Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΠΑΓΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΟ – ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ



Ο Έλληνας καταναλωτής κάθε φορά που επισκέπτεται τα σημεία πώλησης παγωτού βρίσκεται μπροστά σε ψυγεία γεμάτα ετικέτες διαφόρων εταιρειών, ονομασίες παγωτών με μικρούς και μεγάλους τίτλους, τοπικής και εθνικής προέλευσης ακόμη και Ευρωπαϊκής Προέλευσης που ανταγωνίζονται για αυξημένους τζίρους.
Το ΙΝΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ επισημαίνει και συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών που μπορούν να ελέγχουν ευκολότερα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στα πραγματικά φρέσκα προϊόντα.
Προσοχή σε όλα τα παγωτά ατομικά, οικογενειακά και χύμα, με οποιαδήποτε εμφάνιση, πύραυλο, χωνάκι, σε κύπελλο, σε ξυλάκι, σάντουιτς, με διάφορες επικαλύψεις σοκολάτας  κ .λ .π .
Μην επιλέγετε παγωτά μόνο με τις γευστικές προτιμήσεις σας και τις αισθησιακές συσκευασίες τους.
Μπορεί το παγωτό από τη φύση του να συνδέεται με την απόλαυση και τη χαρά, και πρόταση για επιδόρπιο, όμως η αλόγιστη κατανάλωσή του έχει και κινδύνους.
Επειδή το βασικό κορμό κατανάλωσης των παγωτών αποτελούν οι παιδικές και εφηβικές ηλικίες το ΙΝΚΑ  ΗΠΕΙΡΟΥ σας ενημερώνει ότι  εταιρείες παγωτού:
·         Παράγουν και πωλούν «παγωτό γλύκισμα» αντί για παγωτό
·         Παράγουν και πωλούν παγωτά χωρίς γάλα
·         Παράγουν παγωτά με κύριο συστατικό τα λίπη
Σας ενημερώνουμε και δώστε προσοχή στα πιο κάτω:

Το παγωτό που πωλείται σήμερα στα καταστήματα – κυρίως σε τυποποιημένη μορφή – ελάχιστα θυμίζει σε γεύση και ποιότητα το παγωτό, όπως παρασκευαζόταν πριν από χρόνια, «το παγωτό πλέον δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν, αφού το γάλα δεν είναι κύριο συστατικό του. Είναι το τρίτο, τέταρτο σε ποσότητα. Άλλωστε, πολλές εταιρείες παγωτών δεν γράφουν στις συσκευασίες τους «παγωτό», αλλά «παγωμένο γλύκισμα».
Με μια απλή αλλά προσεκτική παρατήρηση στις συσκευασίες των παγωτών που πωλούνται σε καταστήματα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι ελάχιστα παγωτά περιέχουν πλήρες γάλα. Μάλιστα στον πίνακα με τη διατροφική αξία του παγωτού, ο οποίος υπάρχει στην ετικέτα, το ασβέστιο - κύριο συστατικό του γάλακτος - δεν αναφέρεται καθόλου.
Πριν από χρόνια ένα αυθεντικό παγωτό βανίλια παρασκευαζόταν από γάλα πλήρες, λίγη βανίλια, κρόκοι αυγών και ζάχαρη. Σήμερα, σε ελάχιστες περιπτώσεις ένα παγωτό βανίλια διαθέτει ακριβώς τα ίδια υλικά: το πλήρες γάλα έχει αντικατασταθεί από …πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος – πολλές φορές σε σκόνη -, ή βανίλια από …άρωμα βανίλιας, ενώ είναι πιθανόν να έχουν προστεθεί συντηρητικά.
Η μικρή ποσότητα γάλακτος είναι ό,τι χειρότερο για τα παιδιά, που καταναλώνουν το καλοκαίρι μεγάλες ποσότητες παγωτού. Οι γονείς τους μπορεί να νομίζουν ότι τρώγοντας παγωτό παίρνουν ασβέστιο, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως, προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φυτικών λιπών που είναι επικίνδυνα για την υγεία.
«Το λίπος της ινδικής καρύδας, το φοινικέλαιο και το λίπος σοκολάτας είναι από τα χειρότερα. Θεωρούνται επιβλαβή για την καρδιακή υγεία, ενώ αυξάνουν το κίνδυνο παχυσαρκίας (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου).
Θερμίδες και Λιπαρά στα λάιτ
Μεγάλη προσοχή στους διατροφικούς ισχυρισμούς των παγωτών λάιτ, «0% λιπαρά», πρέπει να δίνουν οι καταναλωτές προκειμένου να μην παραπλανούνται . «οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η έννοια light δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου θερμίδες ή ότι έχει πολύ λίγες θερμίδες». Ένα από τα παγωτά που κυκλοφορούν ευρέως στα ψυγεία γράφει στη συσκευασία του ότι έχει 0% ζάχαρη. Παρ’ όλα αυτά, περιέχει 13,6% λιπαρά (ανά 100 γρ.).
Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.
Το πιο υγιεινό και λιγότερο επικίνδυνο παγωτό, τονίζουν οι διατροφολόγοι, είναι μόνο αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.
Οι παγίδες των παγωτών
1 . Τα «λάιτ» και «0% ζάχαρη»: η απουσία ζάχαρης μπορεί να συνοδεύεται από 13% λιπαρά.
2 . Το χρώμα: Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών και όχι το φυσικό χρώμα των φρούτων.
3 . Η σοκολάτα: Πολλές φορές είναι απομίμηση.
4 . Φυτικά λιπαρά: Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας λίπη (όπως φοινικέλαιο, ινδικής καρύδας, λίπος σοκολάτας) που θεωρούνται από τα πιο επιβλαβή.
            Για όλα αυτά, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι το παγωτό είναι ένα
            ευπαθές τρόφιμο.
           Αν   αφεθεί να λιώσει εντός ή εκτός ψυγείου και εν συνεχεία ψυχθεί εκ νέου, όχι μόνο επιφέρει
           αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια - και σε τέτοια
           περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγουμε
           τα παγωτά που εξ όψεως τουλάχιστον δείχνουν "ύποπτα.-

- Ειδικότερα θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε παγωτά από ψυγεία που βρίσκονται  εκτεθειμένα στον ήλιο, ενώ πρέπει να δίνουμε και ιδιαίτερη προσοχή στο εάν η συσκευασία του παγωτού έχει κρυστάλλους, καθώς αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει ξαναψυχθεί, για αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται.