Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

KATAΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                                        12/10/2010

KATAΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

Πολιορκημένοι πολίτες αισθάνονται οι καταναλωτές από τις εξαγγελίες αυξήσεων των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. Είναι πασιφανές ότι οι επιλογές της Δ.Ε.Η δεν είναι ιδεολογικού τύπου επειδή δεν έχει ιδέες. Γνωρίζει μόνο από τιμές, όχι από αξίες.
Η αναζήτηση του κέρδους με κάθε τρόπο από τη Δ.Ε.Η διαμορφώνει και τους όρους της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Περίμενε ο πολίτης να του διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και διαψεύστηκε, διότι το ύψος της αξιοπρέπειας το κρίνει και η Δ.Ε.Η υποκειμενικά.
Εν μέσω γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πληθωρισμού κινούμενου σε αδιανόητα επίπεδα και υπερκερδών της ΔΕΗ (άνω του 1 δις Ευρώ η περσινή της κερδοφορία), ανακοινώθηκε μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της Δ.Ε.Η., με την παράλληλη θέσπιση εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και μέτρα αναθεώρησης των τιμολογίων στην αγροτική παραγωγή, την βιομηχανία και το εμπόριο. Το μέτρο της θέσπισης τιμολογίου με κοινωνικά κριτήρια είναι τα μοναδικά με τα οποία συμφωνούμε και αποτελούν πάγια πρότασή μας που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ & ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. και ζητούμε την ανάκληση όσων ανακοινώθηκαν για τους εξής λόγους:
Α.        Εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και ύφεσης που συνοδεύεται από μεγάλο πραγματικό και καταγραφόμενο επίσημα πληθωρισμό, είναι αδιανόητο να γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΚΟ, που διαχειρίζονται βιοτικά αγαθά, όταν ήδη αυτές καταγράφουν τεράστιες κερδοφορίες. Οι κερδοφορίες των επιχειρήσεων αυτών είναι χρήματα που στερούνται αντίστοιχα οι πολίτες – καταναλωτές.
Β.        Οι αυξήσεις αφορούν και επιβάλλονται στις μικρές και μέσες οικιακές καταναλώσεις. Αντίθετα, στις μεγάλες καταναλώσεις και υπερκαταναλώσεις προβλέπεται μείωση τιμολογίων !!!. Τιμωρείται συνεπώς ο μικρός και μέσος καταναλωτής, τιμωρείται όποιος προσπαθεί να κάνει οικονομία στην κατανάλωση για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους και επιβραβεύεται η σπατάλη, η κατοχή ενεργοβόρων και μεγάλων ιδιοκτησιών. Τα κριτήρια της αύξησης είναι αντικοινωνικά και ευθέως ταξικά, στρεφόμενα κατά των μη προνομιούχων και όσων προσπαθούν να σέβονται ή να προφυλάσσουν το περιβάλλον και υπέρ των σπάταλων, των «εχόντων και κατεχόντων».
Γ.         Οι αυξήσεις και ρυθμίσεις είναι ασυνεπείς και αντίθετες με τις δαπανηρότατες καμπάνιες και εκστρατείες της Δ.Ε.Η. και άλλων φορέων για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την συνειδητοποιημένη κατανάλωση και οικονομία. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αντίθετες με την φιλοσοφία του καταναλωτικού κινήματος που θέλει να δημιουργήσει συνειδητοποιημένους καταναλωτές που αποφεύγουν την υπερκατανάλωση και την σπατάλη και σέβονται το περιβάλλον. Αυτοί οι πολίτες – καταναλωτές θα έπρεπε να επιβραβευτούν με χαμηλότερες τιμές και όχι να τιμωρούνται.
Δ.         Οι αυξήσεις στις χαμηλές και μέσες οικιακές καταναλώσεις συνοδεύονται από αυξήσεις για τα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια και μειώσεις για τα εμπορικά τιμολόγια. Πρόκειται για πολιτική κυβερνητικής τρέλας, που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της κοινωνίας και λαού μας καθώς :
-           Δυσκολεύει την θέση της πραγματικής οικονομίας, της οικονομίας που παράγει, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Η αύξηση των τιμολογίων στην αγροτική παραγωγή και την βιομηχανία ανεβάζει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Αντί αυξήσεων θα έπρεπε να υπάρχουν μειώσεις.      
-           Δυσκολεύει την θέση του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή καθώς θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών των προϊόντων υπό την πραγματική, αλλά και προσχηματική θέση της αύξησης του κόστους παραγωγής. Τις αυξήσεις αυτές θα τις πληρώσει διπλά ο Έλληνας καταναλωτής. Αντίθετα, δεν τίθεται κανένας όρος ανάλογων με τα μέτρα μειώσεων τιμών στο εμπόριο. Είναι βέβαιο ότι τις μειώσεις στο εμπόριο δεν θα τις επωφεληθεί ο καταναλωτής.
-           Ακόμα και στο εμπόριο, από τις μειώσεις ευνοούνται οι μεγάλοι καταναλωτές (πολυεθνικές, αλυσίδες κλπ.) που καταγράφουν μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Για τους μικρομεσαίους οι μειώσεις θα είναι ουσιαστικά ασήμαντες. 

Τέλος και από την άποψη του δικαίου, καταπατάται και παραβιάζεται από τα μέτρα η αρχή της χρηστής διοίκησης. Το ανωτέρω περιεχόμενο θα έχει και η αγωγή που θα καταθέσουμε κατά των μέτρων αυτών.    
             
ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση των μέτρων, όσο αφορά τις αυξήσεις και την αναθεώρηση αυτών προς τον συμφέρον του ελληνικού λαού και την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της εθνικής πραγματικής οικονομίας, της οικονομίας που παράγει.


Πρωτοβουλία : ΙΝ.ΚΑ. (ν. ΙΝ.ΚΑ.)
Συνυπογράφουν : ΙΝ.ΚΑ. ΗΠΕΙΡΟΥ,  ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ.

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ θυμίζει τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε, σχετικά με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης :

1. Ετοιμάστε τον καυστήρα και τα σώματα
Πριν ανάψετε τον καυστήρα σας θα πρέπει να τον καθαρίσετε και να τον ρυθμίσετε,  ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος. Ο τεχνικός πρέπει να σας δώσει μία βεβαίωση συντήρησης. Επίσης κάντε εξαερισμό σε όλα τα σώματα για καλύτερη απόδοση.

2. Παραγγελία
Για να αποφευχθούν οι άσχημες επιλογές κατά τη διάρκεια της παραγγελίας και παραλαβής πετρελαίου, μερικές απλές συμβουλές μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες. Σημειώστε τις.
·         Πριν παραγγείλετε πετρέλαιο, ρωτήστε σε περισσότερες από μία εταιρίες για την τιμή διάθεσης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η τιμή πετρελαίου έχει απελευθερωθεί, συνεπώς ψάχνοντας ίσως πετύχετε καλύτερη τιμή από αυτήν του προμηθευτή σας.
·         Προσέξτε όμως τις «περίεργα» χαμηλές τιμές. Σε αυτή την περίπτωση, μη σπεύσετε να αγοράσετε εξαιτίας της χαμηλής τιμής. Σκεφθείτε ότι το προσφερόμενο σε τιμή ευκαιρίας πετρέλαιο ίσως να είναι νοθευμένο. Για να διαπιστώσετε την ποιότητα του πετρελαίου (αν είναι νοθευμένο ή όχι), πολύ λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε. Προσέξτε τουλάχιστον το χρώμα του, το οποίο πρέπει να είναι κοκκινωπό. Αν είναι διαφορετικό, π.χ. πράσινο, κάτι δεν πάει καλά.
·         Φροντίστε να προμηθευτείτε τουλάχιστον 1.000 λίτρα πετρέλαιο, γιατί για παρόμοιες ποσότητες ορισμένες εταιρίες προσφέρουν ευκαιρίες. Συνεπώς, ένας τόνος μπορεί να στοιχίσει λιγότερο από την αγορά 800 λίτρων, για παράδειγμα, αν ψάξετε λίγο περισσότερο.

3. Παραλαβή
Στο στάδιο της παραλαβής σημειώνονται τα περισσότερα παράπονα, αλλά και οι πιο πολλές «παρασπονδίες». Υπάρχουν όμως λύσεις για να μη βρεθείτε να έχετε πληρώσει τα ίδια χρήματα για μικρότερη ποσότητα από αυτή που αναγράφεται στην παραγγελία.
·         Φροντίστε να έχετε ογκομετρήσει τη δεξαμενή, ώστε να γνωρίζετε πόσα λίτρα χωράει σε κάθε εκατοστό ύψους. Αυτό βρίσκεται πολλαπλασιάζοντας το μήκος επί το πλάτος και διαιρώντας δια 1.000. Όταν έρθει το βυτίο, πάρτε το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής και, μαζί με τον οδηγό του βυτίου, μετρήστε το ύψος του πετρελαίου, για να μην υπάρχουν διχογνωμίες. Σημειώστε το στην ειδική θέση που έχει το τιμολόγιο.
·         Όταν τελειώσει η παροχή πετρελαίου από το βυτίο στη δεξαμενή, περιμένετε 3-5 λεπτά τουλάχιστον, για να «ηρεμήσει» το πετρέλαιο μέσα στη δεξαμενή. Μετά μετρήστε ξανά το ύψος του πετρελαίου και σημειώστε το στην αντίστοιχη θέση, προκειμένου να βρείτε την ποσότητα που διοχετεύθηκε.
·         Η ποσότητα του πετρελαίου θα σταματήσει 1 με 2 εκατοστά από εκεί που θα έπρεπε να σταματήσει, επειδή οι δεξαμενές μετά την παραλαβή πετρελαίου παρουσιάζουν μια μικρή διόγκωση (ακριβώς 1-2 εκατοστά).
Αυτές οι κινήσεις (συνοπτικά) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Αν παρ’ όλα αυτά έχετε βάσιμες ενδείξεις ότι σας… έκλεψαν, τότε υπογράψτε με επιφύλαξη και μετά τηλεφωνήστε μας.
Σημείωση: Ορισμένοι διανομείς διαθέτουν το πετρέλαιο από σφραγισμένα διαμερίσματα του βυτιοφόρου, με οπτική ένδειξη της πλήρους παράδοσης.

17 χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για να μην…
«σας αλλάζουν τα πετρέλαια!»

Οι ελλειμματικές παραδόσεις είναι απλά μαθηματικά:
1.       Η στάθμη του πετρελαίου της δεξαμενής δεν μετριέται πριν και μετά την παράδοση.
2.       Κατά τη μέτρηση, με διάφορους τρόπους εμφανίζεται λιγότερη η ποσότητα του πετρελαίου.
3.       Μέτρηση ακριβώς αμέσως μετά την παράδοση δείχνει μεγαλύτερη την ποσότητα του πετρελαίου από όση είναι πραγματικά.
4.       Γίνονται λανθασμένες μετρήσεις των διαστάσεων της δεξαμενής.
5.       Χρησιμοποιείται λάθος βέργα μέτρησης.
6.       Ο μετρητής της δεξαμενής δίνει λανθασμένες ενδείξεις.
7.       Γίνονται επεμβάσεις στο μετρητή του βυτιοφόρου.
8.       Η μάνικα δεν είναι άδεια στο τέλος της παράδοσης.
9.       Μετά τον καθαρισμό της δεξαμενής, επιστρέφεται λιγότερο πετρέλαιο.

Το πώς θα τις αποφύγετε δεν είναι επιστήμη:
10.   Φροντίζετε να γνωρίζετε πάντα τι στάθμη έχει το πετρέλαιο της δεξαμενής σας, πριν και μετά την παράδοση.
11.   Επειδή στην προσμέτρηση μπορεί με διάφορους τρόπους να εμφανιστεί λιγότερη η ποσότητα του πετρελαίου, να κάνετε οι ίδιοι τη μέτρηση και να γράφετε το αποτέλεσμά της παρουσία του μεταφορέα. Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά σας ως καταναλωτή.
12.   Να κάνετε οι ίδιοι και την επιμέτρηση, αφού αφήσετε να περάσουν τουλάχιστον 3-5 λεπτά από το τέλος της παράδοσης.
13.   Να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής σας.
14.   Κατά την παράδοση, να χρησιμοποιείτε τη δική σας, σωστά διαγραμμισμένη και, κατά  προτίμηση, μεταλλική βέργα.
15.   Είναι ασφαλέστερο να βασίζεστε στις μετρήσεις της βέργας παρά στο μετρητή του βυτιοφόρου ή της δεξαμενής, ή σε άλλα όργανα που συχνά δίνουν λανθασμένες ενδείξεις.
16.   Να ελέγχετε ότι η μάνικα είναι πράγματι άδεια στο τέλος της παράδοσης.
17.   Προσέχετε, μετά τον καθαρισμό της δεξαμενής, να σας επιστρέφεται ακριβώς η ποσότητα πετρελαίου που περιείχε.


Για περισσότερες πληροφορίες η παράπονα στα Γραφεία μας ΙΝΚΑ Ηπείρου Θ.Πασχίδη 52 Ιωάννινα,τηλ.2651065178 ή 6946290582 και e.mail.: inpka.hp@gmail.com.-