Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


       
                                                                                                    Δ.Τ. 25-7-2012
                                                     

Όσο δύσκολα προγραμματίζονται και οργανώνονται οι διακοπές τόσο εύκολα χαλάνε , για χίλιους δύο λόγους .Μην λησμονείτε λοιπόν ορισμένους βασικούς κανόνες :

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


Τα περισσότερα ατυχήματα είναι επακόλουθο επιπολαιότητας .
·     Ακόμα και αν είστε άριστοι κολυμβητές , σεβαστείτε τον χρυσό κανόνα ασφάλειας στο νερό : ποτέ μην βουτάτε εάν είστε κουρασμένοι και φυσικά αν έχετε φάει ή πιει .
·     Ποτέ μην κολυμπάτε μόνοι , ιδίως μακριά από την ακτή .
·     Τα στρώματα θαλάσσης και οι μικρές φουσκωτές βάρκες αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνα , μερικές φορές .Για να αποφεύγετε τυχόν κινδύνους , μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή , ενημερώστε  κάποιον ότι φεύγετε και προστατευτείτε από τον ήλιο .
·     Όταν βρίσκεστε σε κάποια άγνωστη περιοχή σεβαστείτε τις τοπικές συνθήκες .Αν δεν κάνει κανείς μπάνιο , θα υπάρχει ίσως κάποια αιτία , μάθετε ποια είναι αυτή .
·     Οι γονείς , να μην αφήνουν τα παιδιά από τα μάτια τους , υπάρχει πιθανότητα να βγάλουν τα μπρατσάκια , αλλά και αποφεύγετε τα σωσίβια που έχουν σχήμα ζώου διότι εύκολα ανατρέπονται .
·     Οι βουτιές από ύψος δεν είναι εύκολη υπόθεση .Δεν πρέπει να είστε ποτέ μόνοι όταν τις επιχειρήσετε καλό είναι να έχετε κάνει ένα πλήρες ιατρικό τσεκ-απ .

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ


·      Μάθετε τα παιδία να μην τρώνε τίποτα όταν παίζουν μόνα τους σε κάποια περιοχή , όσο δελεαστικά και αν τους φαίνονται .Ορισμένα φρούτα και βότανα είναι δηλητηριώδη .
·      Οι καντίνες που προσφέρουν φαγητό , καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν υπάρχει πάντα η κατάλληλη υποδομή για σωστή συντήρηση και σερβίρισμα .

ΗΛΙΑΣΗ


·        Τα συμπτώματα είναι γνωστά : εξάντληση , πονοκέφαλος , ίλιγγος , ναυτία , εμετός και υψηλός πυρετός .Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στην ηλίαση , γιατί αφυδατώνονται γρήγορα .Δροσίστε το μέτωπο του πάσχοντος και βάλτε τον σε ένα δωμάτιο δροσερό και καλά αεριζόμενο , δίνοντάς του να πιει και μικρές ποσότητες νερού .

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ


·        Βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα το καλοκαίρι είναι ο ήλιος .Οι ειδήμονες λένε ότι πρέπει να προστατευόμαστε και από τις υπεριώδεις ακτίνες Α και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β του ηλίου από τις ακτίνες δηλαδή που εισδύουν βαθιά και επιφανειακά  –αντιστοίχως – στο δέρμα .
·        Σε κάθε περίπτωση σοβαρότητας ενός εγκαύματος – το οποίο μπορεί να είναι επιφανειακό , μέτριο ή βαθύ – το πρώτο μέλημα σας είναι να δροσίσετε τα δέρμα σας με άφθονο κρύο νερό , για λίγα λεπτά , ώστε να καταπραϋνθεί ο πόνος .
·        Ποτέ μην βάζετε στα εγκαύματα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα .
·        Σε οποιαδήποτε περίπτωση συμβουλευτείτε γιατρό .

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ


·        Συνήθως το τρυφερό δέρμα των παιδιών , αποτελεί πόλο έλξεως για τα περισσότερα έντομα .Το οπλοστάσιο εναντίον των ενοχλητικών συντρόφων του καλοκαιριού είναι πλούσιο : σπρέι και αλοιφές , παστίλιες και φιδάκια , μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά .Σε περίπτωση τσιμπήματος , υπάρχουν κρέμες και αλοιφές που καλμάρουν τη φαγούρα .
·        Σφήκες :Τα τσιμπήματα των σφηκών είναι επικίνδυνα σε τρεις περιπτώσεις : όταν είναι πολλά όταν γίνονται στο στόμα και όταν ο ατυχήσας είναι αλλεργικός .Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται στα δύο τρίτα των περιπτώσεων σε διάστημα μιας και σπανίως πέντε ωρών .Το τσίμπημα  της σφήκας είναι πάντα επώδυνο , αλλά ακίνδυνο αν παρουσιασθεί μόνον τοπική αντίδραση – κοκκίνισμα του δέρματος και ελαφρύ πρήξιμο .Αν το κεντρί έχει μείνει στο δέρμα σας αφαιρέστε το πλύνετε καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό και βάλτε λίγο ξύδι . Επίσης στο φαρμακείο θα βρείτε αλοιφές και κρέμες , για να ανακουφιστείτε από τον πόνο Αν είστε αλλεργικοί πηγαίνετε αμέσως σε γιατρό .
·        Φίδια :Όταν κάνετε βόλτα σε περιοχή με χόρτα και δέντρα να φοράτε κλειστά παπούτσια .Η οχιά –δηλητηριώδες φίδι- αγαπά τα χορταριασμένα μέρη , αλλά απομακρύνεται , αν χτυπάτε το έδαφος με ένα μπαστούνι .Σε περίπτωση που σας δαγκώσει η οχιά , μην πανικοβληθείτε : δεν είναι υποχρεωτικά θανατηφόρος .Το δάγκωμα είναι επώδυνο και αφήνει στο δέρμα δύο χαρακτηριστικά κόκκινα σημάδια .Δεν πρέπει να τρέξετε , για να μην διαχυθεί το δηλητήριο στο σώμα , ούτε θα πρέπει να κάνετε ένεση αντιδότου .Μόνο ο γιατρός θα κρίνει τι χρειάζεται να γίνει Πλύνετε τις πληγές με άφθονο νερό , για να περιορίσετε το δηλητήριο , ακινητοποιήστε το πληγωμένο μέλος , τυλίξτε το με έναν επίδεσμο , όχι υπερβολικά σφιχτό και μεταφέρετε τον τραυματία αμέσως στον γιατρό .
·        Μέδουσες :Οι μέδουσες προτιμούν τις ζεστές θάλασσες και μετακινούνται σε κοπάδια .Συχνά εμφανίζονται στην παραλία , ύστερα από πολύ άσχημο καιρό .Η επαφή με τα πλοκάμια τους προκαλεί πολύ έντονο αίσθημα καύσεως και ένα είδος κνησμού .Αν σας ακουμπήσει μέδουσα , το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το μέλος που τσίμπησε μέσα στο νερό της θάλασσας .Μετά απολυμάνετε με οινόπνευμα και σκουπίστε καλά την πληγή .Μια αλοιφή θα ανακουφίσει από τους πόνους .
·        Αχινοί : Μην περπατάτε ποτέ στα βράχια με γυμνά πόδια .Αν είστε άτυχοι και πατήσετε αχινό ,φροντίστε με κάθε τρόπο να αφαιρέσετε από το πόδι σας τα αγκάθια του αχινού και να απολυμάνετε την πληγή .Ο πιο σωστός τρόπος είναι να βγάλετε το αγκάθι με τα νύχια σας , αφού πρώτα μαλακώσετε το δέρμα με κομπρέσες ζεστού νερού και βαζελίνης

Προσοχή στο μαύρισμα


                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                               Ιωάννινα  23-7--2012




Πολλοί από μας ετοιμάζονται να φύγουν για ξέγνοιαστες ηλιόλουστες διακοπές. Κανείς μας όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η έκθεση στον ήλιο, ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. 

 Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ  εφιστά την προσοχή των πολιτών στην ανάγκη να προστατεύονται από τη βλαβερή ακτινοβολία UV-A και UV-B. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναζητούν στα αντηλιακά προϊόντα τη νέα ετικέτα με τα γράμματα UVA μέσα σε κύκλο, η οποία δηλώνει ότι το προϊόν προστατεύει και από τα δύο είδη ακτινοβολίας..-

Τώρα που  έχει αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών  όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η καλή προστασία από τον ήλιο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές;
Το αντηλιακό είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε για την προστασία σας από τον ήλιο. Άλλα μέτρα είναι:
 

Να αποφεύγετε την η υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες έντονης ακτινοβολίας, κατά κανόνα μεταξύ 11 πμ και 3 μμ
  •  

Όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, φροντίστε να είστε καλυμμένοι, δηλαδή να φοράτε καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου.
  •  

Να αποφεύγετε την άμεση έκθεση των μωρών και των μικρών παιδιών στον ήλιο

  •  

Βάζετε αντηλιακό σε επαρκή ποσότητα. Η σωστή χρήση του αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική με τη σωστή επιλογή του προϊόντος. Για να έχετε τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται στο προϊόν σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε ποσότητα 2mg/cm², που σημαίνει 36 γραμμάρια (6 γεμάτες μικρές κουταλιές) αντηλιακού για το σώμα ενός ενήλικα. Συνήθως οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τη μισή από αυτή την ποσότητα. Η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά το κολύμπι για να διατηρηθεί η προστασία..
.



Ισχυρισμοί, για πλήρη προστασία ενηλίκων, μωρών και μικρών παιδιών, δε λένε την αλήθεια. Αντίθετα, όλα τα αντηλιακά πρέπει να φέρουν προειδοποιητική σήμανση ότι δεν παρέχουν 100% προστασία.


Χρησιμοποιείτε αντηλιακά για την προστασία σας από την ακτινοβολία UVB και UVA

Περισσότερες πληροφορίες ΙΝΣΤΙΤΓΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑς ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ  ΗΠΕΙΡΟΥ, τηλ.2651065178, e.mail:inpka.hp@gmail.com.και www..inpka.blogspot.com



Περίοδος διακοπών: χρήσιμες συμβουλές για ένα ανέμελο καλοκαίρι



Έχει αρχίσει ήδη η περίοδος των διακοπών και εκατομμύρια Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν όμως ορισμένες ταξιδιωτικές συμβουλές που κάθε ευρωπαίος πρέπει να γνωρίζει.

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει αν αντιμετωπίσω μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης ιατρικής φύσης;

Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στη ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Νορβηγία ή την Ελβετία; Αν ναι, μην ξεχάσετε την ευρωπαϊκή κάρτα σας ασφάλισης ασθένειας (EΚΑΑ). Η κάρτα μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο, να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες και να εξοικονομήσετε χρήματα, αν αρρωστήσετε η τραυματιστείτε στο εξωτερικό. Η κάρτα διατίθεται δωρεάν από τους εθνικούς φορείς παροχής υγειονομικής ασφάλισης. Εγγυάται την πρόσβαση σε επείγουσα θεραπευτική αγωγή υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα στην οποία ταξιδεύετε.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559
Ο πρακτικός αυτός οδηγός χρήσης της κάρτας στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία είναι πια διαθέσιμος ως εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones). Περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για την κάρτα, τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, τις καλυπτόμενες θεραπείες και το σχετικό κόστος, τον τρόπο επιστροφής των δαπανών σας καθώς και με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που χάσετε την κάρτα σας. Η εφαρμογή διατίθεται σε 24 γλώσσες.
Τηλεφορτώστε την εφαρμογή «Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας» για το έξυπνο τηλέφωνό σας:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559

Σε ποιον θα πρέπει να τηλεφωνήσω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Το 112 είναι ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης τον οποίο μπορείτε να καλείτε σε ολόκληρη την ΕΕ, από σταθερά και κινητά τηλέφωνα χωρίς χρέωση. Το 112 συνδέει τον καλούντα με τις κατάλληλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική ή πρώτες βοήθειες) και η υπηρεσία αυτή διατίθεται 24 ώρες το 24ωρο. Το 112 λειτουργεί πλέον σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παράλληλα με τους υπάρχοντες εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή το 110). Η Δανία, η Φινλανδία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία αποφάσισαν το 112 να είναι ο αποκλειστικός ή ο κύριος εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.
Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/index_en.htm

Ταξιδεύω εκτός Ευρώπης, αλλά η χώρα μου δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο στον προορισμό μου. Με ποιον πρέπει να έρθω σε επαφή αν χρειαστώ βοήθεια;

Ως πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ είστε αυτομάτως πολίτης της ΕΕ και, κατά συνέπεια, έχετε δικαίωμα σε προξενική συνδρομή αν βρίσκεστε εκτός της ΕΕ (μολονότι η χώρα σας δεν εκπροσωπείται). Μπορείτε να απευθυνθείτε σε προξενείο ή πρεσβεία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ για βοήθεια, αν, για παράδειγμα, έχετε συλληφθεί, έχετε υποστεί σοβαρό ατύχημα ή έχετε χάσει σημαντικά έγγραφα.
Επίσης, έχετε δικαίωμα για βοήθεια σε καταστάσεις κρίσης: Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή όταν χρειάζεται, όπως θα έκαναν αν ήταν υπήκοοι της δικής τους χώρας.
Μπορείτε να βρείτε αν η χώρα σας εκπροσωπείται στον προορισμό σας στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προξενική προστασία: http://ec.europa.eu/consularprotection

Ποιον θα πρέπει να καλέσω αν εξαφανιστεί το παιδί μου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να υπάρχει μια κοινή τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (116 000) στην οποία αναφέρονται εξαφανίσεις παιδιών σε όλη την επικράτεια των κρατών μελών της ΕΕ των 27. Είτε είστε γονέας παιδιού που έχει εξαφανιστεί είτε είστε παιδί που χάθηκε ή το έχει σκάσει από το σπίτι είτε πρόσωπο που κατέχει πληροφορίες για εξαφανισμένο παιδί, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό όπου θα σας συνδέσουν με πεπειραμένο οργανισμό που είναι σε θέση να παράσχει ψυχολογική, νομική ή διοικητική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.hotline116000.eu/
Πηγή : Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σαν ταξιδιώτης, έστω και εάν φοράτε σορτσάκι και σαγιονάρες, εξακολουθείτε να είστε πολίτες μιας ευνομούμενης χώρας. ¨Έχετε υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Πρέπει, λοιπόν να τα ξέρετε, για να μπορείτε, ακριβώς, να τα προστατέψετε.
Το Γραφείο Προστασίας Τουριστών τoυ Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου είναι στη διάθεση του κάθε καταναλωτή ταξιδιώτη να τον ενημερώσει για τα δικαιώματά του, αλλά και να του συμπαρασταθεί σε κάθε προβλημά του .Γι' αυτό μην διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία-παράπονο η καταγγελία στη Διεύθυνση Θ.Πασχίδη 52 ΤΚ 45445 Ιωάννινα-Τηλ. /Φάξ 26510-65178. E-mail:inpka.hp@gmail.com.- .