Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Πρωταθλήτρια της ακρίβειας η Ελλάδα



Στην πρώτη θέση σε αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης , που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ- αφορά σύγκριση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ-, για τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009 προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η πλέον ακριβή χώρα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΚΑ η Ελλάδα είναι:

-Πρώτη στον πληθωρισμό με 5,3% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 1,6%

-Πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,5% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 0,2% .

-Πρώτη στα καύσιμα με αύξηση 51,1% , όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 18,4%.

-Πρώτη στις μεταφορές επιβατών με σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 3,7%.

-Πρώτη στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 9,3% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 1,2%.

-Πρώτη στις καφετέριες και τα ξενοδοχεία με αύξηση 3,3% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 1,2%.

-Πρώτη στο καπνό με αύξηση 17,8% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 6,6%.

-Πρώτη στη ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,5% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι -0,3%.

Την ίδια ώρα που οι τιμές σε όλα σχεδόν τα αγαθά αναβαίνουν η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα πολίτη πέφτει κατακόρυφα με τα σκληρά μέτρα λιτότητας. 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=149301&cid=23

Αλλάζουν οι ετικέτες στα τρόφιμα

Αλλάζουν οι ετικέτες στα τρόφιμα


Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Με στόχο τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει νέους, αυστηρούς κανόνες για τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων. Οι ετικέτες θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Εκτός από τη διατροφική αξία του κάθε προϊόντος, οι ετικέτες θα αναγράφουν και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Επίσης, θα αναγράφονται υποχρεωτικά πλέονθερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, γλυκαντικές ουσίες και αλάτι.
Σε άλλο σημείο της ετικέτας θα πρέπει να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θρεπτικές ίνες και τα λεγόμενα τα τρανς-λιπαρά.
Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με ομοιογενή τρόπο, ως περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml όταν πρόκειται για υγρά.
Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, απέρριψαν πρόταση να χρησιμοποιηθούν χρώματα που θα αναδεικνύουν την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρες και λίπη στα κατεργασμένα τρόφιμα.
Ψάρι, κρέας και φρούτα
Επιπλέον, υποχρεωτική θα είναι και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, που ήδη ισχύει αλλά μόνο στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα προϊόντα που δεν θεωρούνται ότι περιέχουν ή είναι μόνο ένα συστατικό.
Ειδικά για το λευκό και κόκκινο κρέας και τα ψάρια, η χώρα προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται ακόμα και όταν αυτά αποτελούν μόνο μέρος των συστατικών ενός κατεργασμένου προϊόντος.
Στην περίπτωση του κρέατος θα  πρέπει να σημειώνεται επιπλέον ο τόπος γέννησης, ανάπτυξης και σφαγής του ζώου, ενώ θα πρέπει επίσης να σημειώνεται εάν κατά τη διάρκεια της σφαγής το ζώο ήταν αναισθητοποιημένο ή όχι.
Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου αποφάσισε ακόμη να διατηρήσει το λεγόμενο «προφίλ θρεπτικών συστατικών» παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.
Το προφίλ έχει κατηγορηθεί ως αντιεπιστημονικό, αλλά για άλλους παραμένει απαραίτητο για να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε ένα τρόφιμο ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.
Μη συσκευασμένα και οινοπνευματώδη
Εξαιρέσεις από κανόνες θα αποτελέσουν τα τρόφιμα που δεν πωλούνται συσκευασμένα, όπως για παράδειγμα το κρέας στο κρεοπωλείο και τα χύμα προϊόντα.
Σε ότι αφορά τα οινοπνευματώδη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την εξαίρεσή τους από τους προτεινόμενους κανόνες για τη σήμανση των θρεπτικών συστατικών.
Ωστόσο αυστηροί κανόνες επιβάλλονται στα λεγόμενα «μικτά» οινοπνευματώδη, με πρόσθετη σύσταση να μην πωλούνται στα ράφια των αναψυκτικών.
Το σχέδιο δεν αναμένεται να λάβει άμεσα την έγκριση του Συμβουλίου κι έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να επιστρέψει στην Ευρωβουλή για δεύτερη ανάγνωση.
Όταν, τελικά, υιοθετηθεί, θα δοθεί τριετής διορία στη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοσθεί στους νέους κανόνες.
Οι μικρότερες επιχειρήσεις, με λιγότερους από 100 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα λάβουν πενταετή διορία.
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=9922&la=1