Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Αρχη Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή :http://enomenoiblogers.blogspot.com/2010/12/blog-post_3463.html
The European Union is based on the respect for fundamental rights. Article 8 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union expressly recognises the fundamental right to the protection of personal data.
In order to remove potential obstacles to the flows of Personal Data and to ensure a high level of protection within the EU, data protection legislation has been harmonised.
The Commission also engages in dialogue with non-EU/EEA countries so as to achieve a high level of protection of individuals when exporting personal data to those countries. It also initiates studies on the development at European and international level on the state of data protection and negotiates international agreements to safeguard the rights of individuals where their personal data are transferred (shared) to (with) third countries for law enforcement purposes, such as the fight against terrorism and serious crime.
http://ec.europa.eu/justice/policies/privacy/index_en.htm
EΔΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το θέμα της ασφαλούς επεξεργασίας των προσωπικών  δεδομένων ρυθμίζεται από το άρθρο 10 του ν. 2472/1997. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι απόρρητη. Διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα που τελούν υπό τον έλεγχο του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία και μόνον κατ’ εντολή του.

  • οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από:
    • τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή,
    • τυχαία απώλεια,
    • αλλοίωση,
    • απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και
    • κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας.

  • σύμφωνα με το νόμο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας   δηλαδη παραδειγμα αυτος που συλλεγει πληροφοριες απο μια  σελιδα,οφείλει να μας ενημερώσει για:
    • την ταυτότητά του και την ταυτότητα του τυχόν εκπροσώπου του
    • τον σκοπό της επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγει
    • τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων
    • τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα πρόσβασης
      προς τους χρήστες των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ενδεικτικά συνίσταται να: 
    • Σέβονται την ιδιωτικότητα των άλλων και να μην δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα τρίτων χωρίς την συγκατάθεση τους.
    •  http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,32920&_dad=portal&_schema=PORTAL

    Μια «βόμβα» στο τραπέζι μας


    Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
    Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
    Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δεν μιλάει εδώ και πολλά χρόνια.
    Οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο επικίνδυνα και πολλά παιδιά εμφανίζουν αρρώστιες που δεν είναι της ηλικίας τους.
    Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
    Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
    Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
    Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
    Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
    Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
    Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
    Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
    Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
    Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
    Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
    Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
    Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
    Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
    Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!


    Πηγη: http://www.newsbomb.gr/apokalupseis/story/mia-bomba-sto-trapezi-mas

    Απαραίτητα τα ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα το 2011

    Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.
    Το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) διαμορφώνεται ως εξής:
    1. Για κατοικίες
    - Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά στο σύνολο του κτιρίου η αμοιβή καθορίζεται σε ένα 1 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη τα 200 ευρώ.
    - Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά σε τμήμα κτιρίου (ξεχωριστή ιδιοκτησία), 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 150 ευρώ.
    - Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 200 ευρώ.
    2.Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων όλων των χρήσεων εκτός κατοικίας
    - Έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 300 ευρώ.
    - Άνω των 1.000 τ.μ., 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα πρώτα 1.000 τ.μ. και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπολειπόμενα τετρ. μέτρα.
    - Όλες οι παραπάνω αμοιβές επιβαρύνονται με ΦΠΑ (23%).


    Πηγή :http://www.newsbomb.gr

    Το ΣτΕ «γκρεμίζει» τους ημιυπαίθριους

    ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Το ΣτΕ «γκρεμίζει» τους ημιυπαίθριους

    Καμπανάκι για τη νομιμότητα των κυβερνητικών ρυθμίσεων που αφορούν την τακτοποίηση, αντί αντιτίμου, των ημιυπαίθριων χώρων χτυπάει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις Ακολουθώντας τη νομολογία που έχει διαμορφώσει, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που παρανόμως έχουν κλειστεί σε χιλιάδες ακίνητα και έχουν μετατραπεί σε ωφέλιμους κατοικήσιμους χώρους παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις.
    Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πρόσθετες κατασκευές, όπως είναι οι τζαμαρίες, ξυλοκατασκευές, τοιχοποιίες κ.λπ., πρέπει να κατεδαφιστούν.
    Για άλλη μία φορά το ΣτΕ δέχεται ότι με τη νομοθεσία Τρίτση δόθηκε η τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να γλιτώσουν την κατεδάφιση. Μετά το 1983, οπότε χτίστηκαν τα αυθαίρετα νέας γενιάς εντός και εκτός σχεδίου πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνταγματική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή που συνεπάγεται την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και τη συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού.
    Με την απόφαση (υπ' αριθμ. 3921/2010), η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Σουφλιά (3044/02) που επιχειρούσαν να νομιμοποιήσουν νέα αυθαίρετα επεκτείνοντας τις δυνατότητες εξαίρεσης από την κατεδάφιση. Οπως αναφέρει, παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου που επιβάλλουν στο κράτος την υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων.
    Οι δικαστές τονίζουν ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έρχεται σε αντίθεση και με την αρχή της ισότητας, αφού οι νομοταγείς πολίτες τίθενται σε μειονεκτική μοίρα έναντι των ιδιοκτητών αυθαίρετων οικοδομών που εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι «ενήργησαν κατά την ανέγερση ή διαρρύθμιση μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τις οποίες παρείχαν οι νόμοι, θα υφίστανται εις το διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαίρετων κατασκευών των γειτόνων τους, οι οποίες, αν και επιβαρύνουν τους όρους διαβίωσης, διαφεύγουν την κατεδάφισή τους».
    Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο αφορούσε τριώροφη οικοδομή σε παραδοσιακό οικισμό της Ερμούπολης Σύρου που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση με βάση τις επίμαχες νομοθετικές διατάξεις. *

    Υπ. Περιβάλλοντος: Οι νέες ρυθμίσεις, οριακά ανεκτές

    Σε δύο σημεία στηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος την εκτίμηση ότι οι νέες ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 θα γίνουν οριακά ανεκτές από το ΣτΕ, με δεδομένο ότι κάθε τακτοποίηση των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. χαρακτηρίζεται επιβαρυντική για το περιβάλλον.
    Το πρώτο αφορά τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα έσοδα από τα πρόστιμα και θα διατίθενται αποκλειστικά για έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος και μάλιστα στην ίδια περιοχή που βρίσκεται το «τακτοποιημένο» ακίνητο. Το δεύτερο αναφέρεται στο χρονικό περιορισμό των 40 χρόνων που ισχύει η ρύθμιση, με τη διευκρίνιση ότι η τακτοποίηση μπορεί να λήξει νωρίτερα, σε περίπτωση κατεδάφισης του κτιρίου.
    Οι συγκεκριμένες προσθήκες στοχεύουν να εξασφαλίσουν ισοζύγιο πράσινου στις περιοχές που έχουν υποστεί την επιβάρυνση και να αντιμετωπίσουν ιδιοκτησιακά προβλήματα που ανακύπτουν. Είχαν θεσμοθετηθεί τον Απρίλιο, με ήδη γνωστή την πρώτη απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ για τις ρυθμίσεις του 2009, για την οποία η Τίνα Μπιρμπίλη είχε πει ότι θα γίνει σεβαστή.

    Παράταση για τους ημιυπαίθριους



    Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων.
    Η παράταση δόθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε  στη Βουλή και αφορά τόσο την αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή, όσο και την υποβολή των δικαιολογητικών με συστημένη επιστολή.
    Το κείμενο της τροπολογίας-προσθήκης κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης».
    [Πηγή]

    Επιδοτήσεις για εξοικονόµηση νερού


    Πρόγραµµα εξοικονόµησης νερού στα σπίτια – το οποίο θα κινείται στην ίδια λογική µε το πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας και θα «τρέξει» από τον επόµενο χρόνο – εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρµπίλη.
    Το πρόγραµµα είναι ακόµη υπό διαµόρφωση και όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια παρουσίασης των δράσεων στον τοµέα των υδάτων θα στηριχθεί και σε νέες τεχνολογίες για την αξιοποίηση του νερού από τη βροχή και από τα πλυντήρια αλλά και στην εξοικονόµηση νερού από άλλες οικιακές χρήσεις. Η υπουργός δεν ξεκαθάρισε τι είδους κίνητρα θα δοθούν, ανέφερε όµως ότι η διαµόρφωσή του θα στηριχθεί στην εµπειρία της Κύπρου και της Αυστραλίας.
    Η Κύπρος αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα λειψυδρίας. Η εξοικονόµηση νερού πέρα από τις µονάδες αφαλάτωσης γίνεται και µέσω της συλλογής και επαναχρησιµοποίησης του νερού οικιακής χρήσης από τους νιπτήρες, τα ντους και τους νεροχύτες που καταλήγουν κυρίως στις τουαλέτες αντί πόσιµου νερού που χρησιµοποιείται στα καζανάκια. Επιπλέον στα καζανάκια συνιστάται η τοποθέτηση µπουκαλιών µε άµµο στο εσωτερικό τους για χρήση της λιγότερης δυνατής ποσότητας νερού.
    «Η εγκατάσταση στα σπίτια συστήµατος επεξεργασίαςτού νερού από τα ντους και τους νιπτήρες επιδοτείται µε 3.000 ευρώ» επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Τµήµατος Ανάπτυξης Υδάτων της Κύπρου κ. Σοφοκλής Αλετράρης. Επίσης εξηγεί «στην Κύπρο επιδοτείται µε 700 ευρω το άνοιγµα γεώτρησης προκειµένου το νερό να χρησιµοποιείται για το πότισµα των κήπων. Ο περιορισµός που µπαίνει είναι να χρησιµοποιούνται από τη γεώτρηση µόνο 250 κυβικά µέτρα νερό τον χρόνο. Αν γίνει σύνδεση της γεώτρησης µε την κατοικία, τότε υπάρχει επιπλέον επιδότηση 700 ευρώ».
    Οπως ανέφερε η κ. Μπιρµπίλη, ήδη «είναι έτοιµη η κοινή υπουργική απόφαση για την επαναχρησιµοποίηση υγρών αποβλήτων όχι µόνο για αρδευτικούς σκοπούς αλλά και για αστική (εκτός από πόση) χρήση, για αναπλάσεις, δηµιουργία χώρων αναψυχής αλλά και τον εµπλουτισµό των υπόγειων υδροφόρων».
    Σύµφωνα µε την υπουργό, µέχρι το 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούµενα έργα για τα δίκτυα αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισµούς της Ανατολικής Αττικής, ενώ σε 5 χρόνια θα έχουν κατασκευαστεί 400 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυµάτων σε περιοχές µε ισοδύναµο πληθυσµό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους.
    www.diaxeiristis.com

    Αυστηρότερα πρόστιμα και έλεγχοι εξπρές


    Ριζικές αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ισχυρότερο ρόλο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Μεταξύ άλλων:

    · Καθιερώνεται πειθαρχικό συμβούλιο για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία από εννέα αυξάνονται σε δώδεκα.

    · Το πρόγραμμα επιείκειας, επεκτείνεται, εκτός από τις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα (μέλη Δ.Σ, μέτοχοι, διαχειριστές κλπ) που συμμετέχουν σε καρτέλ, προκειμένου να τους δοθεί κίνητρο να καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές.

    · Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποχρεούνται να ανακοινώνουν κάθε νέα εντολή ή άλλη σύμβαση έργου, εργασίας ή εντολής που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

    · Η επιλογή στην κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια και ποσοτικοποίηση αυτών.

    · Οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης κανόνων δικαίου ανταγωνισμού, γίνονται πιο αυστηρές.

    Πώς θα επιβάλλονται τα πρόστιμα

    Σε περίπτωση παράβασης και επιβολής προστίμου, για την πληρωμή του ευθύνονται η επιχείρηση και τα φυσικά πρόσωπα που κατά τεκμήριο συμμετέχουν στην παράβαση, ενώ προκειμένου να αυξηθεί το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων η Επιτροπή δύναται να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν στην παράνομη συμπεριφορά

    Πώς θα εξετάζονται οι καταγγελίες


    Καθορίζονται επίσης σύντομες προθεσμίες (3-6 μήνες) για το χειρισμό καταγγελιών, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υποχρέωση παραπομπής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι προδήλως αβάσιμες καταγγελίες τίθενται στο αρχείο

    Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

    Η επιλογή στην κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων καθορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και ποσοτικοποίηση αυτών (point system). Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να ζητήσει την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εξέταση ζητημάτων, εφόσον αυτά έχουν ευρύ οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο
                 
    Πηγή: http://www.newsbeast.gr

    Τώρα οι λάμπες, ανακυκλώνονται


    Τοποθέτηση κάδων συλλογής φωτιστικών και λαμπτήρων

    Το πανελλαδικό σύγχρονο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων φωτιστικών και λαμπτήρων, έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση περίπου 2.600 κάδων συλλογής (ειδικά σχεδιασμένων για τους λαμπτήρες) στην Αττική, στην λοιπή Ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, ακόμα και στα ακριτικά νησιά, με στόχο τον αριθμό 5.000 για το επόμενο έτος.

    Παράλληλη τοποθέτησε κάδους στις Οινούσσες, Αγαθονήσι, Παξούς, Κουφονήσια και σε πολλά άλλα απομακρυσμένα σημεία, παρά τις δυσκολίες μεταφοράς αποβλήτων.

    Για το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατ΄ εκτίμηση,οι ποσότητες αποβλήτων που συλλέχθηκαν από το Σύστημα και ανακυκλώθηκαν είναι 25 τόνοι
    Πηγή : http://www.newsbeast.gr/