Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΙΝΚΑ ΜΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ



ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας»


Δελτίο τύπου
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΙΝΚΑ Μακεδονίας, αναφορικά με τους ελλιπείς ελέγχους στην διατροφική αλυσίδα του καταναλωτή. Αποδείχθηκε πως η εμφάνιση του αλογίσιου κρέας με την ονομασία, ως βοδινό, «αιφνιδίασε» τους εκλεκτικούς μηχανισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή μάλιστα που ως γνωστό η Ρουμανία, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και με μακροχρόνιες συνεργασίες εισαγωγής προϊόντων στην χώρα μας, και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ήταν περισσότερο «υποψιασμένοι». Από ό,τι φάνηκε εδώ υπάρχουν δείγματα εφησυχασμού.
Έτσι λοιπόν το ΙΝΚΑ ΜΑΚ σε εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης της ελληνικής κοινωνίας, τονίζει πως η αγορά (οικονομικοί παράγοντες) κερδοσκοπούν και η απόδειξη είναι η άμβλυνση της νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε το απαράδεκτο στο να επιτραπεί «αρχικά» η προώθηση στα ράφια των S/M προϊόντων πέραν της ημερομηνίας λήξης, με το δέλεαρ της χαμηλής τιμής μέχρι το σημερινό διαπιστούμενο φαινόμενο της προώθησης προϊόντων με ψευδή σύνθεση ετικέτας –βοδινού αντί αλόγου-.
Το ΙΝΚΑ ΜΑΚ συστήνει στους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί καταγγέλλοντας ο,τιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους που παραβιάζει το βασικό δικαίωμα της ασφάλειας του καταναλωτή πολίτη.
Ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους –κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί- να εντείνουν τους ελέγχους σε όλη της γκάμα της διατροφικής αλυσίδας διασφαλίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της υγείας του πολίτη καταναλωτή μια και η ανταπόκριση της λογικής τιμής του επιλεγέντος προϊόντος ανήκει στο παρελθόν.

Ο Πρόεδρος                                   Η Γεν. Γραμματέας
 Κ. Δρούτσας                                         Α. Πεϊτση