Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Eντονα Καιρικά Φαινόμενα-Πλημμύρες.-


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
                                                                                           
..Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών  Ηπείρου  δίνει τις πιο κάτω Συμβουλές. για την προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα-Πλημμύρες.-

Πλημμύρες

Η πλημμύρα είναι η κατάσταση, κατά την οποία το νερό καλύπτει, προσωρινά, περιοχές, που σε κανονικές συνθήκες είναι ξηρά. Πλημμύρα μπορεί να συμβεί παντού, γύρω μας ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι! Οι αιτίες της πλημμύρας μπορεί να είναι οι εξής:
- Έντονη βροχή ή καταιγίδα
- Το λιώσιμο μεγάλων στρωμάτων χιονιού ή πάγου
- Η άνοδος της στάθμης ενός ποταμού ή μιας λίμνης λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης
- Η υποχώρηση - κατάρρευση ενός φράγματος
- Η συσσώρευση σκουπιδιών και μπάζων στις κοίτες των ρεμάτων, των ποταμών ή στους υπόνομους των πόλεων
Οι πλημμύρες μπορούν να διαταράξουν την καθημερινή ζωή, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα, σε:
- οδικό δίκτυο (πλημμυρίζουν δρόμοι, καταστρέφονται γέφυρες κλπ)
- τηλεπικοινωνιακό δίκτυο
- ηλεκτρικό δίκτυο
- αρδευτικό δίκτυο
- κατοικίες, κτίρια και άλλες κατασκευές
- αγροτικές καλλιέργειες
- φυσικό περιβάλλον: κατολισθήσεις, ξερίζωμα δένδρων κ.ά
- ανθρώπινες ζωές.
Μικρές συμβουλές:
- Πριν ξεκινήσουν οι βροχές, στις αρχές του φθινοπώρου, ελέγχουμε αν οι υδρορροές, στο σπίτι και τα φρεάτια, στο δρόμο, έξω από το σπίτι μας είναι καθαρά, χωρίς σκουπίδια, ώστε να είναι ομαλή η ροή του νερού.
- Εάν διαπιστώσουμε ότι η περιοχή μας πλήττεται, από πλημμύρα, διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
- Εάν είμαστε στο σπίτι, κλείνουμε τις παροχές ηλεκτρικού, αερίου και νερού.
- Αν δεν προλάβουμε να απομακρυνθούμε και παραμένουμε, στην πλημμυρισμένη περιοχή, μετακινούμαστε, σε ασφαλές σημείο (π.χ. ύψωμα, ταράτσα σπιτιού) και καλούμε βοήθεια.
- Δεν προσπαθούμε να διασχίσουμε πλημμυρισμένη περιοχή, αν το ύψος του νερού, που ρέει, είναι πάνω, από τα γόνατά μας.
- Εάν πρέπει οπωσδήποτε, να μετακινηθούμε, μέσα στο νερό, προσπαθούμε να περάσουμε από εκεί, που αυτό είναι ακίνητο. Χρησιμοποιούμε ένα μπαστούνι, για να ελέγχουμε το χώρο, μπροστά μας, για εμπόδια, λακκούβες κ.λπ., που, πιθανώς, είναι καλυμμένα, από το νερό.
- Αποφεύγουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, να φέρουμε το νερό, σε επαφή, με το στόμα ή τα μάτια μας, γιατί μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες. Επίσης, το νερό μπορεί να περιέχει ζωντανούς οργανισμούς, όπως φίδια ή τρωκτικά, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε αγροτικές περιοχές
- Μένουμε μακριά από πεσμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρικές συσκευές. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας..-

Ενα υπολογιστικό μοντέλο που μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Ενα υπολογιστικό μοντέλο που μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού δημιούργησε καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο Αλέξανδρος-Δημήτριος Τσώνος ανέπτυξε μια πρωτότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο μέθοδο που εντοπίζει την «αχίλλειο πτέρνα» των κτιρίων και τα θωρακίζει απέναντι στον Εγκέλαδο. Ενα από τα αδύνατα σημεία των τσιμεντένιων κατασκευών είναι η
ένωση των δοκαριών με τις κολόνες, αυτό δηλαδή που οι μηχανικοί ονομάζουν κόμβους.
«Είναι ένα πάρα πολύ επικίνδυνο δομικό στοιχείο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "πυριτιδαποθήκη", αφού μέσα σε αυτό συγκεντρώνονται τεράστιες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του σεισμού και κατά κάποιο τρόπο "σκάζει" σαν πυρίτιδα» δηλώνει στην «Espresso» ο Ελληνας καθηγητής. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτό είναι ένα πρόβλημα που έως τώρα δεν είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ούτε από τους πλέον πρόσφατους κανονισμούς δόμησης, τόσο της χώρας μας όσο και ευρωπαϊκούς. «Εχω δει καλοσχεδιασμένα κτίρια, φτιαγμένα με βάση τους σύγχρονους ελληνικούς κανονισμούς, αλλά και με βάση τους ευρωκώδικες, να έχουν δυστυχώς αστοχία στην περιοχή των κόμβων» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το μοντέλο που δημιούργησα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στα κτίρια».
Ομως, σε τι ακριβώς συνίσταται η μέθοδος που ανέπτυξε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ; «Πρόκειται για ένα μαθηματικό μοντέλο που δουλεύει με δεκατρείς εξισώσεις και μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά του κόμβου σε περίπτωση σεισμού» απαντά ο κ. Τσώνος. Οπως εξηγεί, οι ισχυρές δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των σεισμικών δονήσεων προκαλούν στο σημείο αυτό σημαντικές βλάβες που οδηγούν στην κατάρρευση των κτιρίων. Ο στόχος των σύγχρονων οικοδομικών κανονισμών είναι να μεταθέσουν τη βλάβη από τον κόμβο στο δοκάρι, όπου η βλάβη γίνεται «ασφαλής»,, στη γλώσσα των μηχανικών, αφού αποφεύγεται η κατάρρευση.
Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και δίνει λύση η μέθοδος του καθηγητή. «Βρίσκοντας με ποια δύναμη έχω μεγάλη βλάβη στον κόμβο σε έναν μεγάλο σεισμό, μπορώ να κρατήσω τις δυνάμεις που θα ασκηθούν σε αυτόν πάρα πολύ χαμηλά και με μεγάλη σιγουριά να οδηγήσω τη βλάβη στο δοκάρι. Ετσι αποφεύγεται η κατάρρευση και σώζονται ζωές» αναφέρει ο κ. Τσώνος.
Η «σιγουριά» είναι η λέξη-κλειδί στα λόγια του καθηγητή, αφού, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι σύγχρονοι οικοδομικοί κανονισμοί ενσωματώνουν ανακριβείς προσεγγίσεις που οδηγούν σε υπολογιστικά σφάλματα και τελικά σε καταρρεύσεις. «Ακόμη και οι ευρωκώδικες 2 και 8, που θα ισχύσουν, έχουν προσέγγιση που, απ' ό,τι έχω δει πειραματικά, δεν μας επαρκεί» λέει κ. Τσώνος και τονίζει ότι το δικό του μοντέλο προβλέπει με βεβαιότητα τη συμπεριφορά της κατασκευής.
Σύμφωνα με τον Ελληνα καθηγητή, η υπολογιστική του μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μηχανικούς τόσο προσεισμικά όσο και μετασεισμικά, τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα κτίρια. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
α) Κατά τον αρχικό σχεδιασμό μιας καινούργιας οικοδομής, φυσικά από οπλισμένο σκυρόδεμα, ώστε να ενισχυθεί η αντισεισμική της ικανότητα.
β) Κατά την αντισεισμική ενίσχυση μιας υπάρχουσας οικοδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα.
γ) Κατά την επισκευή και ενίσχυση νέων και παλαιότερων οικοδομών από οπλισμένο σκυρόδεμα που έχουν υποστεί βλάβες από σεισμό. δ) Σε συνδυασμό με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και σύνθετα υλικά.
Για τον κ. Τσώνο, το έναυσμα για να ασχοληθεί με το πρόβλημα των κόμβων ήταν το γεγονός ότι επί τριάντα χρόνια υπήρχε μόνο ένα μοντέλο, εκείνο των Νεοζηλανδών καθηγητών Τόμας Πόλεϊ και Ρόμπερτ Παρκ. «Το μοντέλο αυτό επηρέασε πολλούς κανονισμούς δόμησης του παγκοσμίου χώρου, αλλά είχε κάποια προβλήματα που είχαν εντοπίσει οι Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ουδέποτε το απεδέχθησαν» αναφέρει. Αντίθετα, το δικό του μοντέλο έχει γίνει αποδεκτό από επιφανείς επιστήμονες, αλλά και από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, «που το χρησιμοποιεί ως μέτρο βαθμονόμησης και αξιολόγησης των πορισμάτων της δικής του έρευνας. Σε αυτό το σημείο αποδοχής έχουμε φτάσει».
www.dete.gr