Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιά με αυξήσεις-Αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα από το 2011


Κατά 2% αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά τα κόμιστρα των ταξί, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από 11 σε 13%. Έτσι η πτώση σημαίας διαμορφώνεται στα 1,19€ και η ελάχιστη χρέωση στα 3,39€. Η αλλαγή της μεσαίας κλίμακας του ΦΠΑ θα έχει επιπτώσεις και στις τιμές άλλων βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Σημειώνεται επίσης ότι σύντομα αναμένονται αυξήσεις κατά τουλάχιστον 30% στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.


 Αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα από το 2011
Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος, αφού θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να πληρώνουν ακριβότερα προϊόντα σούπερ μάρκετ, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια των λεωφορείων, αλλά και τις εξόδους τους σε εστιατόρια και καφετέριες.
Συγκεκριμένα, από την 1η/1/2011 θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, τα ψάρια, λαχανικά, φρούτα αβγά, ξηροί καρποί κ.λπ.), τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.
Επίσης, από την 1η του νέου έτους αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%. Αυτό σημαίνει ότι ένα πακέτο ελληνικής καπνοβιομηχανίας, που σήμερα κοστίζει 2,40 ευρώ, θα πωλείται, μετά την επιβολή του φόρου, στα 2,60 ευρώ, ενώ οι περιπτερούχοι εκτιμούν ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα ούτε τα ξένα σήματα. Κι αυτό γιατί οι πολυεθνικές δεν είχαν περάσει την προηγούμενη αύξηση της φορολογίας στις τιμές λιανικής, γεγονός που εκτιμάται ότι αυτήν τη φορά θα κάνουν.
Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

   Πηγη: http://news.pathfinder.gr/finance/news/677159.html

Παρατείνεται έως τις 30/6 η αναστολή των πλειστηριασμών



Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2011 παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών, με τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κατατίθεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή το νέο έτος.
Η τροπολογία αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ όσο και τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.
Μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την τροπολογία για αναστολή των πλειστηριασμών τονίζεται ότι «οι παραπάνω παρατάσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους.
Οι παρατάσεις είναι άλλωστε επιβεβλημένες και ενόψει της κρίσιμης εναρκτήριας φάσης που βρίσκεται ο νόμος 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Θα διευκολύνουν συνεπώς τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα, τους λοιπούς πιστωτές και τους οφειλέτες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στην αποπληρωμή των χρεών στις περιπτώσεις μόνιμης αδυναμίας πληρωμής».

Πηγή : http://news.pathfinder.gr/finance/news/677102.html