Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ KAKOY ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ-ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙΤΕ.-




-Μετά από πολλά παράπονα καταναλωτών για λακκούβες σε οδοστρώματα Δημοτικών οδών από όλη την περιφέρεια Ηπείρου, το Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών  Ηπείρου ,δίνει τις πιο κάτω οδηγίες και συμβουλές.-
                                                        ………..////…………
-Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συντήρηση του οδοστρώματος των δημοτικών οδών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων που χρησιμοποιούν τις οδούς αυτές.

-Σε περίπτωση δε ζημίας που επήλθε συνεπεία παραλείψεως των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να συμμορφωθούν με την παραπάνω υποχρέωση, ο Δήμος ευθύνεται σε αποζημίωση του ζημιωθέντος.

-Υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο εναγόμενος Δήμος, ο οποίος δεν φρόντισε να αποκαταστήσει διά των οργάνων του τη λακκούβα στο οδόστρωμα δημοτικής οδού, για τη συντήρηση της οποίας είναι αρμόδιος, ούτε τοποθέτησε πριν από αυτήν τις κατάλληλες πινακίδες, ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί για την ύπαρξη αυτής.

 Αν τα οικονομικά σας δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τη ζημιά  που έχετε υποστεί ,μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από το Δήμο (χρονοβόρα απόφαση από δικαστήρια)  θα πρέπει να κάνετε ως εξής:
1.Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.

2.Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί.
Αν μπορέσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται η αιτία του ατυχήματος: η τρύπα δηλαδή στον δρόμο, τη μεγάλη λακκούβα ή τα έργα για τα οποία δεν προειδοποιούν πινακίδες σήμανσης.

3.Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή)

4.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας

Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.

5.
Αν. υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί.

6.Σε περίπτωση τραυματισμού πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.

7. Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.

8..Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.

8.Φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.

-Πάντως όσοι θα επιλέξουν να προχωρήσουν ενάντια του δημοσίου ή του δήμου που ευθύνεται για την κακοτεχνία άρα κατ’ επέκταση και για την ζημιά που έχουν υποστεί, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή αλλά στο τέλος το βέβαιο είναι ότι θα αποζημιωθούν.-



http://www.zarpa.gr/