Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Παραεμπόριο « Ανθίζει » στις Γιορτές !!!




                                  

 Παραεμπόριο     « Ανθίζει » στις Γιορτές !!!


Το παραεμπόριο είναι η «εμπορική πλευρά» της παραοικονομίας που υφίσταται το οικονομικό μας σύστημα.

Το παραεμπόριο δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοτελές και αυθύπαρκτο πρόβλημα αλλά συνδέεται άμεσα με ένα απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό της παραοικονομίας. Με άλλα λόγια παράνομες οικονομικές δραστηριότητες που συντελούν στην πραγματοποίηση εισοδημάτων, χωρίς αυτές να αποτυπώνονται στο Α.Ε.Π. Κατ’ επέκταση η έννοια της παραοικονομίας ταυτίζεται με τη φοροδιαφυγή και την άδικη αναδιανομή του πλούτου.

H ανοχή στο πλανόδιο εμπόριο, έχει ως αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των κανόνων ανταγωνισμού, την ουσιαστική βλάβη των συμφερόντων του καταναλωτή αλλά και του υγιούς εμπορίου, την άνθηση του λαθρεμπορίου, τη μεγιστοποίηση των πωλήσεων απομιμητικών (Mαϊμούδων) προϊόντων και τον πλουτισμό κυκλώματος εμπόρων, οι οποίοι ελάχιστη ή καμία σχέση δεν έχουν με αναξιοπαθούσες κοινωνικές ομάδες.

Το παραεμπόριο λειτουργεί ως μάστιγα για τα καταστήματα, τα οποία καλούνται να αναπτυχθούν ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Το παραεμπόριο στην Ελλάδα, που γίνεται από τους οικονομικούς μετανάστες, φτάνει το 30% της συνολικής αξίας του εμπορίου και είναι «βόμβα» για τα καταστήματα.

H « πειρατική αγορά » έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα πολιτισμού, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα προϊόντα λογισμικού.

Όταν αγοράζουμε εν γνώσει μας απόμιμητικά προϊόντα ( όπως CD,  ρούχα, συσκευές, αξεσουάρ, καλλυντικά κ.λ.π., ουσιαστικά διαπράττουμε το αδίκημα της κλεπταποδοχής.

Παράλληλα ενθαρρύνουμε τη νοθεία, αυξάνουμε την ανεργία περιορίζοντας τη νόμιμη εργασία, επιβραβεύοντας « εργοδότες », οι οποία απασχολούν ανασφάλιστο και χωρίς τη νόμιμη αμοιβή προσωπικό.

Καταναλώνουμε προϊόντα, τα οποία έχουν  παραχθεί κα με παιδική εργασία, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα-και δεν απολαμβάνουμε συχνά των δικαιωμάτων μας στην υγεία-ασφάλεια και εξυπηρέτηση μετά την πώληση.

Τέλος υπονομεύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος συνδέεται αναπόσπαστα με τα θέματα της προστασίας του καταναλωτή.

Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή. Προτιμάμε τις νόμιμες επιχειρήσεις για τις αγορές μας, όπου μπορούμε να διεκδικήσουμε σε περίπτωση αδικίας τα δικαιώματα μας ως καταναλωτές.-