Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

12 συμβουλές του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Hπείρου προς τους φοιτητές- ενοικιαστές κατοικιών


 Ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός για χιλιάδες οικογένειες , οι οποίες θα κληθούν να «εξαργυρώσουν» την επιτυχία των νεαρών μελών της οικογένειάς τους που εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Νούμερο «ένα» έξοδο που καλούνται οι γονείς να καλύψουν, είναι το ενοίκιο.
Από την στιγμή λοιπόν που η ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση για το οικογενειακό κόστος αλλά και δύσκολη για την εύρεση της κατάλληλης οικίας, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ συμβουλεύει γονείς και μελλοντικούς φοιτητές, για την αποφυγή παγίδων:
Παρακάτω ακολουθούν 12 καίρια σημεία τα οποία οι φοιτητές και οι γονείς τους θα πρέπει να προσέχουν και να έχουν υπόψη τους εάν πρόκειται να νοικιάσουν σπίτι:
1. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ :Mην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους. Αναζητώντας κατοικία, ξεκινήστε από έρευνα «πόρτα-πόρτα» στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, ρωτώντας παντού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια, καταφύγετε στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Αν δεν βρείτε ούτε εκεί αυτό που ψάχνετε, καταφύγετε σε επίσημο τοπικό μεσιτικό γραφείο. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα δήθεν γραφεία «πληροφοριών», τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» που σας δίνουν είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη πληρώσετε τίποτε προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που βρήκατε και σας ενδιαφέρει.
2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μαζί με τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν μαζί σας. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας. Αν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα ζητείστε να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο. Έτσι μπορεί ο ιδιοκτήτης να αναλάβει την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.τ.λ.) , ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσετε και να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες που θα προξενεύονται στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης από εσάς χρήσης του. Ελέγξτε αν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεστε (συγκοινωνία, αγορά, σχολεία κλπ.).
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Μην σπεύδετε να μισθώσετε μία κατοικία αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικό ή είναι πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάντοτε μπορεί να βρεθεί μία άλλη κατοικία με οικονομικότερους όρους. -Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια κλπ. τα οποία σας κοστίζουν πολύ φτηνότερα από τα μικρά διαμερίσματα.
Επίσης να ενημερωθείτε και ποιες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αναλαμβάνετε (κανονισμός πολυκατοικίας, κοινόχρηστα, λογαριασμοί, δημοτικά τέλη κλπ.).Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
4. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε. Μην αποδέχεστε και μην υπογράφετε όρους τους οποίους δεν κατανοείτε ή δεν συμφωνείτε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. <Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη.>. Τέτοιους όρους τους διαγράφετε.
5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ. Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή τρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Όμως ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει από το μίσθιο ενωρίτερα από την τριετία, όχι όμως πριν λήξει ο χρόνος που συμφωνήθηκε στο μισθωτήριο που υπέγραψε, χωρίς καμιά οικονομική συνέπεια εις βάρος του. Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του.
6. ΜΙΣΘΩΜΑ - ΑΥΞΗΣΗ. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη. Στο μισθωτήριο να αναγράφεται πάντοτε ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα. Κάθε αύξηση που συμφωνείται είναι έγκυρη, τόσο για τη διάρκεια της αρχικής τριετίας, όσο και μετά. Συνήθως συμφωνείται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2 μονάδες. Αν η διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη από τριετία, τότε για τα χρόνια της μίσθωσης που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας, σε περίπτωση διαφωνίας των συμβαλλομένων προβλέπεται ετήσια αύξηση ίση με το 75% της αύξησης του τιμαρίθμου κατά το 12μηνο που προηγήθηκε.
Κρίνεται απαραίτητο για τον ενοικιαστή για τη δική του κάλυψη και προς το δικό του συμφέρον και προστασία να φωτοτυπεί το μισθωτήριο πριν αυτό θεωρηθεί στην Εφορία από τον εκμισθωτή. Κατόπιν της θεωρήσεως το φυλάγουμε ώστε να είμαστε καλυμμένοι από κάθε πλευρά και να μην υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε προ εκπλήξεως.
-Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε.
7. ΕΓΓΥΗΣΗ. Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος για τις παλαιές κατοικίες και δύο για τις νέες, το οποίο επιστρέφεται κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη και την εκκαθάριση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων.
8. ΑΡΝΗΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. Αν προσφέρατε κανονικά το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, αλλά αυτός αρνήθηκε παράνομα να το εισπράξει, για να μη θεωρηθείτε δύστροπος, έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο όνομά του, και να του κοινοποιήσετε με δικαστικό επιμελητή το γραμμάτιο παρακαταθήκης, ή να το καταθέσετε σε συμβολαιογράφο ή στο δικηγόρο σας, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει για τα περαιτέρω.
9. ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ. Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, προβλέπεται ιδιαίτερα σύντομη διαδικασία έξωσης κάθε ενοικιαστή που δεν πληρώνει το μίσθωμα. Πρώτα κοινοποιείται εξώδικη πρόσκληση για πληρωμή των οφειλομένων. Αν τα οφειλόμενα εξοφληθούν μέσα σε ένα μήνα, τότε η διαδικασία σταματάει αυτόματα εδώ, εκτός αν αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αν δεν εξοφληθούν εκδίδεται αμέσως και κοινοποιείται «διαταγή απόδοσης μισθίου» η οποία εκτελείται μετά από 20 εργάσιμες ημέρες. Ο ενοικιαστής έχει όμως δικαίωμα να ασκήσει με το δικηγόρο του ανακοπή κατά της διαταγής, προβάλλοντας βάσιμους λόγους, όπως είναι η εξόφληση των οφειλομένων.
10. ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Προσοχή: Αν κάποιος ενοικιαστής οφείλει μισθώματα τα οποία τελικά δεν κατέβαλε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, εκείνος για να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος, τα εκχωρεί (χαρίζει) στο Δημόσιο μαζί με τη φορολογική του δήλωση του επομένου έτους, οπότε εκείνο θα τα εισπράξει οπωσδήποτε από τον ενοικιαστή με εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, και με το να μην του χορηγεί φορολογική ενημερότητα μέχρι να τα εξοφλήσει! Για το λόγο αυτό σκόπιμο είναι να μην αφήνει κανείς ενοικιαστής ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες με τον εκμισθωτή του.
11..OTAN ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΑΣ. Να παίρνεται απαραιτήτως απόδειξη με το αντίστοιχο του ενοικίου και όχι να δέχεστε να παίρνετε ολοκληρωμένες αποδείξεις στο τέλος κάθε χρόνου, τις οποίες ίσως να μην πάρετε ποτέ.
12.. Tο τέλος χαρτοσήμου για τα μισθώματα οικιών από 1-1-2008 έχει καταργηθεί τελείως. Για τις μισθώσεις γραφείων, καταστημάτων και γενικά για κάθε επαγγελματική στέγη, το τέλος χαρτοσήμου παραμένει στο 3,6% και δεν μειώνεται, ούτε καταργείται. Ο συμπληρωματικός φόρος πάνω στα μισθώματα για κάθε είδους μίσθωση είναι σήμερα 1,5% (3% σε κατοικίες άνω των 300 τ.μ.).

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή παράπονο σχετικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών οι φοιτητές όσο και οι γονείς τους μπορούν να επικοινωνούν με το ΙΝΚΑ Hπείρου στο τηλ.26510-65178 ή μέσω e,mail: inpka.hp@gmail.com ή inpka.hp@hotmail.com .,, στο Υπουργείο Ανάπτυξης στο τηλ. (210) 1520 που λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 22.00,στο Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ενοικιαστών στο τηλ.210/5246982, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων www.pomida.gr .-

Τέλος στην κατάσχεση μισθών απότις τράπεζες λόγω χρεών


ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Παράνομη και καταχρηστική η πρακτική των τραπεζών να κατάσχουν μισθούς από λογαριασμούς, για οφειλές από δάνεια και κάρτες. Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και οι καταναλωτικές οργανώσεις. Οι όροι των συμβολαίων..

Οι δεκάδες καταγγελίες για την αυθαίρετη πρακτική των τραπεζών να δεσμεύουν χρήματα από λογαριασμούς μισθοδοσίας, όταν ο δικαιοούχος οφείλει από δάνεια ή κάρτες, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που ξεκινά ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα.

Η πρακτική καταγγέλλεται ως παράνομη, αφού ο μισθός προστατεύεται συνταγματικά, ακόμη κι αν στη σύμβαση εργασίας του δικαιούχου με την τράπεζα αναγράφεται στα "ψιλά γράμματα" σχετικός όρος.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών ακόμη και αυτό είναι παράνομο και αποτελεί καταχρηστική πρακτική, καθώς πλέον πάνω από το 90% των κλάδων εργαζομένων, λαμβάνουν τη μισθοδοσία τους από λογαριασμό που ανοίγει ο εργοδότης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου.

Οι έλεγχοι για το θέμα άρχισαν από τη γενική γραμματεία μετά από καταγγελίες καταναλωτών, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί όλο το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά, την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων και η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης.

Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε:

"Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών".
 
 
http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/08/blog-post_244.html