Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ενδοσχολική βία: Μίλα, μη φοβάσαι - Pathfinder News

Ενδοσχολική βία: Μίλα, μη φοβάσαι - Pathfinder News: "– Απεστάλη με Google Toolbar"

Ανάκληση Προϊόντος - Ζυμαρικά DE CECCO



Ανάκληση Προϊόντος - Ζυμαρικά DE CECCO

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου.

Αρχείο 1:
Δημοσιεύτηκε: 30/03/2011

Ανάκληση προϊόντος - Φακές βιολογικής γεωργίας Τουρκικής προέλευσης.


Ανάκληση προϊόντος - Φακές βιολογικής γεωργίας Τουρκικής προέλευσης

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου.

Αρχείο 1:
Δημοσιεύτηκε: 30/03/2011

Σημαντική εξέλιξη για την διατροφή μας Κατέρρευσαν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τα ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ


Το ΕυρωΚοινοβούλιο άντεξε τις πιέσεις των Κυβερνήσεων
Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν σήμερα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα κλωνοποιημένα. Συνέπεια της κατάρρευσης ήταν η απόρριψη της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα είδη τροφίμων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, παραμένει σε λειτουργία ο κανονισμός του 1997 για τα "Νέα τρόφιμα".

 
Στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ο Ιταλός ευρωβουλευτής κ. Gianni Pittella και εισηγητής η Ολλανδή ευρωβουλευτής κα. Kartika Liotard
Σε δηλώσεις τους οι δύο ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την απαγόρευση τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. "Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για συμβιβασμό, αλλά δεν ήμασταν διατεθειμένοι να προδώσουμε τους καταναλωτές σχετικά με το δικαίωμά τους να γνωρίζουν αν τα τρόφιμα προέρχονται από ζώα που έχουν εκτραφεί με χρήση κλώνων.  Για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που είναι συντριπτικά κατά της κλωνοποίησης για τα τρόφιμα, το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει ήταν να δεχτούν τη δέσμευση να επισημαίνονται όλα τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ή απογόνους τους. Το Συμβούλιο θα έπρεπε να εξασφαλίσει την υποστήριξή του στην ετικέτα του τύπου προϊόντων π.χ. νωπό βοδινό κρέας"
Να αναφερθεί ότι οι κλώνοι είναι εμπορικά βιώσιμοι σαν αναπαραγωγικές μονάδες, αφού για να αποκτήσει ένας γεωργός ένα κλωνοποιημένο ταύρο πρέπει να δαπανήσει περίπου 100.000 ευρώ. 
Με αφορμή την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε:
«Είχαμε προειδοποιήσει και το Συμβούλιο και την Επιτροπή ότι δε θα διστάζαμε να καταρρίψουμε την πολυπόθητη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία νομοθεσία για τις διαδικασίες έγκρισης νέων ειδών τροφίμων, αν οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προστατεύονται επαρκώς από τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα. Το ελάχιστο που ήμασταν διατεθειμένοι να δεχθούμε, ήταν η πλήρης κατοχύρωση του δικαιώματος των ευρωπαίων πολιτών να ενημερώνονται μέσω σήμανσης αν τα τρόφιμα τους προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με εξαίρεση χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, δε δέχθηκε την απαγόρευση διάθεσης τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. Απέρριψε επίσης την εναλλακτική πρόταση του Κοινοβουλίου για σαφή σήμανση των τροφίμων αυτών. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σειρά εναλλακτικών προτάσεων τις οποίες η πλειοψηφία των κρατών μελών και ο επίτροπος Ντάλι αρνήθηκαν. Η στάση αυτή είναι ακατανόητη καθώς δεν υπάρχει όφελος από τη χρήση κλωνοποιημένων για την παραγωγή τροφής για τους ευρωπαίους πολίτες και παραγωγούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει πλέον να έλαβαν το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο δεν θα διστάζει να ασκεί τα δικαιώματα που του δίνει η συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να προστατεύσει τα αυτονόητα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών καταρρίπτοντας νομοθετικές προτάσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο».


Πηγή : www.eurozoi.gr

Προωθείται η καλύτερη προστασία των καταναλωτών για τις αγορές μέσω διαδικτύου





Την θέσπιση νέων κανόνων για τα δικαιώματα των καταναλωτών με στόχο την καλύτερη προστασία των ατόμων που πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε ότι αφορά τις αγορές από άλλα κράτη μέλη, υποστήριξε πριν λίγες μέρες το ΕυρωΚοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τροπολογίες επί του νομοθετικού σχεδίου, αλλά αποφάσισαν να αναβάλλουν τη λήψη τελικής απόφασης και να παραπέμψουν το θέμα πίσω στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να επιτευχθεί πρώτα συμφωνία με τα κράτη μέλη.

Η υποστήριξη από το Σώμα των προτεινόμενων αλλαγών στη νομοθεσία, των οποίων ηγήθηκε ο εισηγητής, Andreas Schwab γερμανός ευρωβουλευτής του Λαίκού Κόμματος, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα προσπαθήσουν οι ευρωβουλευτές να επιτύχουν συμφωνία με το Συμβούλιο.

Το ΕυρωΚοινοβούλιο υποστηρίζει ότι η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο σχεδόν των πωλήσεων, ανεξαρτήτως από το εάν αυτές γίνονται σε κατάστημα, μέσω τηλεφώνου, με ταχυδρομική επιταγή ή μέσω του διαδικτύου. Η νέα νομοθεσία θα επικαιροποιήσει τους ισχύοντες κανόνες προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου και η καλύτερη προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου.

Οι κανόνες, τους οποίους υποστήριξε το ΕΚ,  θα ενισχύσουν σημαντικά τα δικαιώματα των καταναλωτών, ιδίως όσον αφορά την ενημέρωση, την παράδοση των αγορασθέντων αγαθών και την υπαναχώρηση από συμβάσεις, ενώ θα αποσαφηνίσουν, επίσης, τους κανόνες για τις ψηφιακές λήψεις (digital downloads) και θα μειώσουν τη γραφειοκρατία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 


Ποιες αρχές φέρνει η νέα νομοθεσία:

Το δικαίωμα των επιλογών βάσει πληροφόρησης

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τους καταναλωτές το από ποιόν αγοράζουν, τί ακριβώς αγοράζουν και πόσο αυτό θα κοστίσει κάθε φορά που πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου ή παραγγέλλουν προϊόντα μέσω καταλόγου. Η ταυτότητα και η διεύθυνση του πωλητή πρέπει να αναφέρονται πάντοτε με σαφήνεια, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Τα νέα αυτά δικαιώματα στην πληροφόρηση θα θέσουν επίσης τέλος στις κρυφές χρεώσεις, όπως αυτές που συνδέονται με "προσημειωμένα τετραγωνίδια" τα οποία χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, ο αγοραστής θα πρέπει να αποδεχθεί εν γνώσει του την τελική συνολική τιμή προτού ολοκληρωθεί η πώληση.

Παράδοση και ευθύνη για το αγορασθέν αγαθό

Η παράδοση των αγορασθέντων αγαθών είναι ο τομέας στον οποίο οι περισσότεροι καταναλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κάθε αγαθό ή υπηρεσία, το οποίο έχει παραγγελθεί εξ αποστάσεως, θα πρέπει να παραδοθεί στον αγοραστή, εντός 30 ημερών, διαφορετικά ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την αγορά. Ο έμπορος θα ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή απώλεια του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια της παράδοσης.

14 ημέρες περιθώριο για να αλλάξει ο καταναλωτής γνώμη

Οι νέοι κανόνες θα ορίζουν ένα διάστημα 14 ημερών το οποίο θα λειτουργεί πανευρωπαϊκά ως προθεσμία υπαναχώρησης για εξ αποστάσεως αγορές και αγορές εκτός εμπορικών καταστημάτων (όπου ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να δει το αγαθό προτού το αγοράσει), κατά την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει γνώμη. Εάν ο καταναλωτής μετανιώσει, για οποιοδήποτε λόγο, για την αγορά, θα μπορεί να επιστρέψει το προϊόν. Σε περίπτωση που η τιμή του αγαθού είναι μεγαλύτερη των 40 ευρώ, ο έμπορος θα πρέπει να καταβάλει το κόμιστρο επιστροφής. Το σύνολο των δαπανών πρέπει να επιστρέφεται στον καταναλωτή εντός 14 ημερών από την υπαναχώρηση. Ωστόσο, ο καταναλωτής πρέπει να αποδείξει ότι έχει επιστρέψει το αγαθό, όπως προβλέπει μια νέα τροπολογία.

Εάν ο πωλητής αποτύχει να ενημερώσει τον καταναλωτή σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης, η περίοδος για την υπαναχώρηση θα πρέπει αυτόματα να παραταθεί, έως 3 μήνες, όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο, ή έως ένα έτος, όπως υποστηρίζει το ΕΚ.

Οι νέοι κανόνες έρχονται επίσης να κλείσουν το κενό που υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας το δικαίωμα υπαναχώρησης και στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται κατ' οίκον (home party sales) ή σε διαδικτυακές δημοπρασίες. Ωστόσο, στις αγορές μέσω δημοπρασιών το αγαθό μπορεί να επιστραφεί μόνον εφόσον έχει αγοραστεί από έναν επαγγελματία πωλητή, και όχι από ιδιώτη.

Τα ψηφιακά αγαθά, όπως μουσική, ταινίες ή προγράμματα λογισμικού, θα εξαιρούνται από το δικαίωμα υπαναχώρησης. Η πώληση θα θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί από τη στιγμή που αρχίζει η ψηφιακή λήψη, δηλαδή το λεγόμενο downloading.

Καμία επιπλέον γραφειοκρατία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων για τον τοπικό μπακάλη ή τον τεχνίτη που κάνει επισκευές στο σπίτι, το ΕΚ ψήφισε να εξαιρεθούν από τους κανόνες πληροφόρησης οι "τρέχουσες δοσοληψίες", όπου το αγαθό παραδίδεται "αμέσως". Για τις "μικτές συμβάσεις", που αφορούν τόσο αγαθά όσο και υπηρεσίες, όπως π.χ. ένας τεχνικός τζαμιών ό οποίος αντικαθιστά ένα σπασμένο παράθυρο με ένα νέο, με κόστος λιγότερο από 200 ευρώ, η πληροφορία δεν χρειάζεται να δοθεί γραπτώς, αλλά μπορεί να δοθεί προφορικά, αναφέρει το Κοινοβούλιο σε μια νέα τροπολογία.

Για τις επείγουσες επισκευές, όπως π.χ. ένας σπασμένος σωλήνας νερού, δεν θα εφαρμόζεται το δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών, υποστηρίζει το ΕΚ.

Πηγή : www.eurozoi.gr

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

Πως ξεχωρίζουμε τα καλαμάρια από τα θράψαλα
ΚαλαμάριLoligo vulgaris
Θράψαλο - Ommastrephes sagittatus
(Todarodes sagitattus sagittatus)

Δύο είδη που ανήκουν στην κατηγορία των δεκαπόδων κεφαλόποδων μαλακίων, ψαρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις Ελληνικές θάλασσες και έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Το σώμα τους είναι μακρόστενο, μαλακό και γλοιώδες. Στο πρόσθιο μέρος που βρίσκεται το κεφάλι φέρουν δέκα πλοκάμια με βεντούζες από τα οποία τα οκτώ είναι ίσα μεταξύ τους και τα δύο μεγαλύτερα. Στο πίσω μέρος του σώματος σχηματίζονται δύο τριγωνικά πτερύγια.
Παρά τις ομοιότητες τα είδη αυτά διαφέρουν στην ποιότητα και την τιμή. Το καλαμάρι έχει κρέας μαλακό και περισσότερο εύγευστο και είναι σημαντικά μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από το θράψαλο.
Βασική διαφορά τους και εύκολα αναγνωρίσιμη από τον καταναλωτή είναι στα πτερύγια που φέρουν στο πίσω άκρο του σώματος. Στο καλαμάρι τα πτερύγια καλύπτουν το μεγαλύτερο μήκος του σώματος, μέχρι και τα 2/3 αυτού, ενώ στο θράψαλο καλύπτουν λιγότερο από το μισό μήκος του σώματος.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΙΟΣ

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΣΧΙΟΥΣ
 
 
Χταπόδι Octopusvulgaris

                               Μοσχιός (Μοσχοχτάποδο)- Eledone moschata

Ανήκουν στην οικογένεια Octopodidae της κατηγορίας Οκταπόδων Κεφαλοπόδων. Είναι κοινά στις θάλασσες της Μεσογείου και έχουν βασικές ομοιότητες μεταξύ τους.
Το σώμα τους είναι κλεισμένο σε μια κουκούλα που σχηματίζεται από το μανδύα (κατσούλα). Γύρω από το στόμα έχουν οκτώ (8) πλοκάμια που είναι ενωμένα στη βάση μεταξύ τους με μεμβράνη και φέρουν κατά το μήκος της εσωτερικής τους πλευράς βεντούζες.
Ποιοτικά διαφέρουν σημαντικά. Το κρέας του Χταποδιού είναι περιζήτητο και πιο νόστιμο από το κρέας του Μοσχιού.
Για αυτό και η εμπορική αξία του Χταποδιού είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Απαραίτητο είναι να μπορεί ο καταναλωτής να μπορεί να τα ξεχωρίζει κατά την αγορά τους.
- Βασική διαφορά μεταξύ τους και εύκολα αναγνωρίσιμη είναι ότι τα πλοκάμια του Χταποδιού φέρουν δύο (2) σειρές βεντούζες ενώ του Μοσχιού μια (1) σειρά.