Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Διατροφή των παιδιών στις σχολικές μονάδες.


                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



                                Διατροφή των παιδιών στις σχολικές μονάδες.


Οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια που αυτά βρίσκονται στο σχολείο. Αν δεν μπορούν να ετοιμάζουν κολατσιό από το σπίτι πρέπει να γνωρίζουν ότι η πώληση προϊόντων στα σχολικά κυλικεία πρέπει να ακολουθεί όσα ορίζει η νομοθεσία για το είδος και ποιότητα των πωλούμενων σ’ αυτά ειδών διατροφής.
 Το καλύτερο όμως  είναι ο μαθητής να παίρνει για κολατσιό τρόφιμα από το σπίτι.
-Εάν επιλέξουμε για το κολατσιό το σχολικό κυλικείο, θα πρέπει να κατευθύνουμε τον μαθητή, σε σωστές αγορές, και να το ρωτάμε πάντα τι αγόρασε για να γνωρίζουμε πρώτα τι έφαγε, αλλά και εάν διαχειρίστηκε σωστά το χαρτζιλίκι του.

 Οι γονείς να ζητήσουν ενημέρωση από τους συλλόγους γονέων ή τους διευθυντές των σχολείων ή από το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου και να απαιτήσουν εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.. Για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι συνυπεύθυνη η σχολική μονάδα, οι γονείς, η Δημόσια Διοίκηση.
Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, τα σχολικά κυλικεία των σχολείων της χώρας μας πρέπει να πωλούν:



Σχολικά Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων

  • Σάντουιτς - τόστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλό είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
  • Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.
  • Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
  • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.
  • Τυρόπιτα - σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.
  • Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
  • Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
  • Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
  • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα - κακάο, έως 330ml το άσπρο).
  • Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
  • Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.

Κυλικεία Γυμνασίων - Λυκείων - Νυχτερινών Σχολείων

  • Όλα τα παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται, σε συσκευασία έως 500ml.
  • Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
  • Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
  • Χαλβάς - παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.

Από όλα τα κυλικεία, διατίθεται καφές, και αφεψήματα, μόνο για το προσωπικό.

Παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου, πολλά κυλικεία κατά το προηγούμενο έτος διέθεταν  μη εγκεκριμένα είδη, με επιχείρημα την οικονομική απόδοση της επιχείρησης ή τη δυνατότητα των μαθητών να προμηθεύονται τα απαγορευμένα είδη, από τα γειτονικά καταστήματα.


Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου, γνωρίζει σε γονείς και μαθητές ότι θα είναι παρόν  στα προβλήματα τους και ζητά την επικοινωνία τόσο των γονέων όσο και των μεγαλύτερων μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, να του υποβάλλουν τα παράπονα τους και τις καταγγελίες, είτε προσωπικά στο γραφείο, που βρίσκεται  στην οδό Θ. Πασχίδη αριθ.52 στα Ιωάννινα, είτε τηλεφωνικά στο τηλ.2651065178 και 6946290582, είτε στο e.mail : inpka.hp@gmail.com .



Σχετικά με την ανάκληση προϊόντος κατεψυγμένου ιχθυηρού (γαλέουι «Καπετάν Νικόλας»



 Συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με ανάκληση προϊόντος
Σε συνέχεια της από 21ης Σεπτεμβρίου Δελτίου Τύπου σχετικά με την ανάκληση προϊόντος κατεψυγμένου ιχθυηρού (γαλέου) με την εμπορική επωνυμία «Καπετάν Νικόλας» σε πλαστική συσκευασία των 850g, το οποίο βρέθηκε να περιέχει υδράργυρο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το μέγιστο επιτρεπτό όριο και ύστερα από περαιτέρω ελέγχους, διαπιστώθηκε ότι:
Η επιμολυσμένη πρώτη ύλη αφορά σε επιπλέον παρτίδες με την εμπορική επωνυμία «Καπετάν Νικόλας» σε πλαστική συσκευασία των 850g, με ημερομηνίες συσκευασίας από τις 16.06.2011 και μεταγενέστερες.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση των επιπλέον επιμολυσμένων παρτίδων.
Καλούνται, οι καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το κάτωθι εικονιζόμενο προϊόν και φέρουν ημερομηνίες συσκευασίας 16.06.2011 και μεταγενέστερες, να μην το καταναλώσουν.
Σε περίπτωση και νέων εξελίξεων, ο Ε.Φ.Ε.Τ. θα ενημερώσει σχετικά το καταναλωτικό κοινό.