Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Zougla online - Κατασχέθηκαν 19,5 τόνοι κινεζικών φιστικιών

Ανάκληση προϊόντος - Ρύζι vermicelli, Κινέζικης προέλευσης


Ανάκληση προϊόντος - Ρύζι vermicelli, Κινέζικης προέλευσης

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου.

Αρχείο 1:
Δημοσιεύτηκε: 22/03/2011

Προσοχή (!) στην ανακύκλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σας

Προσοχή (!) στην ανακύκλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σας: "– Απεστάλη με Google Toolbar"

<< Καθαρά» μέχρι στιγμής τα ιαπωνικά προϊόντα στην Ελλάδα >>

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων διενεργεί προληπτικούς ελέγχους σε προϊόντα προέλευσης Ιαπωνίας, για τυχόν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, ενώ μέχρι στιγμής εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Ειδικότερα, τα προϊόντα εξετάζονται στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας-Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος».

Όπως ανακοινώνει ο φορέας, βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το FAO / WHO προκειμένου να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη σε συνέχεια του ατυχήματος που συνέβη στην Ιαπωνία και της ραδιενέργειας που πιθανόν να διοχετεύτηκε στο περιβάλλον.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., υπογραμμίζει περαιτέρω ότι σε συνέχεια κοινής απόφασης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε ο άμεσος προληπτικός έλεγχος, στα σύνορα των κρατών μελών, σε τρόφιμα ζωικής/μη ζωικής (φυτικής) προέλευσης καθώς και σε ζωοτροφές, που προέρχονται από την Ιαπωνία, ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Να σημειωθεί ότι ο φορέας ήδη από τις 16 Μαρτίου 2011, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, (Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου / Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους), διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας σε κάθε προϊόν με προέλευση Ιαπωνίας.

Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας- Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος».

Επίσης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. δηλώνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής / Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής / Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.
Οι Ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν ότι έχουν προβεί σε σχετικούς ελέγχους σε προϊόντα στη χώρα τους και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ως προς την ύπαρξη ραδιενέργειας. 

Πηγή : http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=279375&cid=23