Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

«ΚΑΙΝΕ» ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!

Πού και πότε θα σταματήσει η ξέφρενη ανοδική πορεία τους;

«ΚΑΙΝΕ» ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!

Η αμόλυβδη στα Γιάννινα ξεπέρασε το «φράγμα» του 1,60 ευρώ, οι οδηγοί απεγνωσμένα ψάχνουν για φθηνά πρατήρια, ενώ ο τζίρος έχει μειωθεί έως και 50%!

ΠΑΝΤ. ΚΟΛΟΚΑΣ: Φταίνε διυλιστήρια και φόροι…


Σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται δραματικά, ως αποτέλεσμα του ψαλιδίσματος μισθών και συντάξεων και η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση που φαίνεται ότι θα κρατήσει πολύ, η άνευ προηγουμένου ανοδική πορεία που ακολουθεί η τιμή των καυσίμων και ιδιαίτερα της βενζίνης, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ήδη η αμόλυβδη και στο Νομό Ιωαννίνων ξεπέρασε το «φράγμα» των 1,60 ευρώ το λίτρο, δημιουργώντας έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στους οδηγούς, που αναζητούν απεγνωσμένα το πιο φτηνό πρατήριο για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ, αλλά και στους πρατηριούχους οι οποίοι επίσης βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και το μέλλον των επιχειρήσεών τους να διαγράφεται αβέβαιο, αφού η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται ήδη από 20 έως 50%(!). Σ΄ αυτά έρχονται να προστεθούν και πρόσφατα φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρούνται στην αγορά, τα οποία κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή όλων μας.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ
Κύριες αιτίες των απανωτών αυξήσεων το τελευταίο διάστημα στην τιμή διάθεσης της βενζίνης, οι οποίες όπως είναι φυσικό δημιουργούν αλυσιδωτές ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (μεταφορές κ.λ.π.) είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων κ. Παντελή Κολόκα, οι υψηλές τιμές που πουλάνε τα διυλιστήρια, αλλά και η ιδιαίτερα υψηλή φορολογία που επιβάλλει στα καύσιμα το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!
Πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα είναι οι αυξήσεις που πήρε η τιμή της βενζίνης το τελευταίο δεκαήμερο, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Παντελής Κολόκας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε μόλις ένα τριήμερο (από τις 20 ως τις 23 Δεκεμβρίου) η αμόλυβδη ακρίβυνε κατά 11 ευρώ ο τόνος! Το τελευταίο δεκαήμερο εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ντόπιων Πρατηριούχων, η βενζίνη αυξάνει καθημερινά από μισό έως 1 λεπτό, γεγονός που έχει οδηγήσει σήμερα την τιμή της πανελλαδικά, αλλά και στα Γιάννινα, πάνω από τα 1,60 ευρώ το λίτρο.

«ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ…»
Σχολιάζοντας το… ράλι της αμόλυβδης στα πρατήρια ο κ. Κολόκας έκανε λόγο για τις αυξημένες τιμές διάθεσής της από τα διυλιστήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 23 Δεκεμβρίου αυτά διέθεταν την βενζίνη στα πρατήρια έναντι 1,45 ευρώ το λίτρο και πρόσθεσε ότι «από τα υπόλοιπα 15 λεπτά πρέπει να βγει το κέρδος της κάθε εταιρείας, το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κέρδος των βενζινάδικων». Ουσιαστικά, οι πρατηριούχοι -τόνισε ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων- έχουν καταλήξει να βγάζουν ως κέρδος ένα λεπτό το λίτρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ…
Ο κ. Κολόκας προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, μέσα στη νέα χρονιά κάποια από τα 93 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα στο Νομό μας θα βάλουν λουκέτο -ήδη ένα βενζινάδικο έκλεισε πρόσφατα στην περιοχή μας. Όπως ανέφερε, οι συνολικοί φόροι σήμερα στα καύσιμα ανέρχονται στο 60% την τιμής τους. Αν δεν μειωθούν, τότε οι επιπτώσεις τόσο για τους πρατηριούχους όσο και για τους καταναλωτές θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1,80 ΛΕΠΤΑ!
Περισσότερα από 8 λεπτά έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο η τιμή της αμόλυβδης κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Στις 27 Σεπτεμβρίου η αμόλυβδη πωλούνταν έναντι 1,50 λεπτά το λίτρο. Σήμερα, έχει αγγίξει σχεδόν τα 1,59 με 1,60 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η βενζίνη διατίθεται με τιμή κοντά στα 1,80 ευρώ!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ…
Στο μεταξύ, ένα άλλο φαινόμενο που έχει ανακύψει στην αγορά καυσίμων και λειτουργεί φυσικά εις βάρος των καταναλωτών, είναι η παρέμβαση στις αντλίες των καυσίμων με την χρησιμοποίηση παράνομων μηχανισμών, εξαιτίας της οποίας οι πολίτες παραλαμβάνουν ελλειμματικές ποσότητες καυσίμου! Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ((ΠΟΠΕΚ) με χθεσινή ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να δει το θέμα και να αντιμετωπίσει τυχόν παραβάσεις αυτού του είδους που, εκτός από την τσέπη του καταναλωτή, έχουν επίσης ως συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Ίδια με την σημερινή θα είναι στις αρχές του νέου έτους η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα τιμολόγια με τα οποία θα αγοράζουν οι βενζινοπώλες πετρέλαιο, οπότε δεν θα τον περνούν κι αυτοί με τη σειρά τους στον καταναλωτή. Παρόλα αυτά, οι πρατηριούχοι φοβούνται, όπως ανέφερε ο κ. Κολόκας, ότι η εξίσωση του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, θα γίνει νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου του 2011, όπως έχει δεσμευθεί το υπ. Οικονομικών.
Η εξίσωση αναμένεται να εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τα 77 με 80 λεπτά που διατίθεται κατά μέσο όρο σήμερα, στα 1.30 ευρώ! Δηλαδή αυτό θα αυξηθεί κατά περίπου 50 λεπτά!

http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2532&catid=33

Δεν υπάρχουν σχόλια: