Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Τι θα ισχύσει για τους πλειστηριασμούς μέχρι το 2015


Τι θα ισχύσει για τους πλειστηριασμούς μέχρι το 2015

Για ακόμη ένα χρόνο θα προστατεύεται η κύρια κατοικία.

Για ακόμη ένα χρόνο θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ, ενώ τέλος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου στο καθεστώς της προστασίας των εξοχικών, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων.
Αυτή είναι η στάση που κρατά σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έναντι της τρόικας κατόπιν και συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιριών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι διαβουλεύσεις, βέβαια, ανάμεσα στα δύο κόμματα συνεχίζεται με το ΠΑΣΟΚ να ζητά περισσότερα στοιχεία, λένε οι πληροφορίες,ως προς τον αριθμό των δανειοληπτών που προστατεύονται από τα διάφορα σχέδια που πέφτουν στο τραπέζι.
Την περασμένη Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου επέμειναν στην αναγκαιότητα της διατήρησης της διάταξης που μπήκε το 2010 στον νόμο Κατσέλη και αφορούσε την προστασία της κύριας κατοικίας με κριτήρια την αξία της. Αυτή, λοιπόν, προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών εφόσον αυτή είναι αντικειμενικής αξίας ίση με το αφορολόγητο όριο, 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Με απλά λόγια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 δεν θα κατάσχεται η κύρια κατοικία των άγαμων αν η αξία της είναι στις 300.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειας μέχρι τις 450.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κοντά στο να κατέβουν αυτά τα όρια. Τα νέα που θα διαμορφωθούν θα είναι για τις αντικειμενικές αξίες 180.000 έως και 200.000 ευρώ. Επίσης είναι κοντά στο όποια ρύθμιση γίνει να έχει ένα χρόνο διάρκεια, δηλαδή για το 2014.
Επίσης ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο των 180.000 ευρώ με 200.000 ευρώ να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια. Ισως και τα 20.000 ευρώ οικογενειακό. Κάτι, που όμως, για την ώρα δεν προκρίνεται.
Η κυβέρνηση φέρεται επίσης, κατά τις πληροφορίες, διατεθειμένη να συζητήσει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την προστασία των ακινήτων για οφειλές έως και 200.000 ευρώ. Ετσι, με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτονται και οι «μπαταχτσήδες», οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 15.000, που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και δεύτερο ή τρίτο ακίνητο να εκποιήσουν για την πληρωμή των οφειλών τους εντούτοις δεν προστατεύονται από αυτήν την διάταξη.
Πηγή: enikos.gr