Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έκθεση αποτελεσμάτων ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση "ενεργειακών" ποτών



Σύντομη Περιγραφή:
Έκθεση αποτελεσμάτων ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση "ενεργειακών" ποτών
 Η EFSA δημοσίευσε έκθεση αποτελεσμάτων ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση “ενεργειακών” ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων. Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα.

Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει “ενεργειακά” ποτά είναι οι έφηβοι (10-18 ετών).  Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, φάνηκε να είναι 48%). Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε “υψηλή χρόνια” κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα “ενεργειακών” ποτών το μήνα), ενώ το 12% είχε “υψηλή οξεία” κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (3-10 ετών), όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά. Μεταξύ αυτών, το 16% είχε “υψηλή χρόνια” κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα “ενεργειακών” ποτών το μήνα.  Τα δεδομένα από τους ενήλικες έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά.  Μεταξύ αυτών, το 12% είχε “υψηλή χρόνια” κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα “ενεργειακών” ποτών το μήνα, ενώ το 11% είχε “υψηλή οξεία” κατανάλωση.
Όσον αφορά στη συνεισφορά των “ενεργειακών” ποτών στη συνολική διαιτητική έκθεση στην καφεΐνη, εκτιμήθηκε ότι αυτή είναι περίπου 8% για τους ενήλικες που καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά, 13% για τους εφήβους καταναλωτές και 43% για τα παιδιά που καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά.
Παράλληλα η μελέτη εξέτασε την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 56% των ενηλίκων και το 53% των εφήβων) αλλά και την κατανάλωση των ποτών αυτών στο πλαίσιο κάποιας έντονης αθλητικής δραστηριότητας (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 52% των ενηλίκων και το 41% των εφήβων).
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα για το δείγμα των ελλήνων εφήβων (11-18 ετών) από τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EFSA, με τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε εκπονήσει ο ΕΦΕΤ σε μαθητές λυκείου (15-18 ετών), παρατηρούμε ότι τα ποσοστά κατανάλωσης “ενεργειακών” ποτών είναι παρόμοια (περίπου 44% του δείγματος στη μελέτη του ΕΦΕΤ έναντι 48% στη μελέτη για λογαριασμό της EFSA).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στους λόγους επιλογής των ποτών αυτών μεταξύ των εφήβων, η γεύση αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιλογής τους και στις δύο μελέτες.
Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) σχετικά με την ευρωπαϊκή έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EFSA αναφορικά με την κατανάλωση “ενεργειακών” ποτών, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/394e.htm?utm_source=alerts&utm_medium=email&utm_content=all&utm_campaign=daily
Περισσότερες πληροφορίες (στα ελληνικά) σχετικά με τα ενεργειακά ποτά, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/consumers_info 

Νέα αγορανομική διάταξη για δαπάνες κοινοχρήστων των πολυκατοικιών




Με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, εφεξής για κάθε δαπάνη που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, θα πρέπει αντίγραφο του παραστατικού της δαπάνης να αναρτάται υποχρεωτικά στον πίνακα με την συγκεντρωτική κατάσταση οφειλών κάθε διαμερίσματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών κι εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κ.λπ.) χωρίς την ύπαρξη των από το νόμο προβλεπομένων παραστατικών.
Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Στο μέχρι τώρα καθεστώς, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου στο ΑΜΠΕ, ήταν δυνατό να γίνει μια οποιαδήποτε δαπάνη για μια πολυκατοικία (καύσιμα, βάψιμο κοινοχρήστων χώρων, περιποίηση κήπου κλπ) και αυτό να περάσει στα κοινόχρηστα. Αλλά πώς θα ξέρει ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει τα κοινόχρηστα, πόσα ξόδεψε ο προμηθευτής για το πετρέλαιο; (σημειώνεται ότι έχουν εντοπιστεί και κρούσματα λαθρεμπορίου) ή για την τάδε ή δείνα εργασία; Τώρα όλα αυτά τα παραστατικά πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται δίπλα στη συγκεντρωτική κατάσταση των κοινοχρήστων (δηλαδή για μεν τα καύσιμα, το τιμολόγιο αγοράς τους από τον προμηθευτή, για δεν άλλες εργασίες όλα τα παραστατικά- αγορά μπογιάς και πινέλων για το παράδειγμα του βαψίματος κοινοχρήστων χώρων, αμοιβή των μπογιατζήδων κλπ).