Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Απόσυρση μεμβράνης τροφίμων από τα ράφια



Στην ανάκληση προϊόντος μεμβράνης τροφίμων προχώρησε σήμερα ο Ε.Φ.Ε.Τ.διότι διαπιστώθηκε «μετανάστευση» σε λάδι μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Μεμβράνη Τροφίμων ΠΕΡΦΟΡΕ SPAR 50μ.- Προϊόν κατάλληλο για επαφή με όλα τα τρόφιμα- σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το προϊόν παράγεται στην Τουρκία και διανέμεται από την DIFFER AE για λογαριασμό της Αφοι Βερόπουλοι ΑΕΒΕ.

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου 

 http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=451127&cid=23

Ανάκληση προϊόντος από τον ΕΦΕΤ αρώματος οξικού οξέος.

Ανάκληση προϊόντος από τον ΕΦΕΤ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012, 15:33
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος αρώματος οξικού οξέος, προέλευσης Λιθουανίας, το οποίο, ενώ προοριζόταν ως πρώτη ύλη για βιομηχανική χρήση, βρέθηκε να πωλείται «ως έχει» στον τελικό καταναλωτή, ως τρόφιμο.

Πρόκειται για προϊόν αρώματος οξικού οξέος, περιεκτικότητας σε οξικό οξύ 70%, με την εμπορική επωνυμία «MASTINE Acto 70% Essigsäure 70% E260» σε συσκευασία των 330 ml, αριθμό γραμμοκώδικα 4 770211 224194 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12.10.2012.

Το συγκεκριμένο προϊόν δεν πρέπει να διατίθεται προς τον τελικό καταναλωτή, καθώς είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και τοξικό και επομένως ο χρήστης διατρέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του, σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, εισπνοής ή κατάποσης.

Σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές, το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε από τις ελληνικές επιχειρήσεις «ΔΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Θεσσαλονίκη) και «ΜΕΖΙΕVSKI Β.» (Χαλκιδικής 89, Θεσσαλονίκη).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από τις εν λόγω επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος 

 http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=451095&cid=23

Στενάζουν τα νοικοκυριά εν μέσω κρίσης













Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012, 12:47
Περικοπές ακόμη και σε τρόφιμα κάνουν τα νοικοκυριά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία MARC, δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης και τα δάνειά τους.

Συγκεκριμένα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυριά προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση. Το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1.000 ευρώ έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% εξ αυτών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση - υπόδηση.

Στο σύνολο των νοικοκυριών, το 68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών αναζήτησαν περισσότερο τη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό.

Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος 

 http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=450990&cid=23

Ανάκληση προϊόντων κρέατος της Makro Cash & Carry


Λιστέρια (Listeria monocytogenes) ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε προϊόν με βάση το κρέας, με την εμπορική επωνυμία tapas, προέλευσης Ισπανίας, όπως ενημέρωσε η ελληνική επιχείρηση "Makro Cash & Carry" τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα εν λόγω προϊόντα διακινήθηκαν και στην ελληνική επιχείρηση "Makro Cash & Carry" από την αντίστοιχη γερμανική εταιρεία, η οποία αποφάσισε την άμεση προληπτική ανάκληση/ απόσυρσή τους, ανεξαρτήτου παρτίδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:

- Tapas, ζαμπόν Serrano 1.5 κιλό,

- Tapas, Σαλάμι Chorizo φέτες 80 γρ.

- Tapas, Σαλάμι Chorizo φέτες 200 γρ.

- Tapas, Ζαμπόν Serrano Cons 80 γρ.

- Tapas, Ζαμπόν Serrano Cons 300 γρ.

- Tapas, Ποικιλία Αλλαντικών Φέτες 150 γρ.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση προληπτική ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=450486&cid=23
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος