοκομειακή δαπάνη που υποβάλλεται ο ασφαλισμένος. Μάλιστα τέτοια εξαίρεση δεν περιλαμβανόταν ούτε στα έντυπα των γενικών όρων των ασφαλίσεων που είχαν συνάψει οι καταναλωτές" αναφέρεται.
 
Παράλληλα, σημειώνεται πως "οι εταιρείες επικαλούνται ανακριβώς απέναντι στους καταναλωτές γενικούς όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που προβλέπουν την καταβολή από τον ασφαλισμένο των φορολογικών επιβαρύνσεων της σύμβασης ασφάλισης (π.χ. χαρτόσημα που επιβαρύνουν την ασφάλιση). Ο Φ.Π.Α. που εμπεριέχεται σε έξοδα νοσηλείας δεν είναι ωστόσο φορολογική επιβάρυνση, που επιβάλλεται για τη σύναψη της ασφάλισης. Είναι αντιθέτως φόρος που υφίσταται ανεξάρτητα της σύναψης της ασφάλισης και αναπόσπαστο μέρος της δαπάνης που υποβάλλεται ο καταναλωτής για τη νοσηλεία του, την οποία δαπάνη και αναλαμβάνει να καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία με τη ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης".
 
Τέλος, τονίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διερευνά περαιτέρω αναφορές και για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των καταναλωτών στα παραπάνω, καθώς μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ασφαλιστήρια συμβόλαια που να δικαιολογούν την εξαίρεση του Φ.Π.Α. στις ασφαλιστικές συμβάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης.

ΠΗΓΗ : http://www.nextdeal.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ..



Σε όλους αρέσουν τα πυροτεχνήματα τα οποία χρησιμοποιούμε κυρίως το Πάσχα.
Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, όμως, τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω
του.

Το ΙΝΚΑ Ηπείρου επισημαίνει ότι:

Ειδικά σε μικρά παιδιά και νέους καταναλωτές απαγορεύεται να διατίθενται βεγγαλικά και παρεμφερή «φονικά όπλα»! Εκατοντάδες άτομα έχουν σημάδια για πάντα, κάποια έχασαν κάποιο μέλος τους ή ακόμη οδηγήθηκαν στον θάνατο έπειτα από μια «αξέχαστη» εμπειρία με βεγγαλικά.
Για να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με ανάλογο δυσάρεστο συμβάν, αποφύγετε οποιαδήποτε ενασχόληση με αυτό το επικίνδυνο «σπορ» του Πάσχα.

Η εισαγωγή, κατασκευή, μεταφορά, εμπορία και κατοχή ειδών πυροτεχνίας που χαρακτηρίζονται ως βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, επιτρέπεται μόνο κατόπιν σχετικής άδειας των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών. Πριν την διάθεση στην κατανάλωση οποιουδήποτε εκρηκτικού, πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 Η χρήση των παιδικών πυροτεχνικών αθυρμάτων πρέπει να αποφεύγεται ώστε να αποτρέπονται ατυχήματα ή άλλα δυσάρεστα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό:

Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
Δε μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο, είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά και σε εύφλεκτα υλικά.
Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, για να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
Δε χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Προσέχετε ιδιαίτερα την χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους  διπλανούς  σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρηση σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως από εύφλεκτα υλικά..-