Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ εγκαινιάατηκε επίσημα την 1η Ιουλίου 2012


Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δελτίο Τύπου
Βρυξέλλες, 28 Ιουνίου 2012
Το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ εγκαινιάζεται επίσημα την 1η Ιουλίου 2012
Η διετής μεταβατική περίοδος που είχε ο κλάδος βιολογικών τροφίμων για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες επισήμανσης, βαίνει προς το τέλος της. Από την 1η Ιουλίου 2012 το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ καθίσταται υποχρεωτικό σε όλα τα προσυσκευασμένα βιολογικά προϊόντα τροφίμων που παράγονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία συμμορφώνονται προς τα απαραίτητα πρότυπα. Το λογότυπο θα παραμείνει προαιρετικό για τα μη συσκευασμένα και τα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα. Δίπλα στον λογότυπο της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτρέπεται η εμφάνιση άλλων ιδιωτικών, περιφερειακών ή εθνικό λογότυπων.
Το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ ή «ευρωφύλλο» θεσπίστηκε την 1η Ιουλίου 2010, αλλά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες και για να αποφευχθεί η αχρήστευση των υφιστάμενων συσκευασιών, προβλέφθηκε διετής μεταβατική περίοδος πριν το λογότυπο καταστεί υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα. Στο ίδιο οπτικό πεδίο του λογότυπου πρέπει επίσης να εμφανίζεται ο κωδικός του φορέα ελέγχου και ο τόπος καλλιέργειας των γεωργικών πρώτων υλών.  Σε ένα πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Ευρωπαϊκή στάση έναντι της επισιτιστικής ασφάλειας, της ποιότητας των τροφίμων και της υπαίθρου», που θα δημοσιευτεί προσεχώς, περιλαμβάνονται πληροφορίες  σχετικά με το βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και παρέχεται η ενθαρρυντική ένδειξη ότι, από την θέσπισή του τον Ιούλιο του 2010, το λογότυπο αναγνωρίζεται ήδη από το ένα τέταρτο (24%) των πολιτών της ΕΕ. 
«Ελπίζουμε ότι το λογότυπο της ΕΕ μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω σε ευρέως αναγνωρίσιμο σύμβολο της παραγωγής βιολογικών τροφίμων ανά την ΕΕ, παρέχοντας στους καταναλωτές την σιγουριά ότι τα προϊόντα παράγονται σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ για την βιολογική καλλιέργεια», δήλωσε ο κ. Dacian Cioloş, Ευρωπαίος επίτροπος για την γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ιστορικό
Η ιδέα ενίσχυσης του κλάδου της βιολογικής καλλιέργειας με την θέσπιση υποχρεωτικού βιολογικού λογότυπου της ΕΕ υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 2007. Προκειμένου να καταλήξει σε πρωτότυπο σχέδιο για τον εν λόγω λογότυπο, η Επιτροπή οργάνωσε το 2009  διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.400 σπουδαστές καλών τεχνών και σχεδίου, καθώς και δημόσια ψηφοφορία επί των 3 καλύτερων σχεδίων στις αρχές του 2010.
Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ γνώρισε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύει το 2% σχεδόν της αγοράς της ΕΕ. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία – με περίπου 5% της γεωργικής έκτασης και πάνω από το 2% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (πάνω από 200.000 εκμεταλλεύσεις) να έχουν σήμερα βιολογική πιστοποίηση.
Από πλευράς πολιτικής κατά το τρέχον έτος επιτεύχθηκε συμφωνία επί των κανόνων σχετικά με το βιολογικό κρασί, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου (IP/12/113). Τον Φεβρουάριο η ΕΕ υπέγραψε επίσης συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των βιολογικών προϊόντων με τις ΗΠΑ, η οποία θα περιορίσει την γραφειοκρατία για τους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (IP/12/138). Το Μάιο η Επιτροπή παρουσίασε έκθεση σχετικά με τον υφιστάμενο κανονισμό βιολογικής γεωργίας με στόχο να δρομολογήσει διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων και με όλους τους ενδιαφερόμενους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για την διερεύνηση νέων τρόπων περαιτέρω βελτίωσης του πλαισίου πολιτικής της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα.
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο υλικό σχετικά με τον βιολογικό λογότυπο, διατίθενται στη διεύθυνση:


Contacts :
Roger Waite  (+32 2 296 14 04)
Fanny Dabertrand  (+32 2 299 06 25)