Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Όσο δύσκολα προγραμματίζονται και οργανώνονται οι διακοπές τόσο εύκολα χαλάνε , για χίλιους δύο λόγους .Μην λησμονείτε λοιπόν ορισμένους βασικούς κανόνες :

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


Τα περισσότερα ατυχήματα είναι επακόλουθο επιπολαιότητας .
  • Ακόμα και αν είστε άριστοι κολυμβητές , σεβαστείτε τον χρυσό κανόνα ασφάλειας στο νερό : ποτέ μην βουτάτε εάν είστε κουρασμένοι και φυσικά αν έχετε φάει ή πιει .
  • Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι , ιδίως μακριά από την ακτή .
  • Τα στρώματα θαλάσσης και οι μικρές φουσκωτές βάρκες αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνα , μερικές φορές .Για να αποφεύγετε τυχόν κινδύνους , μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή , ενημερώστε κάποιον ότι φεύγετε και προστατευτείτε από τον ήλιο .
  • Όταν βρίσκεστε σε κάποια άγνωστη περιοχή σεβαστείτε τις τοπικές συνθήκες .Αν δεν κάνει κανείς μπάνιο , θα υπάρχει ίσως κάποια αιτία , μάθετε ποια είναι αυτή .
  • Οι γονείς , να μην αφήνουν τα παιδιά από τα μάτια τους , υπάρχει πιθανότητα να βγάλουν τα μπρατσάκια , αλλά και αποφεύγετε τα σωσίβια που έχουν σχήμα ζώου διότι εύκολα ανατρέπονται .
  • Οι βουτιές από ύψος δεν είναι εύκολη υπόθεση .Δεν πρέπει να είστε ποτέ μόνοι όταν τις επιχειρήσετε καλό είναι να έχετε κάνει ένα πλήρες ιατρικό τσεκ-απ .

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ


  • Μάθετε τα παιδία να μην τρώνε τίποτα όταν παίζουν μόνα τους σε κάποια περιοχή , όσο δελεαστικά και αν τους φαίνονται .Ορισμένα φρούτα και βότανα είναι δηλητηριώδη .
  • Οι καντίνες που προσφέρουν φαγητό , καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν υπάρχει πάντα η κατάλληλη υποδομή για σωστή συντήρηση και σερβίρισμα .

ΗΛΙΑΣΗ


  • Τα συμπτώματα είναι γνωστά : εξάντληση , πονοκέφαλος , ίλιγγος , ναυτία , εμετός και υψηλός πυρετός .Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην ηλίαση , γιατί αφυδατώνονται γρήγορα .Δροσίστε το μέτωπο του πάσχοντος και βάλτε τον σε ένα δωμάτιο δροσερό και καλά αεριζόμενο , δίνοντάς του να πιει και μικρές ποσότητες νερού .

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ


  • Βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα το καλοκαίρι είναι ο ήλιος .Οι ειδήμονες λένε ότι πρέπει να προστατευόμαστε και από τις υπεριώδεις ακτίνες Α και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β του ηλίου από τις ακτίνες δηλαδή που εισδύουν βαθιά και επιφανειακά –αντιστοίχως – στο δέρμα .
  • Σε κάθε περίπτωση σοβαρότητας ενός εγκαύματος – το οποίο μπορεί να είναι επιφανειακό , μέτριο ή βαθύ – το πρώτο μέλημα σας είναι να δροσίσετε τα δέρμα σας με άφθονο κρύο νερό , για λίγα λεπτά , ώστε να καταπραϋνθεί ο πόνος .
  • Ποτέ μην βάζετε στα εγκαύματα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα .
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση συμβουλευτείτε γιατρό .

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ


  • Συνήθως το τρυφερό δέρμα των παιδιών , αποτελεί πόλο έλξεως για τα περισσότερα έντομα .Το οπλοστάσιο εναντίον των ενοχλητικών συντρόφων του καλοκαιριού είναι πλούσιο : σπρέι και αλοιφές , παστίλιες και φιδάκια , μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά .Σε περίπτωση τσιμπήματος , υπάρχουν κρέμες και αλοιφές που καλμάρουν τη φαγούρα .
  • Σφήκες :Τα τσιμπήματα των σφηκών είναι επικίνδυνα σε τρεις περιπτώσεις : όταν είναι πολλά όταν γίνονται στο στόμα και όταν ο ατυχήσας είναι αλλεργικός .Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στα δύο τρίτα των περιπτώσεων σε διάστημα μιας και σπανίως πέντε ωρών .Το τσίμπημα της σφήκας είναι πάντα επώδυνο , αλλά ακίνδυνο αν παρουσιασθεί μόνον τοπική αντίδραση – κοκκίνισμα του δέρματος και ελαφρύ πρήξιμο .Αν το κεντρί έχει μείνει στο δέρμα σας αφαιρέστε το πλύνετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό και βάλτε λίγο ξύδι . Επίσης στο φαρμακείο θα βρείτε αλοιφές και κρέμες , για να ανακουφιστείτε από τον πόνο Αν είστε αλλεργικοί πηγαίνετε αμέσως σε γιατρό .
  • Φίδια :Όταν κάνετε βόλτα σε περιοχή με χόρτα και δέντρα να φοράτε κλειστά παπούτσια .Η οχιά –δηλητηριώδες φίδι- αγαπά τα χορταριασμένα μέρη , αλλά απομακρύνεται , αν χτυπάτε το έδαφος με ένα μπαστούνι .Σε περίπτωση που σας δαγκώσει η οχιά , μην πανικοβληθείτε : δεν είναι υποχρεωτικά θανατηφόρος .Το δάγκωμα είναι επώδυνο και αφήνει στο δέρμα δύο χαρακτηριστικά κόκκινα σημάδια .Δεν πρέπει να τρέξετε , για να μην διαχυθεί το δηλητήριο στο σώμα , ούτε θα πρέπει να κάνετε ένεση αντιδότου .Μόνο ο γιατρός θα κρίνει τι χρειάζεται να γίνει Πλύνετε τις πληγές με άφθονο νερό , για να περιορίσετε το δηλητήριο , ακινητοποιήστε το πληγωμένο μέλος , τυλίξτε το με έναν επίδεσμο , όχι υπερβολικά σφιχτό και μεταφέρετε τον τραυματία αμέσως στον γιατρό .
  • Μέδουσες :Οι μέδουσες προτιμούν τις ζεστές θάλασσες και μετακινούνται σε κοπάδια .Συχνά εμφανίζονται στην παραλία , ύστερα από πολύ άσχημο καιρό .Η επαφή με τα πλοκάμια τους προκαλεί πολύ έντονο αίσθημα καύσεως και ένα είδος κνησμού .Αν σας ακουμπήσει μέδουσα , το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το μέλος που τσίμπησε μέσα στο νερό της θάλασσας .Μετά απολυμάνετε με οινόπνευμα και σκουπίστε καλά την πληγή .Μια αλοιφή θα ανακουφίσει από τους πόνους .
  • Αχινοί : Μην περπατάτε ποτέ στα βράχια με γυμνά πόδια .Αν είστε άτυχοι και πατήσετε αχινό ,φροντίστε με κάθε τρόπο να αφαιρέσετε από το πόδι σας τα αγκάθια του αχινού και να απολυμάνετε την πληγή .Ο πιο σωστός τρόπος είναι να βγάλετε το αγκάθι με τα νύχια σας , αφού πρώτα μαλακώσετε το δέρμα με κομπρέσες ζεστού νερού και βαζελίνης