Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ζέστη και Προστασία καλλυντικών

Ζέστη και Προστασία καλλυντικών



Μάσκες, κρέμες, σκιές και πούδρες, ένα σωρό βαζάκια και μπουκαλάκια με μοναδικό προορισμό να υπηρετήσουν την ομορφιά. Τα καλλυντικά, όσο ακριβά και να είναι, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών – ακόμη κι εκείνες που έχουν υιοθετήσει την πιο απλή εμφάνιση, θα χρησιμοποιήσουν ένα ρουζ ή ένα κραγιόν.

Τα ίδια τα καλλυντικά όμως, που προσφέρουν ομορφιά, εάν δεν τα προσέξετε, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς μέχρι μολύνσεις. Ο πρώτος και γενικός κανόνας είναι ότι τα προϊόντα της ομορφιάς θέλουν δροσιά, στη ζέστη αλλοιώνονται. Εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα προφυλάξετε, μπορείτε να τα βάλετε και στο ψυγείο. Και βέβαια μην τα παίρνετε μαζί σας στην παραλία.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να μην τα αφήνετε να……πολυκαιρίσουν. Η διάρκεια της ζωής τους δεν είναι απεριόριστη, έρχεται κάποια στιγμή που χάνουν την αρχική υφή τους και βέβαια δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια ζωής για τα πιο συνηθισμένα καλλυντικά είναι η εξής :

  • Τα αντιηλιακά μπορούν να αντέξουν 3-4 χρόνια. Φροντίστε όμως όταν είστε στην παραλία να τα έχετε σε κάποια σκιά (κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στην τσάντα) γιατί διαφορετικά θα αλλοιωθούν γρήγορα.
  • Τα κραγιόν, όπως και όλα καλλυντικά θέλουν δροσιά για να διατηρηθούν. Εάν παραζεσταθούν, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, γιατί σχεδόν θα έχουν «λιώσει». Εάν όμως τα προσέξετε μπορείτε να τα έχετε μέχρι και 2 χρόνια.
  • Η μάσκαρα δεν αντέχει για πολύ καιρό. Μετά από ένα εξάμηνο, θα αρχίσει να ξεραίνεται. Θα την διατηρήσετε καλύτερα εάν καθαρίζετε τακτικά το βουρτσάκι και το κλείνετε καλά.
  • Οι σκιές για τα μάτια σε σκόνη διατηρούνται μέχρι να……. τελειώσουν σχεδόν. Δεν κινδυνεύετε από μολύνσεις όμως μόνο εάν καθαρίζετε σχολαστικά τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιείτε για να τις απλώσετε.
  • Τα υγρά φον-ντε-τεν, όταν αρχίζουν να αλλοιώνονται γίνονται αντιληπτά. Εγκαταλείψτε τα όταν τα δείτε να ξεχωρίζει από την κρέμα ένα στρώμα λαδιού ή όταν αρχίζουν να ξεραίνονται. Εάν τα φυλάτε σε δροσερό μέρος, θα τα διατηρήσετε για 2-3 χρόνια .-

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ
Όταν επιλέγουμε ένα καλλυντικό προϊόν θα πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή στη συσκευασία:
  • Την ημερομηνία λήξεως
  • Τις προφυλάξεις κατά τη χρήση
  • Το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του πωλητή
  • Την δράση του προϊόντος και τα συστατικά του
  • Το βάρος ή τον όγκο του
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για πόσο καιρό είναι ασφαλή τα καλλυντικά μετά το άνοιγμά τους, γιατί καθώς έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον σταδιακά αλλοιώνονται.
Από τις 11 Μαρτίου 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την καθιέρωση ενός νέου συμβόλου στα καλλυντικά. Το σύμβολο αυτό βρίσκεται υποχρεωτικά στις συσκευασίες όλων των καλλυντικών που έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 30 μήνες. Το σχήμα του είναι ένα ανοιχτό βαζάκι που συνοδεύεται από έναν αριθμό μηνών ή χρόνων, αριθμός ο οποίος υποδεικνύει το χρονικό διάστημα για το οποίο το προϊόν είναι κατάλληλο προς χρήση αφού ανοιχθεί.
Ο λόγος που έχει επιλεχθεί σύμβολο είναι γιατί η εικόνα αποτελεί άμεσο και αποτελεσματικό μήνυμα, ενώ οποιαδήποτε γραπτή ένδειξη θα δημιουργούσε, αν μη τι άλλο, πρακτικά προβλήματα (ανάγκη για μετάφραση, ειδικό χώρο στις συσκευασίες ειδικά προϊόντων που είναι πολύ μικρές). Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τις εταιρίες καλλυντικών και τις αρμόδιες αρχές στα κράτη – μέλη επέλεξε σύμβολο που να είναι αμέσως κατανοητό από τον καταναλωτή.
Για περισσότερες πληροφορίες-παράπονα ή καταγγελίες ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ, τηλ/φάξ: 26510/65178 ή 6946290582. e.mail: inpka.hp@gmail.com.-


Ti πρέπει να προσέξουμε, πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:




  1. Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  2. Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις.
  3. Φροντίζουμε τα γυαλιά, που επιλέγουμε, για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού.
  4. Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
  5. Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών, που πρόκειται να αγοράσουμε.
  6. Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.
-. Ο κίνδυνος στα γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλος καθώς το άτομο που τα έχει αγοράσει και τα χρησιμοποιεί, πιστεύει ότι προστατεύεται από την επικίνδυνη ακτινοβολία κι έτσι εκτίθεται χωρίς καμία άλλη προστασία σε αυτήν. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι σοβαρές βλάβες τόσο του εσωτερικού του ματιού, όσο και των βλεφάρων
7.  Γυαλιά ηλίου: μυστικά για σωστή επιλογή
Ανάλογα με τη χρήση που πρόκειται να κάνουμε υπάρχει και η κατάλληλη απόχρωση του φακού:
  • Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.
  • Οι γκρίζοι και γκριζοπράσινοι φακοί καλύπτουν τις περισσότερες χρήσεις, προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα.
  • Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, κυνήγι.
  • Οι χρωματιστοί φακοί όπως ροζ ή μωβ είναι ιδανικοί όταν έχει συννεφιά, γιατί δεν παρέχουν μεγάλη σκίαση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και άρα για το ελληνικό καλοκαίρι δεν βοηθούν.
8.  Συντήρηση των γυαλιών
 Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε τη σωστή συντήρηση των γυαλιών μας, έτσι ώστε αυτά να συνεχίζουν να διατηρούν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.
Για περισσότερες πληροφορίες-παράπονα ή καταγγελίες, Iνστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου : τηλ/φάξ: 2651065178 ή 6946290582 e.mail: inpka.hp@gmail.com.-