Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΔΕΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η υποχώρηση της καταθετικής βάσης των τραπεζών συνεχίζεται αμείωτη σε βαθμό που υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες για την ρευστότητα των τραπεζών.
Τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 208,862 δις ευρώ ενώ για τον Δεκέμβριο του 2010 διαφαίνεται μια σταθεροποίηση.
Ωστόσο με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν κάτω από 200 δις ευρώ μέσα στο προσεχές 6μηνο και οδηγηθούν προς τα 190 με 185 δις ευρώ τότε θα ανακύψει μείζον πρόβλημα συστημικού χαρακτήρα για τις τράπεζες.
Η μείωση των καταθέσεων, έως τώρα στο σύστημα έχει φθάσει στα 30 δις ευρώ ενώ με βάση τις εκτιμήσεις θα φθάσει στα 38 με 40 δις ευρώ το επόμενο 6μηνο.
Είναι πιθανό την Άνοιξη αν δεν έχει υπάρξει βελτίωση της οικονομίας να ανακύψει μείζον θέμα με τις καταθέσεις καθώς υποχώρηση κάτω από 200 δις ευρώ θα πλήξει την βιωσιμότητα των τραπεζών ως προς το σκέλος της ρευστότητας τους.
Σύμφωνα με μελέτη μεγάλης τράπεζας αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν στα 190 με 185 δις ευρώ που σημαίνει μείωση έως 23 δις ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κλονιστεί καθώς οι εγγυήσεις προς την ΕΚΤ θα έχουν εξαντληθεί.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα και αυτό καταδεικνύεται από την συμπεριφορά των καταθέσεων.
Οι καταθέσεις αποδεικνύουν τον εσωτερικό πλούτο της χώρας των επιχειρήσεων και το νοικοκυριών.
Ο πλούτος αυτός που είναι πραγματικός σε ρευστό μειώνεται επιθετικά και αυτό αντικατοπτρίζει την μείωση του πλούτου της χώρας.
Οι εταιρίες μειώνουν τις καταθέσεις τους αλλά κυρίως τα νοικοκυριά καθώς πλέον υποχρεώνονται να τρώνε από τα έτοιμα.
Των νοικοκυριών οι καταθέσεις βρίσκονται στα 173,43 δις ευρώ από 196,86 δις ευρώ αρχές του 2010 δηλαδή μείωση 23 δις ευρώ.
Η μη ύπαρξη αναπτυξιακού μοντέλου στην χώρα και η αδυναμία παραγωγής νέου πλούτου απονευρώνει την κοινωνία και την υποχρεώνει να τρώει από τα έτοιμα.
Όσες κοινωνίες είδαν να μειώνονται οι καταθέσεις τους τα δεινά που ακολούθησαν ήταν μεγάλα.
Η μείωση των καταθέσεων πρέπει να ανακοπεί καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι καταθέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η κατανάλωση θα πληγεί και ταυτόχρονα λόγω της συνεχώς μειούμενης ρευστότητας των πολιτών αφού οι καταθέσεις μειώνονται θα διογκώσουν περαιτέρω το κύμα της ύφεσης και πιθανώς να το μετατρέψουν σε παλίρροια.
Οι τράπεζες θα κινδυνεύσουν όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος που δεν διακατέχεται από καταστρφολογικές προσεγγίσεις αν δεν ανακοπεί η μείωση των καταθέσεων.
Η επιδείνωση θα είναι ραγδαία στην οικονομία και στην κοινωνία όταν οι πολίτες δεν θα έχουν να τρώνε ούτε από τα έτοιμα ...;
Η πορεία των καταθέσεων
Με επιθετικό ρυθμό μειώνονται οι καταθέσεις στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ τον Νοέμβριο μειώθηκαν στα 208,862 δις ευρώ από 237,987 δις ευρώ αρχές του 2010.
Στα νοικοκυριά η μείωση των καταθέσεων συνεχίζει να είναι μεγάλη.
Τον Νοέμβριο οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 173,433 δις ευρώ από 196,860 δις ευρώ αρχές του 2010.
Στις επιχειρήσεις οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Νοέμβριο στα 29,833 δις ευρώ ωστόσο από τις αρχές του 2010 είναι μειωμένες καθώς ήταν στα 36,333 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στις καταθέσεις θα επιδεινωθεί περαιτέρω και πλέον μια υποχώρηση και κάτω από τα 200 δις ευρώ δεν θεωρείται απίθανη μέσα στους επόμενους μήνες.
Πέτρος Λεωτσάκος
Πηγή www.bankingnews.gr