Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«ΚΑΙΝΕ» ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!

Πού και πότε θα σταματήσει η ξέφρενη ανοδική πορεία τους;

«ΚΑΙΝΕ» ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!

Η αμόλυβδη στα Γιάννινα ξεπέρασε το «φράγμα» του 1,60 ευρώ, οι οδηγοί απεγνωσμένα ψάχνουν για φθηνά πρατήρια, ενώ ο τζίρος έχει μειωθεί έως και 50%!

ΠΑΝΤ. ΚΟΛΟΚΑΣ: Φταίνε διυλιστήρια και φόροι…


Σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται δραματικά, ως αποτέλεσμα του ψαλιδίσματος μισθών και συντάξεων και η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση που φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ, η άνευ προηγουμένου ανοδική πορεία που ακολουθεί η τιμή των καυσίμων και ιδιαίτερα της βενζίνης, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ήδη η αμόλυβδη και στο Νομό Ιωαννίνων ξεπέρασε το «φράγμα» των 1,60 ευρώ το λίτρο, δημιουργώντας έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στους οδηγούς, που αναζητούν απεγνωσμένα το πιο φτηνό πρατήριο για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ, αλλά και στους πρατηριούχους οι οποίοι επίσης βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και το μέλλον των επιχειρήσεών τους να διαγράφεται αβέβαιο, αφού η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται ήδη από 20 έως 50%(!). Σ΄ αυτά έρχονται να προστεθούν και πρόσφατα φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρούνται στην αγορά, τα οποία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όλων μας.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ
Κύριες αιτίες των απανωτών αυξήσεων το τελευταίο διάστημα στην τιμή διάθεσης της βενζίνης, οι οποίες όπως είναι φυσικό δημιουργούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (μεταφορές κ.λ.π.) είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων κ. Παντελή Κολόκα, οι υψηλές τιμές που πουλάνε τα διυλιστήρια, αλλά και η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία που επιβάλλει στα καύσιμα το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!
Πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα είναι οι αυξήσεις που πήρε η τιμή της βενζίνης το τελευταίο δεκαήμερο, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Παντελής Κολόκας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε μόλις ένα τριήμερο (από τις 20 ως τις 23 Δεκεμβρίου) η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 11 ευρώ ο τόνος! Το τελευταίο δεκαήμερο εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ντόπιων Πρατηριούχων, η βενζίνη αυξάνει καθημερινά από μισό έως 1 λεπτό, γεγονός που έχει οδηγήσει σήμερα την τιμή της πανελλαδικά, αλλά και στα Γιάννινα, πάνω από τα 1,60 ευρώ το λίτρο.

«ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ…»
Σχολιάζοντας το… ράλι της αμόλυβδης στα πρατήρια ο κ. Κολόκας έκανε λόγο για τις αυξημένες τιμές διάθεσής της από τα διυλιστήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 23 Δεκεμβρίου αυτά διέθεταν την βενζίνη στα πρατήρια έναντι 1,45 ευρώ το λίτρο και πρόσθεσε ότι «από τα υπόλοιπα 15 λεπτά πρέπει να βγει το κέρδος της κάθε εταιρείας, το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κέρδος των βενζινάδικων». Ουσιαστικά, οι πρατηριούχοι -τόνισε ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων- έχουν καταλήξει να βγάζουν ως κέρδος ένα λεπτό το λίτρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ…
Ο κ. Κολόκας προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, μέσα στη νέα χρονιά κάποια από τα 93 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα στο Νομό μας θα βάλουν λουκέτο -ήδη ένα βενζινάδικο έκλεισε πρόσφατα στην περιοχή μας. Όπως ανέφερε, οι συνολικοί φόροι σήμερα στα καύσιμα ανέρχονται στο 60% την τιμής τους. Αν δεν μειωθούν, τότε οι επιπτώσεις τόσο για τους πρατηριούχους όσο και για τους καταναλωτές θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1,80 ΛΕΠΤΑ!
Περισσότερα από 8 λεπτά έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο η τιμή της αμόλυβδης κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Στις 27 Σεπτεμβρίου η αμόλυβδη πωλούνταν έναντι 1,50 λεπτά το λίτρο. Σήμερα, έχει αγγίξει σχεδόν τα 1,59 με 1,60 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η βενζίνη διατίθεται με τιμή κοντά στα 1,80 ευρώ!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ…
Στο μεταξύ, ένα άλλο φαινόμενο που έχει ανακύψει στην αγορά καυσίμων και λειτουργεί φυσικά εις βάρος των καταναλωτών, είναι η παρέμβαση στις αντλίες των καυσίμων με την χρησιμοποίηση παράνομων μηχανισμών, εξαιτίας της οποίας οι πολίτες παραλαμβάνουν ελλειμματικές ποσότητες καυσίμου! Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ((ΠΟΠΕΚ) με χθεσινή ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να δει το θέμα και να αντιμετωπίσει τυχόν παραβάσεις αυτού του είδους που, εκτός από την τσέπη του καταναλωτή, έχουν επίσης ως συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ίδια με την σημερινή θα είναι στις αρχές του νέου έτους η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα τιμολόγια με τα οποία θα αγοράζουν οι βενζινοπώλες πετρέλαιο, οπότε δεν θα τον περνούν κι αυτοί με τη σειρά τους στον καταναλωτή. Παρόλα αυτά, οι πρατηριούχοι φοβούνται, όπως ανέφερε ο κ. Κολόκας, ότι η εξίσωση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, θα γίνει νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου του 2011, όπως έχει δεσμευθεί το υπ. Οικονομικών.
Η εξίσωση αναμένεται να εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τα 77 με 80 λεπτά που διατίθεται κατά μέσο όρο σήμερα, στα 1.30 ευρώ! Δηλαδή αυτό θα αυξηθεί κατά περίπου 50 λεπτά!

http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2532&catid=33

Εγκύκλιος ΥΠΕΚΑ για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων


Διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την επεξήγηση επιπρόσθετων σημείων ως προς την υποχρέωση υποβολής μελέτης ενεργειακής απόδοσης και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Στην εγκύκλιο επισυνάπτονται σχέδια φύλλων ελέγχου της εφαρμογής των ελάχιστων προδιαγραφών που θέτει ο ΚΕΝΑΚ, που θα διευκολύνουν τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες στη θεώρηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης. Ακόμη, υπογραμμίζεται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ κατά τη μίσθωση των κτιρίων και διευκρινίζεται ότι από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.

2. Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ..

Από 9 Ιουλίου του 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Παράλληλα, πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ενεκρίθη η έκδοση 1.27.9.10 ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εξειδικευμένες εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Σημειώνεται ότι η θέσπιση του ΚΕΝΑΚ είχε ως αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση της παράβασης της χώρας για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπως αποφασίστηκε επίσημα από το πρόσφατο Κολέγιο Επιτρόπων της Ε.Ε..

Διαβάστε εδώ τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον ΚΕΝΑΚ
Πηγη: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=229404&cid=6
 

Περιμένοντας τις εκπτώσεις


Παρά τις προσπάθειες των εμπόρων η αγορά δεν δείχνει να μπορεί να πάρει τα πάνω της. Οι καταναλωτές δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εκτεταμένες αγορές.
Δε λέει να ζεσταθεί με τίποτε η αγορά αφού οι καταναλωτές μπορεί να επισκέπτονται μεν το κέντρο της Αθήνας αλλά περιορίζονται σε μια έρευνα αγοράς προτού βάλουν το χέρι τους στην τσέπη τους που έχει πληγεί αφάνταστα από την οικονομική κρίση και τα μέτρα.
Οι καταναλωτές φέτος  δεν θα προβούν σε εκτενείς αγορές για είδη ένδυσης και υπόδησης, την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά θα περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων.
Αυτό μαρτυρά έρευνα για την οικονομική συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών, που πραγματοποίησαν οι προπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Mediterranean College.
Ειδικότερα, σε ποσοστό το 65% των καταναλωτών περιμένει την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνει τις αγορές του, που ξεκινά αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, ενώ το 4,33% θα κάνει όλες τις αγορές του άμεσα και το 30,33% των καταναλωτών θα πάρει μόνο τα απαραίτητα.
 Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κρίση δείχνει να επηρεάζει αρκετά τους Έλληνες καταναλωτές και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Μείωση στις δαπάνες για δώρα
Οι Έλληνες καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα χρήματα το 2009, καθώς το 44,9% ξόδεψε πάνω από 200 ευρώ για τις αγορές δώρων σε φίλους και συγγενείς, ενώ το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 22,9% το 2010, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Οι βασικές αιτίες για τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για χριστουγεννιάτικες αγορές είναι η μείωση του εισοδήματος, μέσα στο 2010, καθώς το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί, ενώ μόνο το 39% θα πάρει κανονικά το δώρο των Χριστουγέννων.
Προβληματίζουν οι τιμές
Οι καταναλωτές δείχνουν να αναγνωρίζουν την προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς 1 στους 2 καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ 1 στους 3 θεωρούν ότι είναι ακριβότερες.
 Αρνητική ψυχολογία για εξόδους
Η τάση που υπάρχει για συγκράτηση των εξόδων φαίνεται ότι επεκτείνεται και στις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς 8 στους 10 θα κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι και μόνο 1 στους 3 σκέφτεται να βγει μετά το ρεβεγιόν σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή μπαρ.
Η έρευνα διεξήχθη με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, που εστάλη σε επιλεγμένο κοινό 588 ατόμων και πραγματοποιήθηκε από τις 08/12 έως 14/12/2010.
News247.gr