Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ


 Product Image
            ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΩΝ

       Η αγορά και οι καταναλωτές έχουν υποδεχθεί το εορταστικό κλίμα των ημερών με πολύ προβληματισμό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

 To Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου επισημαίνει ορισμένα βασικά σημεία για να αποφύγουν τις δυσάρεστες καταστάσεις οι καταναλωτές.

   Βασικές αρχές είναι η καταγραφή των αναγκών μας ώστε να αγοράσουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και η έρευνα αγοράς.

Αναλυτικότερα:

1.      Προγραμματίστε και καταγράψτε τις ανάγκες σας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

2.      Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε σε ότι αφορά τα παιδιά .Προσπαθήστε να τα πείσετε για την αναγκαιότητα ή μη της αγοράς παιχνιδιών ή ρούχων .

3.      Οι ανάγκες για τη αγορά τροφίμων ελάχιστα αυξάνονται λόγω των ημερών.       Αγορά τροφίμων , λοιπόν , με μέτρο και σύνεση.

4.      Αγοράζετε τρόφιμα από καταστήματα που εμπιστεύεστε .Μην ξεχνάτε ότι , τις παραμονές των εορτών οι τιμές πέφτουν .

5.      Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης , την ακέραια συσκευασία, τα συστατικά στην ετικέτα  και μεριμνήστε για την συντήρηση των τροφίμων .

6.      Από άποψης σωστής διατροφής, το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σας συνιστά : « φρούτα και λαχανικά της εποχής ». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά μακριά από υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα

7.      Προμηθευτείτε εγκαίρως τα ποτά που προορίζονται για την δική σας κατανάλωση ή για δώρο , από κάβες ή σούπερ μάρκετ , ο κίνδυνος να αγοράσετε νοθευμένα ποτά , είναι μεγαλύτερος αυτές τις ημέρες .

8.      Όταν αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες ή με δόσεις , μάθετε :
Τον τρόπο πληρωμής , πόσες είναι οι μηνιαίες δόσεις , ποιο είναι το ποσό , το επιτόκιο και οι τυχόν άλλες προσαυξήσεις , πόσο τελικά θα σας κοστίσει το προϊόν .Mε την πιστωτική σας κάρτα είναι σαν να πληρώνετε τοις μετρητοίς και δεν πρέπει να δεχθείτε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.

9.      Αποφεύγετε να αγοράζετε οικιακές συσκευές  –ή προϊόντα μεγάλης αξίας- την παραμονή των εορτών . Η απόκτησή τους απαιτεί επισταμένη έρευνα αγοράς .
      Να μην ξεχνάμε ότι το προϊόν πρέπει πάντα να συνοδεύεται από εγγύηση και               
      οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα. 

10.  Υποψιαστείτε με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές .Μην ξεχνάτε ότι αυτή την περίοδο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα «μαϊμούδες» .

11.  Τέλος , μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε νόμιμη απόδειξη και την εγγύηση που μπορεί να συνοδεύει το προϊόν .

12.  .Προσοχή στην αγορά μελιού για τα μελομακαρονά σας από πλανόδιους δήθεν παραγωγούς, καθότι διεπιστώθη ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν είναι παραγωγοί και πωλούν νοθευμένοι μέλι το οποίο είναι  ( αμυλοσιρόπιο με ποσοστό 10-20% μέλι). Επομένως μην αγοράζετε μέλι αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι πραγματικά  παραγωγοί και σε περίπτωση που νομίζετε ότι έχετε παραπλανηθεί καλέσατε αμέσως το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλτών Ηπείρου ,  την Εποπτεία Εμπορίου η την Αστυνομία. .-

13.  Συμβουλευτείτε την σφραγίδα προέλευσης που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα κρέατα. Μην αγοράζετε κρέατα από ζώα που σφάζονται σε υπαίθριους χώρους γιατί δεν ελέγχονται από την Κτηνιατρική υπηρεσία, και  υπάρχει κίνδυνος να έχουν κάποιο πρόβλημα, οπότε εάν σας συμβεί οτιδήποτε δεν θα μπορείτε να αποζημιωθείτε, καθότι δεν θα μπορείτε να αποδείξετε ότι το αγοράσετε από τον τάδε παραγωγό αφού δεν κόβουν αποδείξεις.
Προτιμείστε τον παραδοσιακό Κρεοπώλη της γειτονιάς σας .-

14.  Προσοχή όταν αγοράζετε πουλερικά και γαλοπούλες. Συσκευασμένες γαλοπούλες προέλευσης Ε.Ε. νωπές και κατεψυγμένες, φέρουν υποχρεωτικά επισήμανση        ( χώρα προέλευσης, βάρος ημερομηνία ανάλωσης)
Οι γαλοπούλες εγχώριας παραγωγής είναι ελευθέρας βοσκής, δεν συσκευάζονται και δεν φέρουν σήμανση. Ελέγξετε την εμφάνιση και την μυρουδιά τους. Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν απομακρυνθεί τα εντόσθια.
-Γενικά προτιμείστε ελληνικά προϊόντα είναι πιο νόστιμα.

15.- Όταν αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια να προσέχουμε στη   συσκευασία  να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, οι οδηγίες χρήσης ,να υπάρχει η   ένδειξη CE και φυσικά η τιμή του κάθε προϊόντος.

16.- Σε ό,τι αφορά στην ένδυση και υπόδηση να μην ξεχνάμε ότι μετά τις γιορτές αρχίζουν οι προσφορές και οι εκπτώσεις. Επίσης να ζητάμε κάρτα αλλαγής ειδικά όταν πρόκειται για δώρο.

17.- Αν θέλουμε να κάνουμε  διακοπές μέσω κάποιου πακέτου διακοπών θα πρέπει να ζητήσουμε από το ταξιδιωτικό γραφείο λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο μετακίνησης μας, τη διαμονή μας ,τις επισκέψεις σε μουσεία ή αλλού και βέβαια το κόστος. Ζητάμε όλες τις πληροφορίες γραπτά καθώς και έντυπο υλικό με πληροφορίες για τον προορισμό σας.

Προσοχή λοιπόν και …Καλές γιορτές.
                   


Τι πρέπει να προσέχετε στα ΑΤΜ