Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Παράταση για ένα χρόνο της προστασίας από πλειστηριασμούς

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ»

Παράταση για ένα χρόνο της προστασίας από πλειστηριασμούς

Παράταση για ένα χρόνο της προστασίας από πλειστηριασμούς
Του Χρήστου Κολώνα
Την παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας για έναν χρόνο ακόμη και την καθιέρωση του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και στη διαδικασία για την αποφυγή των πλειστηριασμών προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας προχθές το βράδυ στο «Mega Channel», επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Ημερησίας του Σαββάτου» αναφορικά με το σχέδιο που προτείνουν τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» προανήγγειλε ότι από το επόμενο έτος θα καταργηθεί διάταξη του 2009, τη χαρακτήρισε «παράλογη», και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία «λίγο λιγότερη από τις 300.000 ευρώ».
Μίνιμουμ δόση 
Παράλληλα, είπε ο κ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει τον θεσμό του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη». Ο δανειολήπτης βάσει των στοιχείων για το εισόδημα που θα προσκομίζει στην τράπεζα θα επιδιώκει συμφωνία για μία μίνιμουμ δόση αποπληρωμής του δανείου του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με βάση δύο σχέδια. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες αποτελούν το όριο προστασίας της κύριας κατοικίας. Σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές στις τράπεζες εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας είναι ίση με το αφορολόγητο όριο, 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Με απλά λόγια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 δεν κατάσχεται η κύρια κατοικία των άγαμων αν η αξία της είναι στις 300.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες μέχρι τις 450.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προτείνει τη διατήρηση της διάταξης αυτής, η οποία ισχύει από το 2010, αλλά με μειωμένα τα προαναφερόμενα όρια. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για 280.000 ευρώ και άλλες για 180.000 με 200.000 ευρώ. Και τα δύο σενάρια δεν λαμβάνουν υπόψη την οικογενειακή κατάσταση. Η πρόταση περιλαμβάνει την ισχύ αυτών των νέων ορίων για ένα ακόμη χρόνο, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
Το plan b' 
Το δεύτερο σχέδιο, σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει το πρώτο, περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω αλλά υπό την προϋπόθεση πως ο δανειολήπτης για να σώσει την κύρια κατοικία του, θα πρέπει να συνεργάζεται με την τράπεζα για την καταβολή έστω και ενός ποσού έναντι της μηνιαίας δόσης για ένα χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά προτείνεται η εισαγωγή του θεσμού του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» νωρίτερα και για την ακρίβεια για ένα μεταβατικό στάδιο στο καθεστώς της προστασίας των πλειστηριασμών. Η διάρκεια αυτής της πρότασης μπορεί να είναι από έναν έως και τρία χρόνια.
Εξάλλου, η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της διάταξης που ίσχυε από το 2009 και προέβλεπε την προστασία όλων των ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Διάταξη με την οποία θεωρείται ότι «κρύβονται» κακοπληρωτές.