Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

20 αλλαγές στο φετινό Ε1!

Μόλις... 20 αλλαγές στο φετινό Ε1!
Στο τελικό σχέδιο του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1 το οποίο θα συμπληρώσουν φέτος περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται ότι κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εφορία σχεδιάζει μαζικές διασταυρώσεις για "κρυφά" εισοδήματα και ...τετραγωνικά και ζητά από φέτος να συμπληρώνουμε στο Ε1 όχι μόνο το ονοματεπώνυμο ή το εισόδημα, αλλά ακόμα και  τον αριθμό παροχής
ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού μας.

Το νέο έντυπο δήλωσης φόρου εισοδήματος 2012 που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο φόρο Ακινήτων για το 2012, θα αρχίσει να αποστέλλεται άμεσα, ίσως και από αυτήν την εβδομάδα.


Πιο συγκεκριμένα, όλες οι αλλαγές:

Προσωπικά στοιχεία (1η σελίδα, πίνακας 2)

1.      Ζητείται πλέον να δηλώσουμε αν έχουμε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κλπ) στο εξωτερικό. Αν «ξεχάσει» κάποιος να συμπληρώσει τους νέους αυτούς κωδικούς (029-030), τότε θα μπορεί το κράτος να κατάσχει ό,τι βρει πως έμεινε αδήλωτο, μετά από διασταυρώσεις με ξένες χώρες (πχ Ελβετία).

2.      Για τους φορολογούμενους που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά, ισχύει ειδικό αφορολόγητο 9.000 ευρώ (αντί 5.000) εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017- 018 αλλά αν το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, τότε θα ισχύσει και για αυτούς το πολύ χαμηλό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα πληρώσουν αυτομάτως 400 ευρώ περισσότερο φόρο.

3.      Καταργήθηκε ο κωδικός (027-028) που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

4.      Καταργήθηκε η  φοροαπαλλαγή που ίσχυε από το 2010 για νέους επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 και για κέρδη έως 30.000 ευρώ ετησίως. Απαλείφθηκε έτσι και η σχετική ένδειξη (019-020) στο Ε1 του 2012.

Τι φορολογείται (πίνακας 3, σελίδα 1-2)

5.      Ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ δηλώνουν ξεχωριστά αν είχαν ζημία από ατομικό επάγγελμα την προηγούμενη χρήση (κωδ. 415-416 και 515-516).

6.      Το εισόδημα από αλιευτικές δραστηριότητες δηλώνεται πλέον ξεχωριστά από τα γεωργικά (κωδ. 921-922). Συμπληρώνεται επιπλέον και ειδικός κωδικός (923-924) για το εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα.

7.      Δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ισχύος όμως μέχρι 100 kw (κωδ. 479-480)

8.      Δηλώνονται τα καθαρά κέρδη από αγροτουριστική μονάδα, εφόσον η δυναμικότητά της δεν ξεπερνά τα 10 δωμάτια (κωδ. 481-482)

Πώς θα μας πιάσει το τεκμήριο (πίνακας 5, σελίδα 3)

9.      Το σπίτι που μένει ο καθένας, ακόμα και αν φιλοξενείται δωρεάν, θεωρείται τεκμηριο εισοδήματος, εφόσον βρίσκεται σε τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ ανά τμ και άνω. Από φέτος όμως η εφορία ζητάει να αναγράφεται στο Ε1 και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ (κωδ. 205) για την κύρια κατοικία κάθε φορολογουμένου, ασχέτως τιμής ζώνης.

10.   Απαλείφθηκαν τελικώς οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι σχεδιαζόταν να δηλώνουν τους χώρους που έχουν «τακτοποιήσει» ως ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους, κινδυενύοντας να πιαστούν για τα καλά στα δίχτυα της Εφορίας, για μεγαλύτερη επιφάνεια από εκείνη που ως πέρυσι δήλωναν.

Τι μειώνει το ετήσιο τεκμήριο (πίνακας 6, σελίδα 3)

11.   Για εισοδήματα που εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς (αποζημιώσεις απολύσεως, εφάπαξ κλπ) υπάρχει νέος κωδικός (657-658).

12.   Προστίθεται κωδικός για δαπάνες γα αγορά ή ανέγερση ακινήτων, αλλά και για τη χρηματοδοτική μίσθωσή τους (κωδ. 735-736). Οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν πλέον τεκμήριο και οι φορολογούμενοι δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Ωστόσο αν πρόκειται για αγορά α΄κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του δανείο για το 2011 θεωρούνται τεκμήριο και προστίθενται στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης.

Πώς γλιτώνετε φόρους (πίνακας 7, σελίδες  3-4)

13.   Όλες ανεξαιρέτως οι ιατρικές δαπάνες που μειώνουν εισόδημα και φόρο, «περνάνε» πλέον σε έναν κωδικό (051). Καταργούνται οι κωδικοί 043-046 που αφορούσαν νοσηλεία και γιατρούς στο εξωτερικό.

14.   Καταργείται ο κωδικός 041 για τις δαπάνες σε δικηγόρους. Αυτές οι δαπάνες συναθροίζονται στις γενικές δαπάνες με αποδείξεις (κωδ. 049)

15.   Προστέθηκαν κωδικοί (092,094,096) για όσους δηλώνουν πως «φιλοξενούνται» και δεν πληρώνουν ενοίκιο κύριας κατοικίας.

16.   Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».

17.   Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011. Όλοι πλέον (και οι πριν το 1999) δηλώνουν και τα τετραωνικά της κατοικίας (κωδ. 071).

18.   Προστέθηκαν νέοι κωδικοί (077-078) που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

19.   Νέοι κωδικοί (033- 034- 035- 036) όπου καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Προκαταβολή-συμψηφισμός φόρων (πίνακας 8, σελίδα 4)

20.   Απαλείφτηκε ο κωδικός 653 όπου αναγράφονταν και αφαιρούνταν από τον τελικό φόρο, τα ποσά φόρου που προκαταβλήθηκαν για φορτηγά ΔΧ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, λιανοπωλητές κλπ.


 Πηγή : http://briefingnews.gr/oikonomia/item/17

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Ηπειρώτικο Τσίπουρο, με αναγνώριση

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Ηπειρώτικο Τσίπουρο, με αναγνώριση

Συμβουλές για ένα ασφαλές Σαρακοστιανό τραπέζι



Για να την ‘Bγάλουμε Kαθαρή’ την Kαθαρά Δευτέρα σε ποιότητα-ασφάλεια .-

To Iινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, ενημερώνει τους Καταναλωτές για το Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και όλης της Σαρακοστής.

Γενικά, όλα τα τρόφιμα που στολίζουν τα Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα.

 To Iινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου  επισημαίνει το έλλειμμα επαρκούς εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς. Η απουσία συστημάτων αυτοελέγχου στη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων αυτής της κατηγορίας και τα διαιτητικά έθιμα της σαρακοστής καθιστούν το έλλειμμα εποπτείας πρόσθετα επικίνδυνο. Την ανάγκη προσοχής επιτείνει το γεγονός ότι σε συντριπτικό ποσοστό, τα προϊόντα τα οποία αγοράζονται είναι είτε εκ των πραγμάτων ανώνυμα είτε επώνυμα μεν αλλά χωρίς το φορτίο της ουσιαστικής επωνυμοποίησης.

Συστηματική καταστρατήγηση των διατάξεων στον έλεγχο οστρακοειδών (γι’ αυτό προσοχή).

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων) αλλά και στα οστρακοειδή, στα οποία ο «έλεγχος» απέχει ποσοτικά σε τεράστιο βαθμό από τις διατιθέμενες ποσότητες.

Αν σας πειράξουν τα …σαρακοστιανά!

Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο …περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση.
Σε αυτή την περίπτωση θα νιώθετε:
α) πόνο στην κοιλιά
β) επίμονο πονοκέφαλο
γ) διάρροια
δ) ναυτία και τάση για εμετό
ε) ζάλη

Αν είστε υγιής, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν έχετε παρά να:
·                     παραμείνετε ξαπλωμένος
·                     να πίνετε πολλά υγρά
·                     να περιμένετε μερικές ώρες
Αν οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.

Ποιοι πρέπει να ανησυχήσουν περισσότερο;
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα βρέφη.



Τι πρέπει να ξέρετε

To Iνστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες.

ΛΑΓΑΝΑ
Πρωταγωνιστικό προϊόν. Η λαγάνα θέλει προσοχή γιατί αν είναι -και συνήθως είναι λόγω μεγάλης ζήτησης– άψητη, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι .Η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά .Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και , όμως η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού .Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή είναι δυσανάλογα υψηλή.
ΤΑΡΑΜΑΣ
Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που συνήθως περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου.
ΧΑΛΒΑΣ
Aπό τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, κλπ., με διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμείστε τυποποιημένο και επώνυμο.
ΕΛΙΕΣ
Eδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα
ΤΟΥΡΣΙΑ
Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια, είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.
ΧΤΑΠΟΔΙ
Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, να γίνουν μαλακά και ευστόμαχα.
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ
Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματoς, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε -μικρότερα πτερύγια. Προτιμείστε κατεψυγμένα.
ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ
Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό
ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ
Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά
ΑΛΚΟΟΛ
 Προσοχή στην οδήγηση. Υπολογίζετε το πιθανό λάθος των άλλων.
ΑΕΤΟΙ
Αν έχετε παιδιά, αγοράστε οπωσδήποτε. Αλλά και αν δεν έχετε. Μπορείτε να τους φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας. Έτσι, αντί να διαφημίζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, κ.λ.π. μπορείτε να γράψετε δικό σας σύνθημα.
Αποφεύγετε να πετάτε χαρταετό κοντά σε σπίτια ή σε δρόμους γιατί μπορεί με οποιαδήποτε πρόσκρουση να χαλάσει, μην ξεχνάτε πως είναι φτιαγμένος από χαρτί στο μεγαλύτερο μέρος του. Επίσης μην πετάτε χαρταετό κοντά σε δέντρα και αποφύγετε τα ηλεκτροφόρα καλώδια ­ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πάθετε ηλεκτροπληξία. Φοράτε γάντια όταν πετάτε χαρταετό γιατί καθώς το σκοινί ξετυλίγεται πολύ γρήγορα μπορεί να πληγώσει τα χέρια σας.
     Συμβουλές σε όσους θα πετάξουν χαρταετό δίνει και η ΔΕΗ, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο σημειώνονται διακοπές ρεύματος
σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου τηρείται το έθιμο, ενώ πολλά άτομα
 κινδυνεύουν και από ηλεκτροπληξία.
   Η ΔΕΗ κάνει γνωστό σε όσους πετάξουν χαρταετό να μην πλησιάζουν εναέρια ηλεκτρικά σύρματα, γιατί σε περίπτωση που ακουμπήσει πάνω τους ή μπλέξει σ' αυτά, ο χαρταετός ή το σχοινί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής ρεύματος για την περιοχή.
    Αν, ωστόσο, ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας, μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα».
    Παρόλα αυτά όσοι χρειαστούν βοήθεια, μπορούν να ειδοποιούν την υπηρεσία βλαβών της ΔΕΗ (στον αριθμό τηλεφώνου βλαβών ΔΕΗ της περιοχής, που αναγράφεται  στο λογαριασμό ρεύματος) ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. .





ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Θερμίδες

Χταπόδι (115 γραμ.)                                                    
200
Ντολμάδες (5 κομμάτια)                                               
170
Καλαμαράκια (100 γραμ.)                                            
57
Λαγάνα (μία φέτα)                                                       
92
Ταραμοσαλάτα (1 κουταλιά σούπας)                            
120
Χαλβάς (100 γραμ.)                                                     
330
Ελιές (100 γραμ.)                                                         
118
Τουρσί (1 μικρό αγγουράκι)                                          
15