Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο διοξίνης – διευκρινίσεις ζητά η Κομισιόν

Οργή και ανασφάλεια έχει προκαλέσει στους Γερμανούς το νέο σκάνδαλο διοξίνης στη χώρα. Οι οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών συνιστούν στους πολίτες να καταναλώνουν καταρχήν μόνον βιολογικά προϊόντα.

Οι ειδικοί καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν αυγά, πουλερικά και κρεατικά, εάν δεν είναι από βιολογική φάρμα μέχρις ότου διαπιστωθεί πόσο βαθιά μέσα στη διατροφική αλυσίδα έχει μπει η διοξίνη. Ήδη η εισαγγελία άρχισε ανακρίσεις σε βάρος μιας εταιρείας παρασκευής ζωοτροφών που παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε, από επιπολαιότητα, χημικά λίπη, που προορίζονταν για βιομηχανική χρήση. Η συγκεκριμένη εταιρεία παραδέχτηκε ότι αγόραζε για πολλά χρόνια υπολείμματα χημικού λίπους από μια συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ. Σήμερα η εισαγγελία έκανε έφοδο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch στο Ούτερζεν του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη θυγατρική της Bösel στην Κάτω Σαξονία.

Οι διαστάσεις του σκανδάλου δεν είναι ακόμη γνωστές, γιατί δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα από εκατοντάδες δείγματα. Εν τω μεταξύ οι αρχές έχουν προχωρήσει για προληπτικούς λόγους στο κλείσιμο χιλιάδων μονάδων εκτροφής χοίρων και πουλερικών. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα λίστα με τους κωδικούς από συσκευασίες αυγών που ενδέχεται να είναι μολυσμένα. Το παράρτημα της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βόννη συνέστησε την αποφυγή κατανάλωσης αυγών τουλάχιστον για τα παιδιά. Η τοξικολόγος Χάιντι Φορτ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Τοξικών του Πανεπιστημίου της  Χάλε, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν την κατανάλωση αυγών, πουλερικών και κρέατος από τα σουπερμάρκετ, ενώ δεν απέκλεισε την εμφάνιση εξανθημάτων ή και ελαφράς μορφής χλωριοακμής σε όσους αγοράζουν πουλερικά, αυγά και κρέατα από τα αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι από τον προηγούμενο Νοέμβριο οι αρχές είχαν πάρει δείγματα από τις επίμαχες ποσότητες ζωοτροφής, αλλά χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ έδωσαν το πράσινο φως για την προώθησή τους στην αγορά.

Ευρωπαϊκές διαστάσεις


Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της γερμανικής Βουλής θα συνεδριάσει εκτάκτως, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις,  ενώ η αρμόδια υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Ίλζε Άιγκνερ εξήγγειλε ότι το υπουργείο της θα επανεξετάσει τις προϋποθέσεις και τους όρους εκτροφής πουλερικών και χοιρινού κρέατος.
Ανησυχία την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες. Χθες το απόγευμα εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να ενημερωθεί για το μέγεθος της μόλυνσης και για το αν έγιναν εξαγωγές μολυσμένων αυγών, πουλερικών και χοιρινού σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Υπογράμμισε δε ότι η υπόθεση έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, ακόμη κι αν δεν έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες τρόφιμα μολυσμένα με διοξίνη, καθώς η Γερμανία ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου είχε ενημερώσει τους εταίρους της για τα περιστατικά μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

DPA/Ειρ. Αναστασοπούλου/Κ. Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6387330,00.html
Deutsche Welle |05.01.2011

Σκάνδαλο με διοξίνη στα τρόφιμα .

 
Ζωοτροφή για πουλερικά και χοίρους βρέθηκε μολυσμένη με διοξίνη. Η παραγωγός εταιρεία χρησιμοποίησε λίπος που προορίζονταν μόνο για βιομηχανική χρήση. Η εισαγγελία άρχισε ανακρίσεις.

 




Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Γερμανίας μετά τον εντοπισμό σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια υψηλών επιπέδων διοξίνης σε αυγά και πουλερικά. Οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο μονάδων εκτροφής χοίρων και πουλερικών σε αρκετά κρατίδια, περισσότερων από 1000 μόνον στην Κάτω Σαξονία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας του κρατιδίου Γκερτ Χάνε: "Προχωρήσαμε προληπτικά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων καθώς διαπιστώσαμε στη βάση της λίστας προμηθειών ενός παρασκευαστή ζωοτροφών ότι οι επιχειρήσεις αυτές προμηθεύτηκαν τροφές, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα λιπαρά που είναι μολυσμένα με διοξίνη".

Οι λιπαντικές ουσίες προορίζονταν για βιομηχανικούς σκοπούς

Η αιτία του κακού εντοπίστηκε στην εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, η οποία χρησιμοποίησε λιπαντικές ουσίες που προορίζονταν για βιομηχανικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την παρασκευή λιπαντικών κι αυτό παρά την σαφή αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος ότι δεν προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων.






 Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Westfallen – Blatt, η εν λόγω εταιρεία επί χρόνια αγόραζε από την εταιρεία Petrotec AG μολυσμένο λίπος, κατάλοιπο της παραγωγής βιολογικού ντίζελ και επεξεργασίας τροφίμων, το επεξεργάζονταν και από αυτό έφτιαχνε ζωοτροφές. «Βρισκόμασταν σε πλάνη και στηριχτήκαμε στην εκτίμηση ότι το λίπος από την παρασκευή ντίζελ με βάση φοινικέλαιο και σογιέλαιο είναι κατάλληλο και για τις ζωοτροφές», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της εταιρείας Harles & Jentzsch. Η Petrotec AG από την πλευρά της ανέφερε ότι το λίπος που πούλησε σε μια ολλανδική εταιρεία ήταν κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση και όχι για τη παρασκευή ζωοτροφής.

Προχθές οι αρχές στο Κίελο πήραν 100 δείγματα από τις ζωοτροφές της εταιρείας, τα αποτελέσματα ωστόσο θα βγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδες καθώς τα τεστ εντοπισμού διοξίνης είναι πολύπλοκα. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων δεν διαπιστώνει καταρχήν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει ωστόσο ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα μολυσμένα τρόφιμα και να αποσυρθούν εγκαίρως από την αγορά.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Αγροτικού Συνδέσμου Χέλμουτ Μπορν: "Οι τιμές που καταγράφηκαν δεν εμπνέουν ανησυχία για άμεσο κίνδυνο από τυχόν κατανάλωση των προϊόντων. Το σημαντικότερο τώρα ήταν να κλείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να σταματήσει η διάθεση των προϊόντων. Ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι είναι ασφαλής".

120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη 

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν ήδη θανατωθεί 80.000 πουλερικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όπως εκτιμά και ο αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών υπουργός του κρατιδίου Γιοχάνες Ρέμελ, η κατανάλωση μολυσμένων με διοξίνες αυγών δεν συνεπάγεται κάποιον άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. "Οι διοξίνες όμως δεν έχουν καμία θέση στα τρόφιμα, αλλιώς δεν θα υπήρχαν και τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Η διοξίνη είναι επικίνδυνη για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο", υπογράμμισε ο υπουργός. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις για τους υπαίτιους, να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες αλλά και να ενταθούν μελλοντικά οι έλεγχοι.

Με το σκάνδαλο και τις επιπτώσεις του θα ασχοληθεί και η γερμανική Βουλή στην αρμόδια επιτροπή για τη διατροφή, τη γεωργία και την προστασία του καταναλωτή.


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6383217,00.html
            Deutsche Welle | 04.01.2011